Urbanisme

La millor forma de restituir la legalitat al camí del Sot és retirar la nau construïda per Pere Canals SL

La nau construïda per Pere Canals SL. Eix

La nau construïda per Pere Canals SL. Eix

L’Ajuntament de Subirats i la Comissió Territorial d’Urbanisme havien autoritzat la construcció d’un celler promogut per Pere Canals S.L. 

Però la nau que s’estava construint no coincidia ni en ubicació ni en alçades al projecte presentat. La nau s'havia desplaçat i havia guanyat alçada. Per aquest motiu es va obrir expedient per restablir la legalitat urbanística i les obres es van aturar.

Un cop iniciades les obres havien aparegut problemes d’estabilitat de la roca i el promotor pren la decisió de desplaçar l’edifici. No només això, sinó que a més a més l’edifici que es construeix presenta diferències substancials de forma i volum respecte al projecte aprovat. Tots aquests canvis es fan sense cap comunicació, per iniciativa del promotor i els tècnics que assessoren. El que havia de ser un edifici semisoterrat esdevé una nau amb planta i un altell, i unes obertures amb aparença de “bunker” mal dissimulat, fora de proporcions amb l’entorn i sens possibilitat d’integració en el paisatge.

La segona part comença en aquest punt quan el promotor inicia tràmits i presenta un nou projecte perquè es legalitzi l’obra realitzada. Es justifica pels problemes d’estabilitat i per les dificultats econòmiques degudes a la Covid19. Com que el mal ja està fet ara segueixen endavant amb un projecte que no ha superat els estudis geotècnics, on els estudis previs de paisatge són paper mullat i on cal posar en dubte que amb una finca de 5h sigui sostenible i necessari un celler i una sala de visites com aquests (encara per construir).

Des de l’APS-CUP qüestionem d’entrada que el govern municiapal i la CTUB haguessin atorgat llicència per construir una nau en el terreny escollit, on a banda de la nau cal obrir accessos i altres construccions annexes. Al mateix temps, entenem que si en el moment que es van detectar problemes s’hagués comunicat i s’haguessin aturat les obres, hi hauria opcions de refer el projecte però la decisió de tirar endavant va ser una elecció del promotor que ara no hauria de condicionar la decisió a prendre. Els qui ens preocupa el paisatge i el futur del municipi i la comarca, no tenim perquè acceptar la dèria d’un empresari de construir un celler on no tocava. I al sector vitivinícola i turístic també hauria d’estar preocupat per aquest model que poc té a veure amb una comarca que es preocupa pel producte de qualitat i per l’entorn.

Pensem que hi ha motiu i arguments per no legalitzar d’aquesta construcció, que fer-ho seria un mal precedent, que des les administracions s’ha de ser clars per no fer perdre temps ni diners de forma innecessària, i quan una obra no és legalitzable s’ha de poder derruir i restituir l’entorn.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar