Mirada indiscreta

Il·lustrats

Suposem que la fallida de que parla és la fallida econòmica, ja que la fallida moral és una tema de molta complexitat i hi ha opinions per tots els gustos i dona per escriure una enciclopèdia, la fallida física no està demostrada ja que la vitalitat és encara sortosament una de les poques coses que queden en peu.

Atribuir però la presumpta fallida que ens anuncia la pintada més a la ignorància que a la covid és al nostre entendre un pèl agosarat. Segur que hi ha part de raó -som molt ignorants, cert- però com tot en la vida no és tot blanc ni tot negre. Hi ha matisos hi ha elements que es mouen entre els dos extrems, en les perifèries i que acostumen a tenir una part (gran) de raó.

Home, les xifres del deute espanyol realment són força impactants després de la pandèmia (o encara en pandèmia) però clar cal mirar l’evolució de la mateixa en un any i des de que va començar la pandèmia en que hi havia un creixement sostingut del PIB. A final d’any però el deute espanyol es va disparar i era un 114 % del PIB. El mateix càlcul de final d’any 2019 estava en el 95 %. De fet, Espanya és el sisè país més endeutat de la UE, superat només per Grècia, Itàlia, Portugal, Bèlgica i França, tots amb nivells per sobre de la barrera purament simbòlica del 100% -que vol dir que l'estat deu una quantitat de diners equivalent a tot el que produeix l'economia en un any-. De mitjana, els estats de la UE registren deutes del 79,5% i del 86,3%, en el cas només del grup de països que comparteixen l'euro.

Potser ens vol dir que els altres països que estan pitjor que nosaltres també és fruit de la ignorància.

Si que és cert que la ignorància moltes vegades és causa de la ruïna i les fallides.

Però que en mig d’aquets desastre sanitari atribuir la fallida a la ignorància sense matisar-ho és una mica agosarat com hem dit i fins i tot ens atrevim a dir que potser imprudent. Hem vist com han petat motes empreses que anaven prou bé. És ignorant aquell que ha perdut la feina pel tancament obligat de les empreses? Ignorància o la caiguda del consum. El tancament de moltes activitats per aturar els índex de contagis són fruit de la ignorància o de la prudència?

No creiem que es pugui comprar la tesis de la pintada sense cap matís..

Però potser ignorar la influència de la pandèmia en la fallida econòmica de l’Espanya és també una mostra evident més d’ignorància global i total.

Però hi ha motius per l’esperança ja que després de l'enfonsament històric de l'11% del PIB per la crisi de la Covid-19, l'economia espanyola experimentarà enguany un efecte rebot amb un creixement del 5,6%. Segur que no n’hi haurà prou però anem una mica millor.
Això sí, ignorants tots.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!