Pressupost municipal

Carta oberta al regidor d’hisenda de l’Ajuntament de Vendrell

Baltasar Santos regidor d’hisenda de l'Ajuntament de Vendrell. Eix

Baltasar Santos regidor d’hisenda de l'Ajuntament de Vendrell. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Senyor Baltasar Santos, en la seva condició de regidor d’hisenda hem dirigeixo a vostè a traves d’aquesta carta oberta, per tal de dir-li que el passat dia 02 de maig vaig assistir com a espectador al ple virtual del Vendrell que vostès van convocar amb urgència i de forma extraordinària, amb la finalitat votar seguir endavant amb els terminis del pressupost municipal, per poder aprovar-lo de forma definitiva.

El primer que m’agradaria dir-li és que fruit de la seva falta de d’actitud a l’hora de fer servir la majoria que tenen per aprovar el pressupost al desembre o gener, vostès ens han portat de manera inexorable a la situació en la que es van trobar el passat dia 02 de maig, demanat un ple extraordinari i urgent per poder seguir en davant amb els terminis per l’aprovació del pressupost municipal. Si haguessin fet les cosses ben fetes, ara no estaríem on estem.

Dit això i desprès d’analitzar la situació en tots els àmbits d’aquesta aprovació, voldria dir-li que en la meva opinió existeixen massa qüestions sense resposta per poder esta d’acord en el que van fer el passat dia 2 de maig al ple, donat que al meu entendre, la manca de compliment de la llei de transparència en matèria pressupostaria; la manca d’una motivació reial per posar en marxa els terminis; i l’inexistència d’uns acords clars que recolzin la aprovació de la posada en marxa dels terminis fa trontollar l’estructura sobre que es sustenta el que van aprovar el passat dia 02 de maig.  Per aquest motiu a traves d’aquesta carta oberta li desgranaré punt a punt totes aquestes qüestions.  

El primer punt del que vull parlar, és del compliment de la llei de transparència. Segon estableix el Dictamen 4/2019 de la GAIP llegit aquest document i consultada la GAIP,  entenc que des de la data d’aprovació inicial del pressupost municipal el 18 de febrer, una vegada s’ha penjat al BOPT el 24 de Febrer,  hauria d’haver estat a la web de transparència de l’ajuntament de Vendrell, tota la documentació que s’emmarca dintre dels articles  11 d’aquesta llei, sense necessitat de  que ningú ho hagués de demanar. Aquesta fet hauria de servir  per que  tothom tingui accés per revisar-la. A data d’avui no he trobat els documents relatius al pressupost. Cal dir que la manca de transparència és un dèficit molt important que requereix d’una solució i que ens trobem massa vegades que el regidor que ha de fer la seva feina en aquesta matèria no la fa. Cal remarcar en aquest sentit que pot-ser algú digui que es pot anar a l’ajuntament a consultar l’expedient, es cert però això no es incompatible ni excloent, amb ficar-lo web de transparència, de fet, el regidor es va comprometre al ple a  donar accés a la documentació a dependències municipals, no obstant no he vist cap anunci en cap lloc dient-nos que els terminis del pressupost s’han posat en marxa, tot i que avui s’ha publicat al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona l’acord del dia 2 de maig.

El segon que vull explicar, es la manca d’una motivació reial per posar en marxa els terminis. Cal destacar que l’aprovació del pressupost municipal de l’ajuntament de Vendrell, no suposa que automàticament s’hagin de destinar partides pressupostaries a donar cobertura als problemes ocasionats per la pandèmia COVID-19, donat que aquest pressupost es va aprovar en un context totalment diferent. Cal dir en aquesta matèria que totes les mesures relatives a la cobertura sobre la pandèmia COVID-19, haurà de tenir un reglament i un tràmit burocràtic aprovat i redactat per poder tirar en davant i per lo tant la motivació reial per posar en marxa els terminis no la veig.

Entroncant amb el punt anterior, esta el fet de que la manca d’uns acords clars que recolzin la posada en marxa dels terminis deixa ens porta a pensar que si el Govern local no te voluntat, no és farà res. El que vull dir amb això, és que s’hauria d’haver ficat un punt que com a mínim establis que la aprovació de la posada en marxa dels terminis d’aprovació del ple comprometia al Govern local a modificar el pressupost; també es podia haver posat un acord on hagués el paquet de mesures que es tirarien en davant per tal de donar cobertura a la gent davant la crisi incipient que es donarà amb la pandèmia. Però de tot això no es va posar res de res i per lo tant com he dit abans, depèn de la voluntat del que te la majoria per definir que és el que fa.  Cal dir per acabar-ho d’adobar, que aquest ple va ser convocat amb nocturnitat i traïdoria, donat que es va convocar si no m’ho han dit malament un dimecres i per fer-lo un dissabte. 

Per tancar aquest article ús diré, que he escrit aquestes carta oberta al regidor d’hisenda, per dir-li tot això, en comptes de presentar una al·legació que potser hagués paralitzat el pressupost municipal i el que es pitjor, hagués fet que tornessin al inici dels terminis. No obstant senyor Santos li diré, que a partir de demà hem posaré a treballar en aquesta matèria en concret, per garantir els nostres drets.


Antonio Garcia Leal
Secretari del Tancat III

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local