Territori

Quin model territorial volem per a la Vegueria Penedès?

Comença l’hora de la veritat per planificar l’àmbit de la Vegueria Penedès amb l’Avanç de Proposta del Pla Territorial del Penedès, que ja s’ ha presentat i que aquesta tardor estarà a exposició i debat públics. Un Pla que, un cop aprovat marcarà la vida del mig milió de persones de les 4 comarques durant un llarg període de temps. I com podria ser aquest model que ha de condicionar al Pla?

Des del punt de vista de les persones que treballem en Pro de la Vegueria Penedès, el Pla hauria de refermar les diferents sobiranies que volem pel nostre Territori, com ja ho vàrem definir en el passat Congrés, i que la pandèmia del Covid19 i el què pugui venir ens ha refermat encara més:

- Sobirania alimentària: tenim un territori que és una autèntica Regió Alimentària, amb capacitat per abastir-se amb productes de proximitat del camp i el mar, alhora d’ abastir parcialment la Regió Metropolitana i encara exportar-ne, especialment vins de qualitat.

- Sobirania energètica: hem de ser capaços de produir l’energia que consumim per no ser dependents d’ energies brutes (petroli, nuclears,...); cada municipi hauria de començar per produir 1Mw fins a ser autosuficients i descarbonitzar el Penedès.

- Aprofitar al màxim les grans infraestructures de mobilitat que ens creuen el territori sense construir-ne més i tenir Sobirania sobre la mobilitat interna, a través de l’ Autoritat del Transport del Penedès.

- No voler ser una peça de la logística mundial (que la Covid19 ha demostrat que no té cap futur assegurat) sinó apostar per zones industrials de qualitat i innovació, potenciant els centres universitaris i de formació professional existents.

- Ser una Regió Sanitària el més autosuficient possible, amb una gran coordinació de tots els seus recursos, potenciant la formació i cuidant al personal sanitari.

Segur que s’ haurà de concretar molt més, però el punt de partida hauria de ser el més semblant a aquest model si realment volem un Territori amb el que hi puguem compartir molts anys de felicitat.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!