Hisenda

Los 40 principales

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A ningú no agrada pagar a la hisenda.

I segur (vaja tampoc posaria la ma al foc sempre hi ha el risc de cremar-se) que tothom procura pagar el menys possible dintre del que li toca per llei.

Però pagar a la hisenda és una contribució a tenir uns serveis de qualitat universals.

Pagar a hisenda és equilibrar la balança dels guanys personals i els guanys socials col·lectius.

Pagar a hisenda és contribuir al comú.

Pagar a hisenda…..

Però la realitat es que en cada exercici si hem de pagar ens cou. Això és així.

Després quan usem els serveis a voltes ens queixem de que no van prou bé i també cal dir que a vegades no és només per la insuficiència del finançament, el factor humà o la planificació també hi juguen un paper important.

Llavors és el moment de recordar-nos d’aquells que no paguen els seus impostos, que són deutors d’hisenda, en definitiva que no contribueixin com cal a l’erari públic.

I llavors també ressona aquella frase que va fer fortuna amb aquell anunci publicitari de que “Hisenda som tots”. Però aquest “Tots” ben segur que seria matisable i fins i tot en algun moment cal deixar ben clar que hisenda no som tots ni molt menys. Sempre hi ha els espavilats.

Vegis sinó. Ara ha sortit la sisena llista de morosos de l'Agència Tributària espanyola i inclou un total de 3.930 deutors de més d'un milió d'euros amb Hisenda a 31 de desembre de 2019, la qual cosa suposa un 2,4% menys respecte a la cinquena llista del 2019, mentre a l'import global de deutes recollit al nou llistat arriba als 14.200 milions d'euros, un 0,7% més que en l'anterior, uns 100 milions, segons ha explicat la mateixa Agència Tributària.

I això passa aquí i passa arreu, només cal seguir les informacions a l’entorn del President i candidat a la reelecció dels EEUU Trump que ha pagat només 700 dòlars en els darrers anys i declara pèrdues continuades. Que Trump els aixeca al camisa, segur que hi ha una investigació oberta també i ja veurem com acaba, però el més sorprenent (almenys per nosaltres) és que hi hagi encara molta gent que ho entengui i ho justifica.

Si es tractés d’un nou Robin Hood  que reparteix el que estafa a hisenda entre la gent més necessitada doncs es podria arribar a entendre però ni Trump ni cap defraudador brilla per la seva generositat contribuint amb els seus guanys i beneficis cap el col·lectiu més aviat són animes gasives que pretenen acumular més encara del que tenen i que aquest més pertanyi en part a tothom.

I encara em sorprèn escoltar cada any a la ràdio que un dels líders d’audiència en determinat dia de l’any anunciar que a partir d’aquell dia (no recordo quin) ja haurem pagat els impostos i a partir d’aquell moment ja el que guanyem serà tot per nosaltres. Està bé que ens ho recordin, però li faltaria dir que a partir d’aquell dia també seguirem tenint els serveis públics com el dia abans. Bàsicament per compensar aquets mena de mantra de que ens roben quan paguem impostos.

Tornem aquí: Imagineu-vos per un moment que es podrien fer amb 14.000 milions.

Quants llits d’hospitals?

Quantes millores a les escoles?

Quants ajuts a la cultura?

Quantes ajudes en beques i beques menjadors...

La llista podria recordar aquella coneguda llista que a finals del anys 60 aixecaven passions Los 40 principales programa que emetia la FM de Radio Madrid, la Llista que publicitava la cançó més escoltada en el moment i també els discos més venuts al llarg de la setmana.

Ara la llista que val la pena conèixer (també la de la música) és la dels deutors a la hisenda, a l’erari públic, a la recaptació que reverteix després en serveis públics.

La llista té seixanta set pàgines amb noms, cognoms i nom de l’empresa dels deutors que superen el milió d’Euros.

Clar que quan “hom” surt en una llista com aquesta tampoc et deu importar massa, no et sap greu no tenir vergonya, potser et sap més greu deure l’aportació a la comunitat de veïns que una morterada a hisenda. Hisenda és l’entitat segurament més odiada i per tant si se l’estafa o se l’enganya sembla que tinguis un certa simpatia i et pots arribar a convertir en un heroi.

Però vaja segurament en el llistat hi ha gent que ha fet tot el que ha pogut per honestament pagar i estar al corrent de la seva obligació i no ha pogut, les circumstàncies l’han superat.

Però n’hi ha d’altres que són clarament de cara dura, veient els ingressos que continuen tenint.

I volem posar com exemple el cas de l’exjugador del Barça pel que sospiraven fa temps amb el seu retorn molta gent, el futbolista brasiler ara al  PSG, Neymar Jr. s'ha situat com la persona física amb un deute més gran amb la Hisenda espanyola. L'exjugador del Barça acumula un deute de 34,6 milions d'euros. Doncs potser que el fitxi el Barça i ingressi directament els diners a la hisenda pública.

Vergonya! Com per seguir rient-li les gràcies.

Potser segueix el rumb que li va marcar el seu amic de l’ànima Leo Messi, valedor del seu retorn al Barça, condemnat també per defraudar a hisenda que va arribar a pagar més de 10 milions d’euros, malgrat els seu acord amb hisenda que el va investigar. El fiscal el va acusar de frau fiscal per no declarar els ingressos que el davanter va obtenir pels drets d'imatge entre el 2007 i el 2009.

En fi, els herois moderns i alguns amb condecoracions nostrades.

Les xifres però són realment substancioses ja que són relativament pocs els deutors que han clarificat el seu contenciós amb la hisenda però es compensa malauradament amb nous deutors: Segons les dades facilitades per l'Agència Tributària, un total de 471 deutors no figuren ja en aquest llistat després d'haver aparegut en el de l'any anterior, per haver cancel·lat o ajornat deutes per import de 1.238 milions d'euros. La sortida de la llista es pot deure tant a la cancel·lació total o parcial dels deutes objecte de publicació (situant-les per sota del milió d'euros), com a l'obtenció d'un ajornament o suspensió del deute abans de la data de presa de dades (31 de desembre de 2019).

Per contra, un total de 373 deutors, que no apareixien en el cinquè llistat de l'any passat, entren en la nova llista publicada aquest dimecres, amb un deute pendent de 1.019 milions d'euros. (bolsamania.com)

La llista és llarga i hi trobem altres esportistes, empreses conegudes i reconegudes, alguna d’algun polític en actiu del territori…. Que hi farem!

En la llista de deutors de la Generalitat de Catalunya d’impostos propis o cedits per l’estat (que és molt més curta comparada amb l’espanyola) hi apareix una   de les voluntat de publicitar la llista de deutors que caldria reproduir-la a molts indrets: La publicitat dels deutors, a més de contribuir a la consciència cívica i fomentar el compliment voluntari de les obligacions fiscals, també posa fi a la via administrativa.

Això consciencia cívica, a pagar i endavant

En fi de los 40 principales als quaranta i molts defraudadors (lladres de l’Alí-babà) hi ha una llarg recorreguts i una llarga llista dels insolidaris i incívics.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local