Literatura

La madre de Frankenstein

Frederic Llopart 03-05-2020 20:51 Lectures 880
Coberta de 'La madre de Frankenstein'. Eix

Coberta de 'La madre de Frankenstein'. Eix

Aquest llibre és el V volum de la sèries Episodios de una guerra interminable en que l’autora ha novel·lat l’època del franquisme des de la immediata postguerra fins els anys 50 i 60 que és la que pertoca en aquesta novel·la. A través de la història central anem trobant els elements que configuren la societat i la repercussió del franquisme en els diversos àmbits socials. Des de la religió a la convivència quotidiana, a la salut, a les idees culturals. La aliança entre el poder polític i les autoritats religioses està en rerefons d’aquesta trama i com les influències mútues en aquest sector creen una doble moral del règim que un cop més permet als jerarques del franquisme actuacions que no són en teoria ben vistes pel règim però que són usuals en determinats cercles de poder.    

Almudena Grandes és una de les plomes consagrades de la literatura castellana actual. Una llarga bibliografia la situa com una autora de prestigi, qualitat i popularitat. Es va donar a conèixer amb la novel·la "Las edades de Lulu", que va guanyar el premi La Sonrisa Vertical de literatura eròtica. A partir d’aquesta novel·la van seguir tot un conjunt d’obres que han merescut unes critiques molt positives, amb una àmplia difusió i amb una excel·lent acollida entre el públic. Entre elles destacaríem: "Atlas de geografia humana", "Los aires difíciles" i el "Corazón heladoi dels seus volums de contes, sobresurt "Estaciones de Paso".

Almudena Grandes escriu habitualment columnes d’opinió al diari “El País” i participa activament en moviments polítics d’esquerra. Fa un anys es va embrancar en el projecte dels Episodios de una guerra interminable. Ja n’ha escrit tres volums, va començar amb el llibre Inés y la alegria, en el que ens situa en l’aventura dels maquis i dels voluntaris de les milícies del PCE que van entrar a la Vall d’Aran amb la voluntat d'iniciar la reconquesta de l’estat espanyol quan els aliats ja semblaven clarament victoriosos en la Guerra Mundial. La base de cada volum és alguna història real que l’autora transforma amb una novel·la de ficció, afrontant els reptes i problemes que els seus protagonistes van tenir en la realitat. El Lector de Julio Verne és el segon volum, el protagonista és un nen que va descobrint la realitat del que passa al seu entorn i comprèn molts dels fets, els silencis i les pors que l'envolten vivint en una caserna de la guàrdia civil en temps de repressió i mort. Las tres bodas de Manolita, ens narra la història de resistència i supervivència en els anys immediats al final de la guerra civil i la consegüent repressió del franquisme. 

Los pacientes del doctor García Guillermo Garcia s’involucra directament en aquesta aventura perillosa de posar al descobert la xarxa d’evasió dels nazis

Ara en la nova novel·la La madre de Frankenstein Grandes es capbussa en el sistema d’atenció psiquiàtrica que en els anys cinquanta impera al règim, l’enfrontament entre dos teories sobre la psiquiatria de Vallejo Nájera, un feixista convençut i López Ibor un membre de l’Opus Dei que va enriquir-se considerablement amb la pràctica de la psiquiatria des de l’àmbit privat són el rerefons en que s’emmarca la narració.

El cas d’Aurora Rodriguez Carballeira que es va fer famosa per haver mort a la seva filla Hildelgart és l’epicentre de la història. El doctor German Velázquez torna de Suïssa on resideix després que a l’any 1939 fugís d’Espanya on el seu pare, un eminent psiquiatre, acabada la guerra es perseguit i mor a la presó. German es deixa convèncer per un ex alumne del seu pare i torna de Suïssa ja convertit en un psiquiatre d’un cert prestigi per alguns tractaments novedosos amb una nou fàrmac amb relatiu èxit. Va a parar al sanatori de dones de  Ciempozuelos i allà es farà càrrec del cas d’Aurora Rodriguez que viu confinada després de la condemna per haver mort la seva filla Hildegart. Aurora volia crear una filla que fos el compendi de la perfecció en tost els aspectes. Hildegart va ser una nena superdotada que ja als 13 anys va entrar a la Universitat, escrivia, participava activament en política. La seva mare va considerar que s’allunyà de la línia que ella havia previst i per tant la va matar. Assumia que ho podia fer perquè si ella l’havia creat ella la podia fer desaparèixer.

El German comença a provar el fàrmac amb Aurora. Al mateix temps comença a relacionar-se amb alguns dels metges i coneix la Maria, una auxiliar d’infermeria que té cura de l’Aurora, així mateix German es vincula a algunes actuacions polítiques del Partit Comunista ja que la seva germana es forma part i ell indirectament també fa algun que altre servei que després li serviran per poder ajudar a la Maria amb qui mantindrà una relació afectiva i amorosa intensa però breu.

German també va veient les parts fosques del règim del franquisme des de la connivència entre la jerarquia eclesiàstica i el poder polític a través dels “Cursillos de Cristiandad” o bé quan descobreix una trama vinculada a monges i capellans que començaran el robatori de fills nascuts de famílies pobres o de noies desemparades. En definitiva Grandes denuncia un cop més la perversitat del règim franquista aquest cop a través del psiquiatre German Velázquez que deixa una vida acomodada, al costat de la família l’amic del seu pare i psiquiatre també Samuel Goldstein, i una feina interessant a Suïssa però també un cert desassossec personal pel trencament d’una relació per tornar a Espanya i treballar en condicions molt inferiors i el que és pitjor amb interferències i control de la jerarquia política en el seu treball.

Novel·la excel·lent, enormement ben documentada. Com la mateixa Almudena Grandes explica en un apèndix del llibre La història de German on identifica els personatges de la novel·la amb possibles personatges reals i que van viure aquesta etapa del franquisme i de  el treball en les cases d’internament de les persones amb malalties mentals .

Una narrativa concisa, uns diàlegs ben construïts. Una nova novel·la del cicle autènticament interessant i de lectura més que interessant.

La madre de Frankenstein
Episodios de una guerra Interminable, V
Almudena Grandes
Colección Andanzas 730/5
Tusquets editores
Barcelona, 2020

Negre sobre blanc, notes de lectura

Frederic Llopart

Frederic Llopart

passant planes...

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No