Alerta sanitària

Els Comuns del Penedès presenten la moció per l’alliberament temporal de les patents de les vacunes contra la Covid

Professionals científics i mèdics, organitzacions internacionals de salut global i agències públiques han presentat a l’Ajuntament de Barcelona, aquest dimarts, 13 d’abril, la Declaració Barcelona per reclamar l’alliberament temporal a escala mundial de les patents de les vacunes contra la covid. 

La declaració ha estat signada per Metges Sense Fronteres, Metges de el Món, Oxfam Intermón, Amnistia Internacional i Medicus Mundi, a més del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l'Agència de Salut Pública de Barcelona. La cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, també s’ha unit a títol individual; així com Rafael Vilasanjuan, director d'Anàlisi i Desenvolupament Global d'ISGlobal, i l'epidemiòleg de l'Hospital Clínic i professor de la Universitat de Barcelona, Antoni Trilla.

Alhora s’està desenvolupant una Iniciativa Ciutadana Europea, Right2Cure que demana a la Comissió Europea que faci tot el que estigui en la seva mà perquè les vacunes i tractaments siguin considerats un bé públic global, accessible a tots i totes de manera gratuïta.

Qualsevol causa que endarrereixi la vacunació massiva i global impacta en la recuperació de la normalitat. Més enllà de la capacitat dels governs locals i autonòmiques per fer equilibris entre incidències i restriccions, la vacunació és la millor i potser l’única opció per retornar a una vida lliure de pandèmia.

Des dels grups municipals i comarcals d’En Comú Guanyem de la vegueria del Penedès presentem als plens locals i comarcals la moció per a sumar-nos les viles, pobles i ciutats del Penedès a la iniciativa de la Declaració Barcelona d’alliberament de patents i  instar al Govern de l’Estat i a la Comissió Europea, que activin els mecanismes excepcionals que preveu la legislació internacional, de manera que les indústries farmacèutiques que disposen de vacunes de provada eficàcia alliberin temporalment les patents, i permetin una transferència de coneixement i/o producció per accelerar al màxim la capacitat global de producció de les vacunes esmentades i, especialment, després de les inversions públiques multimilionàries concedides,

Després d’una gesta científica sense precedents, suportada en una gran part amb molts fons públics, disposem de vacunes amb una eficàcia altíssima, que són la millor i potser l’única esperança per deixar enrere aquesta pandèmia. Malgrat això observem una vacunació inexplicablement alentida per un règim de producció i arribada de vacunes que es demostra insatisfactori i que fa allargar la sortida del túnel.

Malauradament, la producció i la distribució mundials de les vacunes s’evidencien limitades i desiguals. Les patents i el secretisme dels contractes en són, en aquest moment, les principals causes. Les empreses farmacèutiques tenen el monopoli de la producció, el subministrament i la distribució de les vacunes arreu del món i hi ha opacitat en els contractes i acords formalitzats amb els diferents països. Les administracions públiques han destinat molts recursos públics a aconseguir que les diferents empreses farmacèutiques poguessin desenvolupar i comercialitzar una vacuna. S’estima que la inversió pública global en la vacuna de la Covid-19 supera els 25.000 milions d’euros, incloent-hi la recerca bàsica, el desenvolupament i la compra avançada. Aquesta inversió pública, però, contrasta amb el fet que la gestió posterior de les patents està suposant uns grans beneficis per al sector privat que les té. 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!