CSP

Prevaricació i malversació a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Presentaré querella al Jutjat de lo Penal per prevaricació, malversació i tràfic  d’influències de l’Alcaldessa i Presidenta d’AISSA (Sra. Olga Arnau d’ERC) i la  Regidora i Vicepresidenta (Sra. Mercè Mateo d’ERC). 

Segons el Codi Penal aquests delictes signifiquen:

Prevaricar: L’autoritat que dicta una resolució arbitraria o nomena per un càrrec públic  a una persona sense els requisits legals. Malversar: Causar danys als béns administrats, en aquest cas a la hisenda municipal. Tràfic d’influències: és influir, valent-se del càrrec, per obtenir un benefici per un mateix  o un tercer.

L’Organisme Municipal AISSA, antic Consorci de Serveis a les Persones (CSP) de  Vilanova i la Geltrú, gestiona el CAP Baix-a-Mar i La Plataforma de Serveis. Cada any  presta serveis a 20.000 vilanovins. El CSP es trobava en situació de fallida, tal com  deien els informes d’auditoria. De fet, a l’Ajuntament tothom sabia, feia anys, que el CSP  havia de desaparèixer al ser deficitari i no complir l’equilibri financer previst a la llei. Però  ningú va posar fill a l’agulla.

Al juliol de 2018 vaig ser nomenat gerent del CSP, desprès de superar la convocatòria  pública. Ara fa un any vaig estar cessat pel Consell Rector, a proposta de l’Alcaldessa  Olga Arnau i la Vicepresidenta Mercè Mateo, ambdues d’ERC. Ni abans ni desprès se’n va donar cap explicació, més enllà del que em va dir la Sra. Mateo: “no m’havien posat ells” . 

Resultats de la gestió: Vam formar un bon equip. Desprès d’anys acumulant dèficits,  el mateix 2018 vam tancar els comptes amb equilibri. L’activitat assistencial es va  incrementar, especialment l’atenció a domicili (un 20%), disminuint el temps d’espera  per rebre el servei a menys de 15 dies i incrementant els ingressos econòmics un 4%.

La satisfacció dels usuaris va incrementar, a l’enquesta del CatSalut, el CAP Baix-a-Mar  va millorar resultats i està per sobre de la mitja de Catalunya. O l’enquesta als usuaris  del SAD, amb una valoració de 8,9. 

Finalment, vam fer la dissolució del CSP i crear AISSA. El nou Organisme Municipal  AISSA, va suposar en primer lloc acomplir la llei. Una entitat sanejada, sense deutes,  ha permès que els treballadors tornin a cobrar el sou del conveni. Durant anys, els  professionals de l’àmbit social (residencia, domiciliaria..) han hagut de sacrificar una part del seu salari. S’ha donat continuïtat a tots els serveis que prestava el CSP. Crec que es va fer un gir de 180º a la situació.

El premi a la feina ben feta: Va ser l’agraïment pels serveis prestats per part de  l’Alcaldessa, desprès del cessament. Al demanar els motius i manifestar que era un cessament arbitrari, la presidència no va donar cap argument i es va limitar a reiterar  l’agraïment. Dels 8 membres del Consell, només 5 van assistir a la sessió. Únicament  la Sra. Esther Franco, Som VNG, va prendre la paraula i va votar en contra.

No hi ha cap motiu professional. De fet, quan la Vicepresidenta em va comunicar el  cessament com a gerent, al mateix temps em va “proposar continuar com a director econòmic (cobrant el mateix sou) donats els bons resultats”. Vaig rebutjar la proposta  perquè m’estimo més dormir amb la consciencia tranquil·la, diguem-li dignitat, que els  diners o un càrrec. A més, AISSA ja disposava d’una excel·lent directora econòmica i  suposaria un increment de cost. L’únic que tenien clar era cessar-me per posar una  persona “seva” al davant, la resta va ser una improvisació total. Només cal veure la  quantitat de normes i lleis que han incomplert.

Com a professional independent de la gestió, des de fa més de 30 anys, no trobo cap  explicació raonable. Ara bé, estem farts de veure que la política no te perquè ser  raonable ni imparcial, i el simple fet de “no haver estat posat per ells” és motiu suficient  per cessar algú. Es igual que siguis competent o no. Llavors, si els resultats han estat  bons i no s’ha comès cap falta greu per que es prenen aquestes decisions? Ara parlo en genèric i per la meva experiència. Tenir algú dels teus al capdavant d’una  organització permet: col·locar altra gent dels teus, afavorir determinat proveïdor, saltar se llistes d’espera.....Els petits favoritismes son l’inici de la pitjor corrupció.

