CSP

Aclariments sobre la carta a la direcció escrita per Santiago Nofuentes

Mercè Mateo i Olga Arnau en una imatge d'arxiu

Mercè Mateo i Olga Arnau en una imatge d'arxiu

Desconec què ha motivat al senyor Santiago Nofuentes escriure aquesta carta a la direcció de l’Eix Diari un any després del seu cessament. Les acusacions són molt greus i si realment té tan clar que s’ha comès delicte de prevaricació, malversació i tràfic d’influències per part del govern de la ciutat, en tot cas, que presenti una querella i un jutge ho decideixi.

El motiu principal del seu cessament va ser no haver entès i no acceptar que era gerent d’un organisme autònom d’un ajuntament i que per tant, les potestats que tenia com a gerent de l’antic CSP havien canviat.

No va entendre, o no va voler entendre, que calia procedir administrativament d’acord amb la normativa de l’administració pública. I que calia fer una transició del modus operandi de l’antic consorci al nou organisme autònom d’acord amb el que dicta la llei.

A banda, hi van haver altres argumentacions importants. Calia fer un gir en l’estil gerencial, que fins llavors estava molt enfocat a resultats econòmics i poc a les persones. Durant l’estiu del 2019 els pics d’absentisme laboral denotaven la mala salut de l’organització (essent d’un 16,06% al servei del SAD durant el juliol de 2019 i del 20,47% en el servei de residència durant l’agost del 2019).

La relació amb les persones treballadores i amb el servei de Dependències de l’Ajuntament tenia un llarg recorregut de millora. Més llarg era encara el recorregut de millora vers la transparència i comunicació amb les famílies de la residència. Aquest fet es va posar de manifest en diferents escenaris, essent la gota que va fer vessar el got el consell participatiu en què l’antic gerent va perdre les formes i es va generar una situació de molta tensió. S’evidenciava públicament, i amb presència de la persona de referència dels Serveis Territorials, la seva pobra competència social i la seva poca capacitat a l’hora de gestionar els conflictes.

Davant la necessitat de fer una transició real del que va ser el CSP al que és AISSA i de posar les persones al centre (treballadores i usuàries) es va decidir en el consell rector (on hi ha tots els grups municipals del Plenari representats i tal i com marquen els estatuts) que se cessava Santiago Nofuentes del seu càrrec.

De manera transitòria calia posar alguna persona treballadora de l’Ajuntament i coneixedora de la dinàmica administrativa local que ajudés a l’organisme autònom a fer aquesta transició. Vam proposar, per a aquesta tasca, una persona amb solvència contrastada, llarga experiència en l’àmbit social (havia estat cap de servei d’Acció Social i coordinadora de l’àrea de Polítiques a la Ciutadania) i que coneixia mot bé l’històric de l’antic consorci, en ser la persona tècnica de referència de l’Ajuntament en aquest tema. Mentre la plaça de gerent no sigui aprovada (es va obrir convocatòria en plena pandèmia) el seu sou i salari el paga íntegrament l’Ajuntament.

Pel que fa a les figures gerencials o càrrecs directius a l’Ajuntament de Vilanovai la Geltrú, queda clar que l’actual equip de govern en valora les seves competències i com la seva visió, la seva missió i els seus valors van alineades amb les directrius polítiques. Tenim clars exemples de gerents molt solvents i ben valorats que han estat proposats per antics equips de govern i fins i tot per grups municipals que estan a l’oposició. Per tant, queda palès que ens interessa ben poc quines són les simpaties polítiques dels nostres càrrecs directius, sí que ens interessa que siguincompetents.

Les acusacions públiques que ens fa Santiago Nofuentes en la seva carta al director són molt greus. En tot cas, si ha de ser així, la justícia decidirà. Ara bé, ens reservem la potestat com a govern municipal de presentar una demanda contra la seva persona per difamació, així com contra els mitjans o persones que atemptin a l’honor de manera poc fonamentada amb l’únic propòsit de desprestigiar la institució local.

Maria Mercè Mateo Olivares
Regidora de Dependència i Vice-presidenta d’AISSA

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!