Ensenyament

Coses que no es poden dir (encara)

Jordi Larregola 05-04-2020 19:50 Lectures 2119
Una escola d'Igualada amb un rètol en què s'informa del tancament. ACN

Una escola d'Igualada amb un rètol en què s'informa del tancament. ACN

Itàlia concedirà un aprovat general a tots els seus estudiants. La seva prova d’accés a la universitat serà oral i per plataformes en línia. D’aquest darrer punt ja en parlarem, i de la validesa que tindria una prova feta en aquestes condicions també en podríem parlar. França cancel·la la seva selectivitat i prevaldrà l’avaluació contínua que s’hagi fet al llarg del curs. Els qui van per davant i el qui van per darrere ens indiquen per on aniran els trets en la reunió convocada per al dimecres entre el ministeri d’educació i les diferents comunitats autònomes.

L’endemà de l’última reunió, la ministra va declarar que tenien esperances que els alumnes poguessin tornar a les classes presencials 15 o 20 dies abans del final de curs. Això succeïa el 26 de març. Ara, amb l’evolució de la pandèmia i el precedent de les mesures preses per italians i francesos, podria ser que dimecres vinent es prenguessin mesures d’aquestes que remouen tòtems mil·lenaris intocables de l’educació.

Clar que si dimecres es diu que no hi haurà classes, que l’aprovat és per a tothom, s’haurà donat el tret de sortida a les vacances. Cada any, les vacances s’inicien uns quants dies abans de la data oficial. És un estat vital al qual els alumnes hi van entrant a poc a poc, com si tinguessin por d’un efecte de descompressió brusc que els resultés nociu. Primer es compren el primer gelat. El primer gelat de l’any marca un abans i un després. El cervell primitiu més profund reacciona a sabors i olors estiuencs d’una manera instintiva, cap alumne torna a rendir al cent per cent de la seva capacitat després del primer gelat de la temporada. Aquest any, però, el tema del gelat potser serà complicat. Després venen les bermudes i les xancletes. L’alliberament de la pell de la tibantor -esgarrifosa durant la infància- de les robes hivernals. A continuació, els de secundària tenen uns dies laxes d’exàmens, de crèdits de síntesi, d’activitats que es fan a casa, d’escola només per a examinar-se… i després la tancada definitiva. Així entren a la seva vida -la real, autèntica i autònoma- sense traumes. Si es decreta un aprovat general tindrem aquest procés concentrat en pocs segons i en estat de confinament. Les conseqüències ens són desconegudes. Per aquest motiu i per mantenir la ficció que tan alegrement ha comprat tothom que tot segueix igual però per internet, podria ser que de la reunió només sortís allò que és convenient: el curs avança amb normalitat, la selectivitat es manté en les dates acordades, el tercer trimestre s’avaluarà bla, bla, bla… i qui dia passa, curs empeny. Ja veurem, de tota manera, les perspectives són les que són.

Pols de guix

Jordi Larrégola

Jordi Larrégola

El món vist amb ulleres de mestre

http://polsdeguix.wordpress.com/

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No