Coronavirus

De la paràlisi educativa només en sortirem democratitzant l’educació

Fa ja força setmanes que venim demanant la pressa de decisions per garantir l’elecció en educació i la seguretat de la tornada a les aules, tot reclamant la mobilització de recursos per tal de no perdre qualitat. En aquestes setmanes no s’ha pres CAP MESURA en aquests àmbits:

- Cap garantia real de reducció de ratio d’acord amb criteris òptims pediàtrics i cap previsió per a contractar el personal necessari per reduir els grups-classe. Si la norma general preveu un màxim de 10 membres en les reunions socials, per què ha de ser major en educació?

- Zero previsió en matèria de neteja i infermeria escolars, tret de facilitar un número de telèfon. Infermeres de Catalunya denuncia aquesta desídia. LA mobilització de tests no solucionen la demanda reiterada  de garantir una assistència sanitària professional als centres

- Hem demanat reiteradament que es doni un criteri clar par a les persones en risc i els membres de la seva unitat familiar. No hem obtingut cap resposta tampoc sobre tractament de NEE/NESE. La diversitat de les necessitats de les famílies requereixen d’una presa en consideració acurada i respectuosa.

- A dia d’avui no sabem quin tipus d’atenció telemàtica rebran les persones que per aïllament, confinament o risc, no assisteixin a l’escola, ni els mitjans materials, de personal, i formatius adients per garantir-ho.

- La única acció que s’ha dut a terme és una compra fallida d’ordinadors que ja s’ha dit que no arribaran abans del començament del curs.

- Imprevisió total i absoluta de mesures de conciliació per als escenaris previstos. Volem permisos remunerats i baixes laborals per a qui hagi de fer front a escenaris d’aïllament o confinament i mesures de conciliació contundents per a qui vulgui fer-se càrrec dels infants. Requerim d’una acció planificada, ben dotada, que obligui les empreses a permetre la conciliació per a que no recaigui, com sempre, sobre les dones.

- Que podem portar els nens amb mascareta, diuen. Aquesta és la única resposta que podem donar? És un INSULT a la intel·ligència! Si volem reduir ratios de forma contundent i efectiva necessitem espais, mesures de sanejament i ventilació oportunes i exigents. No s’està mobilitzant tot l’espai urbà i els establiments públics per a garantir-ho. L’educació està en mans de persones que mai han visitat les nostres escoles!

En definitiva, ens trobem davant una PARÀLISI greu i alarmant del sector educatiu provocat per la desídia dels decisors públics. El neguit que estan provocant en els cossos docents i les famílies és insuportable i ens aboca a un inici de curs de desorganització absoluta, en què sorgeixen dubtes per part de comunitats autònomes i el mateix govern de l’Estat, que comença a dubtar que el curs arrenqui en les dates establertes. Cada setmana hem de patir una o dues rodes de premsa en la que no s’anuncia res substancial. Qualsevol espectacle o posada en escena sembla vàlid excepte vessar RECURSOS per reduir grups, fer les coses bé i garantir una tornada segura, així com una elecció de qualitat a les famílies i docents que no poden o no volen jugar-se la vida. Nosaltres ja hem dit que en aquestes condicions no hi tornarem, que exigim la #DestitucióBargalló i #DestitucióVergés.

Pel moment, l’única resposta que hem rebut ha estat la reiterada AMENAÇA d’activar el protocol d’absentisme. Aquesta DERIVA AUTORITÀRIA i ANTIDEMOCRÀTICA del govern català front al neguit de les famílies i la decisió de protegir la salut dels seus membres i de la comunitat educativa, com a única resposta, traspassa totes les LÍNIES VERMELLES d’una gestió raonable del sector educatiu. Estem organitzant la vaga educativa i cada cop s’hi suma més gent, ja que la situació no para d’empitjorar i no rebem cap indicació que els criteris de la tornada vagin a garantir la seguretat.

Reclamem, front aquesta paràlisi ignominiosa, l’obertura d’un diàleg real, amb tots els actors de la comunitat educativa, de docents i de famílies, sense invisibilitzar la diversitat existent entre les famílies, desvirtuant el fet democràtic en la negociació amb uns actors còmplices de la situació amagats sota unes sigles i una representació falsejada de les famílies. Un diàleg que s’ha de sustentar en la MOBILITZACIÓ URGENT de recursos per fer front a aquest problema de salut pública i posar l’educació al centre, amb qualitat i responsabilitat. Recursos que, recordem, són fruit de l’esforç de tota la societat i que veiem malgastar en armament, institucions antidemocràtiques, contractes milionaris amb grans empreses predadores i subvencions substancioses destinades a manipular la mal denominada “opinió pública”.

En les properes setmanes presentarem un programa de #VagaEducativa que posarà en el centre els Drets Humans i els Drets dels Infants, ja que veiem que lluny de ser respectats, estan sent agredits per les nostres ‘autoritats’ educatives, i en la millora de la nostra consciència social i mediambiental.

D’aquesta paràlisi només en sortirem democratitzant l’educació, construint-la amb la participació de tota la comunitat educativa i posant-hi els recursos suficients per fer front a aquest moment sense perdre qualitat.

AFEES (Agrupació de Famílies per una Elecció Educativa Segura)

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local