Territori

Junts pel Penedès en contra de la proposta de Colau

Junts per Catalunya Penedès 23-06-2020 10:50 Lectures 617

Aquest matí es feia pública la proposta de l’Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; “ Barcelona Demà, Compromís Metropolità 2030”.

Una proposta que dibuixa una Regió Metropolitana de Barcelona, calcada a l’antiga Vegueria de Barcelona de la llei de Vegueries del 2010, que ja no existeix, doncs des del 2017 existeix la Vegueria del Penedès que redimensiona la proposta original.

Des de Junts Pel Penedès volem constatar el total rebuig a la proposta d’Ada Colau, no només per voler recuperar una Vegueria que no existeix, sinó perquè s’atorga poders i competències que no li són pròpies. L’ordenació del territori més enllà de l’Àrea Metropolitana recau a la Generalitat de Catalunya, i no a Barcelona ni la seva Àrea Metropolitana.

Durant els darrers cinc anys, des de Junts Pel Penedès venim denunciant el maltracte que patim com a territori perifèric de la conurbació barcelonina en temes com la mobilitat per carreteres amb les autopistes més cares, com també la mobilitat en transport públic amb unes tarifes i freqüències que deixen molt que desitjar, i el silenci del govern municipal i de l’Àrea Metropolitana ha estat demolidor. I des de Junts pel Penedès no creiem que aquesta proposta solucioni aquestes problemàtiques, ans el contrari.

La proposta de Colau parteix, un altre cop, des d’una visió centralista i provincial, la proposta només contempla comarques de la província, quan el fet metropolità va més enllà, L’exemple del Baix Penedès i l’Anoia, que també es regeixen per lògiques metropolitanes quedarien fora d’aquest projecte cosa que entenem seria un error.

Per això des de Junts Pel Penedès proposem que l’Ajuntament de Barcelona retiri la proposta i plantegi un altre escenari.

Demanem també que des del govern de la Generalitat de Catalunya s’impulsi la Llei de Vegueries, que té un consens de més del 80 per cent del Parlament de Catalunya. Que el Govern de la Generalitat plantegi una Taula de Treball amb els responsables polítics de la Vegueria del Penedès (Baix Penedès, Anoia, Alt Penedès i Garraf), la Vegueria de Barcelona (Baix Llobregat, Maresme, Vallès Oriental i Vallès Occidental) i l’Àrea Metropolitana de Barcelona per tractar junts i en consens quins han de ser els reptes metropolitans del futur, defugint en exclusiva, del miratge òptic barceloní i enriquint la proposta des de les pròpies perifèries.

En paraules del responsable de la formació al Penedès, Jaume Casañas, “la proposta de Colau demostra que el debat del model territorial a Catalunya no esta tancat, i que està més obert que mai. Emplacem al govern de Catalunya que respongui a la proposta de Colau, desbloquejant la Llei de Vegueries i que el país es descentralitzi, guanyant en autonomia i enriquint la visió del país amb la diversitat de les seves Vegueries. Hem de defugir de les visions provincialistes i centralistes, com les del projecte de Colau.

Cartes a la direcció

Publica aquí el teu article d'opinió, comentari, denúncia, agraïment, etc, envia'ns un e-mail a opinio@eixdiari.cat

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No