Rutes

Rutes alternatives per conèixer el Vendrell

En totes les ciutats hi ha rutes diferents, alternatives que aixequen l’interès de moltes persones que normalment no coincideixen amb la versió oficial més nostrada de la vila. Aquí al Vendrell tenim un ampli ventall d’aquest tipus d’alternatives a allò més clàssic.

Una de les visites és donar a conèixer les urbanitzacions de Mas Astor i Mas Borràs. En aquests espais a mig camí entre la muntanya i la ciutat veureu un gran varietat de construccions que són la demostració perfecte del boom immobiliari d’aquest país en els anys 60 i 70. Una mostra d’aquest territori alternatiu que anava creant el seu espai urbà de mica en mica fora de les normes administracions locals amb les mancances que això comporta i que moltes encara estan per acabar de polir. Una política de l’anarquia urbanística que tan mal ha fet arreu de Catalunya i que com no podria ser d’una altra manera el Vendrell també té una interessant mostra amagada al fons de carreteres estretes.

En aquesta ruta podem afegir algunes zones del Vendrell on voreres, fanals i alguna paperera són els pocs testimonis d’una intenció d’urbanització que per la crisis es va quedar en aquesta estructura bàsica. El Botafoc és un clar exemple d’aquests espais que seguint les directrius dels polítics volia convertir el Vendrell en un municipi amb 100.000 habitants. Aquesta és una de les avantatges que la bombolla immobiliària se n’anés en orris.

Un dels punts que també mereix una visita obligada és el peatge l’autopista que tenim a Coma-ruga. Aquest lloc ha estat un punt de trobada de molts vehicles que en moments puntuals havien de passar més temps del normal per superar aquests punts estratègics del territori. Uns peatges troncals que estava al nivell del peatge de Martorell i que ha estat durant molts anys un dels punts informatius claus de la comarca dins la normalitat més anodina.

Un altre punt per conèixer és la xarxa de camins i carreteretes que ens uneixen amb els municipis veïns i que en un moment donat de les nostres vides han estat molt útils per sortejar controls, cues i altres fenòmens  que es podien trobar en les vies de comunicació convencionals. Tenim una molt bona comunicació amb Calafell pel camí de les Bruixes amb Roda de Barà per la carretera de Sant Vicenç i altres històries adaptades que es poden anar cercant en aquestes més de 50 nuclis urbans que tenim al Vendrell. Aquestes vies en alguns moments del cap de setmana es quan registraven més circulació de vehicles.

Entre els llocs més populars del Vendrell hem de tenir en compte la via verda del Vendrell que uneix el nucli antic amb Sant Salvador. Un trajecte de 3,2 km que es pot fer a peu o sobre dues rodes on durant quasi tota la jornada diürna hi pots trobar gent amunt i avall. Ja és un dels camins més concorreguts de la vila durant tot l’any. Realment aquest ha estat una de les alternatives saludables més reeixides del municipi.

El punt més internacional del nostre territori és el Riuet de Coma-ruga on on les aigües minerals provinents del Massís de Bonastre durant tot l’any surten a la mateixa temperatura amb les propietat medicinals que alguns usuaris reconeixen. Aquest és un dels punts més visitats i populars de les nostres platges durant tot l’any, però en especial durant els mesos més càlids.

En els racons naturals per descobrir tenim les Madrigueres que en els darrers 5 anys ha patit una transformació brutal que ha  passat d’un pàrquing de cotxes a un espai natural protegit. Una evolució molt ràpida i que ha de servir per la seva conservació i preservació natural. Gràcies a la crisis immobiliària també tenim la sort de mantenir intacte aquest tros de litoral perquè si les coses haguessin anat d’una altra manera avui en dia estaria tot construït amb bonics edificis amb vistes al mar.

Aquest és el nostre el Vendrell on a part de Pau Casals, Àngel Guimerà i el campanar del Vendrell tan mediàtic hi ha altres històries marcades per la gent anònima del municipi i visitants que de mica en mica les ha fet seves i les ha anat definint.

També et pot interessar