PLA TERRITORIAL DE LA VEGUERIA PENEDÈS

El Penedès será innovador o no será

Montse Ortiz

Montse Ortiz

En pocs dies ens ha sobresaltat l'onada d'empreses del sector auxiliar de l'automòbil que han anunciat que deixaven de produir o bé tenien un futur magre a les seves instal·lacions a les diferents comarques de la Vegueria del Penedès. 

Al mateix temps, i també en pocs dies, molta gent de les comarques penedesenques s'ha adonat que tenim un sector industrial gran i potent, però que té els peus de fang. Que és gran i potent i amb molts centenars de persones que hi treballen, es veu simplement  passejant per l'epicentre d'aquest sector que és el polígon Casa Nova de Santa Margarida i els Monjos. Allà hi ha empreses com Brose, Gedia (construint noves naus), Marelli, Shandar, i pot ser alguna més del sector. I també Alfisa, ara els més perjudicats en aquesta onada, amb l'empresariat absent. Des d'allà, cap al sud, s'hi troba Robert Bosch, una empresa en que la propietat principal és d'una Fundació creada al segle XIX per l'Alemany Robert Bosch i que per això sorprèn encara més que tracti el territori i la gent que té treballant d'aquesta manera. Ja entrant al Baix Penedès hi ha la coneguda com Cristalera que com que té el negoci diversificat entre el sector del cotxe i el de vidre de seguretat a la mateixa planta i un personal molt combatiu, ha obert negociacions per passar personal d'un sector a l'altre; i en aquesta mateixa comarca hi ha IDIADA, imprescindible pel sector i que segur que pot ser més activa al territori. I a l'Anoia hi ha el centre d'alt rendiment Parcmotor Castellolì. I al Garraf hi ha Mahle, on també la central ha anunciat acomiadaments per tot el món, el que no augura res de bo. En conjunt és un sector que, sense comptar IDIADA, segurament té més treballadors i treballadores que Nissan.

Arribats a aquí, sabent que el sector del cotxe està en plena ebullició amb canvis profunds pels propers anys, veient l'experiència de la Nissan a Barcelona i Àrea Metropolitana, a cap responsable polític se li va passar pel cap que el sector auxiliar en sortiria tocat si no començava un procés d'adaptació a les noves necessitats? Tothom ha corregut a buscar solucions per la Nissan i com que és una empresa gran i està a Barcelona s'han començat a buscar en la línia del que farà falta a la industria del vehicle dels propers anys, i la possibilitat d'una fàbrica de bateries ha obert la llum. És que ningú pensava que si Catalunya vol fabricar centenars de milers de cotxes a l'any necessita un sector auxiliar potent o la SEAT també acabarà marxant?

Per trobar solucions a aquest teixit industrial del Penedès ens cal una Administració que ho tingui clar, que lluiti per moure tot el sector públic, començant per la Formació Professional, que convenci al Govern que es pot innovar mirant el futur i que cal fer-ho, que li digui al Conseller d'Empresa que la logística no és cap solució pel Penedès (encara que ell la defensa en una recent entrevista) ni pel que representa pel territori, ni pels salaris, ni pel món que en resulta tal i com hem vist amb l'actual pandèmia. Ens cal una Administració que parli amb una sola veu. I per això ens cal funcionar com a Vegueria les 4 comarques juntes, amb els Ajuntaments organitzats i les Delegacions del Govern al Territori; en cas contrari la metròpoli sempre té les de guanyar. I el mateix crec que val pel sector agroalimentari, el tèxtil i la pell, la salut i qualsevol altre. Per que una cosa sí que és segura: el Penedès serà innovador o no serà, com ha passat sempre amb els curtits, la vinya i els escumosos, el turisme de costa, la producció de components de cotxe propera a les grans fàbriques, diversos sectors agrícoles,...

Vull pensar que avançarem per aquest camí i que el Pla Territorial hi ajudarà, gràcies a la gent del Penedès que el forçarà per que sigui útil.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!