Es nomena nova gerent, en la meva substitució, a la Sra. Nuria Cortada, que no  formava part de l’equip directiu, contradient els Estatuts (Art. 10.2). El nomenament era per 6 mesos, però la convocatòria encara no s’ha resolt i la Sra. Cortada continua  com a gerent. 

Per cert, si el candidat favorit no acompleix els requisits de la convocatòria (BOPB 25- 5-2018).: “ experiència mínima de 3 anys en la gerència, direcció de centres sanitaris o  sociosanitaris” cap problema, es canvien (com Groucho Marx): “una experiència mínima  de 3 anys en la gerència, direcció o coordinació d’ens del sector públic local” (BOPB 2-7-2020). Quina casualitat, s’ha afegit allò al que el nostre candidat es expert. El sou a la nova convocatòria de gerent és de 61.200€; es a dir, amb un increment del  32% respecte al sou de la convocatòria del 2018, sense cap mena de justificació. Això sí, el Consell Rector va tirar enrere un preacord amb el Comitè d’Empresa que suposava millores salarials al voltant del 15% pels treballadors de l’àmbit social. Professionals amb  sous molt baixos i una feina molt feixuga i vital, com hem pogut veure aquests dies. Al pressupost pel 2020, aprovat pel Consell Rector a l’octubre de 2019, les despeses  previstes eren 8.277.000€, el pressupost publicat a la web municipal és 8.465.000€.  S’incrementen en 200.000€ les despeses, 38.000€ destinats a la partida de personal. Així queda incorporat l’increment de cost de la gerència. Però, si incrementem les despeses  el pressupost no quadra!! doncs es fa quadrar, amb una transferència de l’Ajuntament  per import de 200.000€ tot arreglat. D’on sortiran aquest diners? Efectivament, de la butxaca dels ciutadans de Vilanova i la Geltrú.

Moltes entitats s’omplen la boca elaborant codis ètics, comissions de valors... Això és molt fàcil, el repte de veritat es que, els que fan aquests codis, donin exemple amb el  seu comportament diari. Demanant responsabilitats a qui no els compleixin, però començant per ells mateixos.

Quan em van notificar el cessament, vaig contactar amb Esquerra Republicana, te  majoria a l’equip de govern. El Consell Nacional d’ERC havia aprovat un Codi Ètic i de  Conducta: “La honestedat forma part del capital polític d’ERC i cal ser exigent en la seva  defensa” En vaig entrevistar amb el Responsable de Compliment a l’octubre. Va ser molt cordial, però qualsevol decisió correspon al Consell Nacional. Desprès d’un any, han  tingut temps de sobre per fer alguna cosa, o simplement ser honestos per dir que no faran res.

La ineptitud arriba a tal extrem que no van caure que el Ple de l’Ajuntament, amb el seu  vot a favor, havia aprovat els estatuts d’AISSA (BOPE 20-5-2019). Al seu article 17 “Competències reservades a l’Ajuntament”, especifica les matèries a les quals els  acords s’han d’adoptar per part de l’Ajuntament, entre d’altres: “el nomenament i el  cessament del seu gerent” (lletra c). Ni el meu cessament ni el nomenament de la gerent ha estat acordat pel Ple de l’Ajuntament.

Per tot l’exposat, he decidit iniciar un procés per inhabilitar als membres del Consell  Rector que van prendre decisions arbitràries, poc objectives i contradient la llei; incorrent en delictes contra l’Administració Publica tipificats al codi Penal.

Sovint moltes infraccions greus no son denunciades per por a represàlies (acomiadaments, amenaces, “llistes negres”..), fins al punt que la Unió Europea va  aprovar la Directiva (UE) 2019/1937 per prestar una protecció efectiva a les persones  que informin (denunciants) sobre infraccions del Dret de la Unió. Afortunadament, a casa  nostra, amb excel·lents codis ètics i la llei 19/2014 de la Generalitat sobre  “Transparència i bon govern” que al seu art.57 diu: “Els nomenaments d’alts càrrecs  s’han de fer atenent criteris de competència professional”, no caldrà anar a normatives europees. Per tant, podem dir amb total llibertat que ja ni ha prou de polítics ineptes i corruptes, siguin del color que siguin.
 

Santiago Nofuentes
Economista - Gestor sanitari i social

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!