Literatura

El Chico de las bobinas

Coberta de 'El Chico de las bobinas' de Pere Cervantes. Eix

Coberta de 'El Chico de las bobinas' de Pere Cervantes. Eix

Interessant novel·la que es desenvolupa en una Barcelona en la immediata postguerra on encara la repressió franquista està en el llindar més alt i la persecució brutal continua contra totes aquelles persones que tenien alguna vinculació amb els “rojos” o la república.

Paisatges d’una ciutat grisa, bruta i atemorida. Encara no han passat masses anys de la guerra i per tant els records són molt evidents. La Segona Guerra Mundial ja ha acabat i això genera incertesa entre les autoritats franquistes i policials que veuen un futur diferent del que havien vist fins aquell moments on tenien carta blanca i barra lliure en la repressió.

Un conjunt de persones vinculades entre elles per les relacions del barri del de Poble Sec, de Barcelona, són gent modesta, cadascú amb el seu passat que lluita per sobreviure a la situació de misèria que es viu a la ciutat.

Els fets que va succeint posen de manifest la fragilitat de les relacions i l’esperança de poder assolir una nova manera de viure amb tranquil·litat i amb plenitud.

El llibre també és un retrat de les dones que van haver de suportar el pes de moltes famílies escapçades per la mateixa guerra i va sofrir també bona part de la repressió de la policia que les empenyien a haver de prostituir-se ja els que els tancaven tota possibilitat de guanyar-se la vida.  

Pere Cervantes (Barcelona, 1971) és escriptor. Llicenciat en Dret per la UAB, va ser Observador de Pau per a l'ONU a Kosovo i per a la Unió Europea a Bòsnia i Hercegovina. És autor de les novel·les Esculleres (2013), No ens deixen ser nens (2014), La mirada de Chapman (2016), Tres minuts de color (2017) i Cops (2018); les dues últimes han rebut respectivament el Premi de Novel·la Cartagena Negra en 2018 i el Premi Lletres del Mediterrani 2018 a la millor novel·la negra. El chico de las bobinas és la seva nova novel·la i ja compta amb diverses traduccions internacionals, entre les quals destaquen les d'Alemanya i Itàlia.

L’acció ens situa a la Barcelona de l’any de 1945, Nil Roig un nen de pocs anys que ja treballa col·laborant en la migrada economia familiar sostinguda únicament per la seva mare que treballa portant els comptes d’una fusteria i fent algun esporàdic treball. En Nil es guanya  alguns diners, portant bobines de pel·lícules als diferents cinemes de la ciutat, quan encara els diversos cinemes passaven la mateixa còpia i havien de coordinar-se en els horaris per rebre la bobina que ja havien passat en un altre cinema. En Nil se l’empesca com pot amb una bicicleta amunt i avall però amb el handicap que li manca un braç que va perdre en el bombardeig davant del cinema Coliseum durant la guerra quan els Italians van bombardejar Barcelona i una de les bombes va explotar damunt un camió carregat d‘explosius. En aquella barbaritat també el Nil va perdre a una germana petita. La Soledad, la mare, viu encara el dolor d’aquella pèrdua que no ha superat mai i també per l’absència del seu marit un lluitador antifeixista de qui no sap res des de la seva fugida cap a França en els darrers moments de la guerra. En David Roig, el pare del Nil està present sempre en el records ja llunyà.

El Nil és protagonista sense voler d’un succés que canviarà la seva vida. El dia que compleix tretze anys rebrà de la seva mare un regal molt especial, la bobina del Gran Dictador, però aquesta alegria es veurà entelada quan, després de veure fugir a un home del seu portal hi troba  un home a punt de morir que en els darrers moments de vida li dona un cromo amb la figura d’un actor de cinema i pronuncia el nom del seu pare.

Això el sorprendrà i voldrà saber qui és el personatge d’aquell cromo que en el moment abans de morir li ha lliurat aquell home . A través d’un projeccionista de cinema que coneix molt bé, Bernardo, l’ajudarà i coneixerà a altres personatges que jugaran un paper important en la seva vida, el Leo, el Bonifacio i per damunt de tot a la Lolita amb qui viurà una gran història d’amor.

Però també se les haurà amb els policies franquistes que han descobert que el cromo que han donat el Nil pot esdevenir la clau per trobar una gran quantitat de diners que els maquis entre ells el pare del Nil han robat als alemanys al final de la guerra.

El sinistre comissari Valiente segueix també la pista del preuat cromo. La seva actitud allunyada de qualsevol ètica el fa perseguir a qui s’interposa en el seu camí, tortura a innocents només per  satisfer el seu paper sàdic i també per la venjança contra els qui van participar en uns enfrontaments abans de la guerra que va tenir amb un grup de manifestants violents, un era el pare del Nil. En aquell enfrontament mor el germà del comissari i ell queda mutilat.

En la narració s’hi barregen membres de l’espionatge francès al servei del maquis, alguns caps nazis que un cop perduda la guerra van tenir asil a Espanya però a mesura que la guerra evolucionava es van convertir en personatges incòmodes. Alguns van comprar el silenci de la policia i altres van difuminar-se amb la complicitat de  bona part de les autoritats franquistes.

Tot aquest elements es barregen en la novel·la. La narració està estructurada en quatre parts: 1945, 1947, 1949 i 2021. En cada any diferent s’explica com van evolucionant els personatges i la situació de Barcelona, el darrer capítol el del 2021 pren un altre caire ja és una nova generació, la que explica el final de la historia.

Llibre amb un llenguatge ric i ben cuidat, amb una excel·lent descripció del paisatge urbà d’una Barcelona, que intenta la seva reconstrucció després la guerra i en la postguerra que també va ser difícil.

El chico de las bobinas, és una narració on es barregen diverses històries però fonamentalment hi ha la lluita de la Soledad per intentar refer al seva vida i les esperances del Nil en un moment en que és difícil tenir esperança donades les circumstàncies en que es viuen.

Acció, policies corruptes i sàdics, espies nazis, maquis i guerrillers que lluiten contra el feixisme, histories d’amor.

Tot això i més és El Chico de las Bobinas.

Una excel·lent novel·là.

 

El Chico de las bobinas
Pere Cervantes.
Colección Áncora i delfín, 1496
Editorial Destino
Barcelona, 2020

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!