Literatura

El último tren a la libertad

Coberta de 'El último tren a la libertad' de Meg Waite Clayton. Eix

Coberta de 'El último tren a la libertad' de Meg Waite Clayton. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El llibre ens narra una doble història per una banda com el nazisme arriba a Àustria fins a annexionar-la i com ho viuen un grup de joves que precisament no combreguen amb les idees totalitàries que imposa el nazisme i per aquest raó i per la seva condició ètnica patiran persecució.

Paral·lelament la narració ens presenta la figura d’una dona holandesa, Truss Wijsmuller, que es planteja com acció personal i vital salvar tots els nens que pugui, majoritàriament jueus, de les urpes dels nazis. Fa viatges des de Holanda fins a Alemanys i retorna als països baixos amb tren amb tots els nens que pot. Salconduits reals que s’atribueixen als nens per poder salvar-los. Nens que  abandonen les seves famílies però tenen l’oportunitat de sobreviure.

Les primeres repressions del nazis i també les primeres accions de resistència que tot i ser encara petites accions tenen el valor testimonial de fer present que hi havia una dissidència contra el nazisme i el valor d’enfrontar-se a la repressió sistemàticament planificada pels alemanys.

L’autora Meg Waite Clayton és nascuda a Washington D. C., novel·lista graduada en Dret, Història i Psicologia per la Universitat de Michigan. Va treballar uns anys com a advocada i va començar a escriure després de traslladar-se a una granja als afores de Baltimore.
Ha col·laborat en mitjans com Los Angeles Times, Writer’s Digest i Runner’s World, a més d'intervenir en programes radiofònics.
El seu debut literari va ser The Language of Light i amb The Wednesday Sisters Clayton es va convertir en èxit de vendes. L'últim tren a la llibertat és la seva primera obra traduïda al castellà. En ella l'autora trasllada al lector a 1936 seguint els passos d'un jove Stephan Neuman, de família jueva resident a Viena.

Hi ha una extensa bibliografia sobre la segona guerra mundial i en concret sobre l’holocaust. Aquesta és una novel·la que es situa en els moments abans del començament de la guerra tot i que la política antisemita dels nazis ja es comença a veure sobretot amb un seguit de lleis que anaven des de l’expropiació dels seus bens fins a les prohibicions de tenir determinats negocis o participacions en industries claus pel país.

La novel·la es situa a la ciutat de Viena. En ella hi trobem a amb Stephan Neuman, un jove molt especial de 15 anys, fill d'un adinerat empresari jueu a Viena que té gairebé el monopoli de la qualitat en la fabricació de xocolata i és d’una família culta, liberal i amant de les arts, el jove Neuman escriu, composa obres de teatre que l’acompanyen arreu. El seu grup d’amics són part de la inspiració per confeccionar aquets primerenques obres de teatre que deixa llegir a Zofie-Helena una amiga  de la que està enamorat i filla d’una periodista que combat el nazisme durament des del petit diari que dirigeix. La vida de l’Stephan es mou entre els seus escrits, amb les reunions amb els amics, els estudis. L’Helene és una estudiant de matemàtiques privilegiada. Stephan Neuman viu intensament la literatura, la seva  vida gira al voltant dels seus escrits i, sobretot, la seva admiració per l'escriptor Stephan Zweig a qui coneix i li serveix de guia i exemple en els moments de més dificultats. Trobem a aquest protagonistes en el moment de l’annexió d’Àustria a l’Alemanya nazi. Sembla que de cop i volta tot Viena s’hagi convertit al nazisme, banderes esvàstiques arreu, persecucions de jueus, manifestacions d’adhesió a Hitler, tot plegat es converteix en un mal son la família de l’Stephen que es desposseïda dels seus bens i salven alguna cosa perquè un oncle seu no és jueu i pot mantenir algunes de les propietats i producció de la indústria xocolatera. El pare de l’Stephan es detingut, la mare malalta i desposseïda dels seus bens ha de sobreviure en la precarietat i ell mateix és perseguit pels nazis i per alguns dels seus companys. Emergeix en la narració al figura de l’Adolf Eichman oficial nazi i criminal de guerra que comença a estudiar la possibilitat de foragitar tots els jueus d’Àustria a països on els vulguin acollir o directament a Palestina. La seva planificació prèvia a la “solució final” fa que a través d’organismes internacionals de solidaritat i d’ajuda als jueus i finançada per jueus anglesos que dominen bona part de la banca es pot organitzar un tren amb un seguit de nens i joves que Eichman deixa sortir. I aquí és on la història del jove Stephan Neuman s’entrecreua amb la figura de, Truss Wijsmuller, una dona que s’implica molt directament en la causa de salvar els nens de la repressió els nazis. A través de les seves coneixences i influències en els cercles propers al govern aconsegueix salconduits per poder portar nens a Holanda abans que les autoritats tanquin les fronteres, també aconsegueix implicar a persones d’Anglaterra que no sols finançaran sinó que acolliran a molts nens i nenes, buscant-los famílies d’acollida i la possibilitat d’una nova vida. l’últim tren que va fins a Londres és el que aconsegueixen agafar la Zofie-Helena i el jove Stephan i el seu germà. No hi haurà més trens perquè la guerra esclata i tot plegat entra en una situació de catàstrofe sense precedents.

Dividida en tres parts la novel·la, comença a l'any 36, a Amsterdam i a Viena, amb algun petit capítol que ens trasllada a Berlín, i acabarem a la Guerra; l'última part comença en 1939 i es titula «L'època posterior».

Una trama que va avançant amb els relats sobreposats de les peripècies a Viena i l’activitat a Holanda i les fronteres on els trens  van passant els nens fins a portar-los a una situació de molta més seguretat.

És una novel·la colpidora, on l’autora pretén homenatjar i explicar part d'una història real d'aquesta dona que va ajudar a tants nens, jueus la majoria, a sortir, i per tant fugir, de l'Àustria nazi. 

Persones normals i corrents que es juguen la seva vida per aconseguir alliberar i donar una nova oportunitat a molts nens que van patir la persecució implacable del nazisme. 

El último tren a la libertad
Meg Waite Clayton
Col Narrativa
Ed. Harper Collins Ibèrica
Madrid, 2020

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local