Residències gent gran

Ara sí, no?

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Al Ple de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, realitzat el dia 6 de juliol passat, es va acordar, per unanimitats de tots els grups municipals, la creació “d’una comissió especial sobre el model d’atenció a la dependència i a la gent gran...”. Aquesta comissió, haurà d’analitzar “la gestió política i tècnica dels serveis d’atenció domiciliària i de les residències, abans i durant la pandèmia, així com elaborar propostes, solucions i millores”.

Creiem que és una gran oportunitat i que, com a societat Vilanovina, no l’hem de deixar escapar. Ens permetria conèixer l’estructura, característiques, funcionament, oferiments, preus..., una sèrie d’informacions que fins ara no hem obtingut i que ens ajudarien a analitzar què ha fallat, què falla i per què. Amb aquestes informacions es podria preveure què cal modificar de cara a millorar i solucionar els diferents punts febles que es puguin detectar. I per altra part incidir, amb totes les dades a la mà, sobre altres nivells de l'administració perquè actuïn en el mateix sentit.

Nosaltres com a Iai@flautes Garraf Marea Pensionista del Garraf voldríem formar part d’aquesta comissió, i així ho hem fet saber als diferents grups municipals que conformen el Ple.

Creiem que el treball de la comissió no s’ha de limitar a la residència dels Josepets sinó que hauria d’incloure totes les residències, tinguin la titularitat que tinguin i les gestioni qui les gestioni. Aspectes com el temps d’espera o els preus (en comparació amb les jubilacions) s’haurien d’analitzar i valorar convenientment.

Per altra part també ens sembla important veure la situació real dels serveis d’atenció domiciliària: horaris, temps de dedicació, sous, condicions de treball... No es tracta de remetre’ns a un text legal sinó d’analitzar una situació real.

Així mateix podria ser un bon moment per analitzar el tracte que es dóna als residents. Si bé el 75% dels maltractaments es produeixen en l’entorn familiar, el 25% és en institucions (dades de l’estat espanyol), i això evidentment forma part rellevant del model d’atenció que l’administració, directament i per mitjà de persona interposada, ofereix als usuaris. És una situació que ens ha de preocupar.
Ens sembla molt encertat i important que aquesta comissió s’obri i que, a més a més dels grups municipals, hi puguin participar professionals, entitats de l’àmbit sanitari, sociosanitari i gerontològic, així com representants de les treballadores i els treballadors de l’àmbit de l’atenció a la dependència i la gent gran. I que també hi tinguin el seu lloc representants dels familiars afectats i que reben els serveis, plataformes en defensa de la salut pública i dels drets de la gent gran.

Quan vam llegir l’oferiment que formulava l’Ajuntament,  vam rejovenir quatre anys. 2016, dins del Ple de juny, l’Ajuntament ens plantejà participar a la Plataforma Sanitària del Garraf. Hi vam participar malgrat no veure gens clar que la plataforma caminés cap un plantejament públic de la sanitat. Caminar, va caminar, però en cercle, i des de fa dos anys no dóna ni la més mínima senyal de vida. Esperem que ara la història no es repeteixi i que el treball que ha d’emprendre aquesta comissió especial sobre el model d’atenció a la dependència i a la gent gran sigui fructífera.

És evident que Vilanova i la Geltrú no és l’únic municipi on hi ha hagut problemes durant aquets temps de pandèmia, i que Catalunya tampoc ha estat l’única comunitat on s’han produït. Ben segur que és un problema sistèmic i que hem de trobar les causes que ens han portat on som: què hem fet malament durant molts anys perquè l’arribada del covid 19 hagi mostrat tan clarament que havíem emprés un camí inadequat? Què cal fer per no repetir els errors i com podem fer-ho?

Volem confiar en la voluntat de creació d’aquesta comissió i que realment doni resposta a les expectatives. Ara sí, no?

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local