Literatura

Laberinto Griego

Coberta de 'Laberinto Griego' de Philip Kerr. Eix

Coberta de 'Laberinto Griego' de Philip Kerr. Eix

La novel·la corresponia a la número tretze de la sèrie protagonitzada per l'investigador Bernie Gunther, sens dubte un dels grans damnificats de la seva mort. A causa dels esdeveniments, Laberint grec, es convertia oficialment en l'última novel·la de la sèrie, però tot apunta sortosament pels lectors que no serà així. Es diu que Philip Kerr va deixar suficient material escrit per a una novel·la més de la sèrie.

Les diverses novel·les protagonitzades per Bernie Gunther han seguit la peripècia vital d‘aquest investigador que va començar a treballar abans de l’arribada del nazisme, que va haver de conviure a l’Alemanya nazi i es va veure abocat a col·laborar amb el jerarques nazis i després va continuar fent investigacions ja de manera particular en que moltes d’elles s’incardinen amb el seu passat.

Philip Kerr és conegut per les seves novel·les dedicades al gènere negre, en les quals presta, de manera habitual, una gran cura pel que respecta a la seva ambientació històrica.

Kerr va estudiar lleis en la Universitat de Birmingham i va treballar durant diversos anys per a grans agències de publicitat abans de dedicar-se per complet a la literatura. Sens dubte, l'èxit obtingut amb la seva obra de 1989, Violetes de Març, primera de les aventures del detectiu Bernie Gunther, va suposar el tret de sortida per a la seva carrera.

A partir de llavors, Kerr va publicar diverses novel·les ambientades en els moments previs a la II Guerra Mundial, així com en dècades posteriors, seguint sempre el fil conductor de Bernie Gunther com a personatge protagonista. Aquesta sèrie és coneguda com Bernie Gunther i els seus tres primers lliuraments es recullen en la Trilogia Berlin Noir. En l'actualitat ja estan totes les novel·les de la saga disponibles en espanyol.

A més de la seva aclamada sèrie, Kerr també va publicar novel·la negra contemporània, sent guanyador de premis tan importants com l'RBA de Novel·la Negra en 2009, assaig i novel·la juvenil sota el pseudònim de P. B. Kerr.

La defunció de Philip Kerr el passat 23 de març de 2018 ens va deixar, d'alguna manera, orfes del seu enginy i talent a molts dels seus seguidors.

Bernie Gunther treballa ara en el dipòsit de cadàvers d’un hospital a Munic, en una visita rutinària un policia el reconeix i l’envia a veure a un advocat que ha de resoldre una situació complicada respecte al finançament regional del partit polític del llavors canceller Adenauer. Resol de manera satisfactòria la situació però el que semblava una operació fàcil però que es complica i això fa que l’advocat Max Merten un vell conegut de Gunther li proporcioni una feina estable i raonablement ben pagada en una companyia d’assegurances. La seva feina és descobrir aquells assegurats que volen estafar la companyia. Treballa amb efectivitat i els seus caps veient que fa una feina raonable l’envien a Grècia per poder escatir que passa amb el pagament d’una assegurança per l’esfondrament d’un vaixell en aigües gregues, amb costos molt elevats.

La narració es situa a l’any 1957, any del Tractat de Roma i també el moment en que de nou Alemanya comença a tenir una importància econòmica cabdal en la construcció de la nova Europa. L’acció es desenvolupa fonamentalment a Grècia. Un submarinista alemany, Witzel, ha perdut el seu vaixell en un suposat accident mentre, segons  expliquen, feien una expedició per rescatar algunes joies arqueològiques. El propietari fa la reclamació a l’assegurança, és una quantitat alta i la companyia envia a Gunther a fer la investigació pertinent per pagar o no la pòlissa. La investigació el porta a sospitar que hi ha alguna cosa estranya en l‘accident i més encara quan el propietari apareix mort, amb un tret a un ull, just quan Gunther i el delegat a Grècia de la companyia Aquil·les Garlopis van a casa seva. Intervé la policia grega que els deté com a sospitosos de l’assassinat. No queda altre remei que trobar els assassins per poder desfer-se de la pressió de la policia sobre d’ells.

Aprofundeix en la investigació i comença a dubtar de que realment l’expedició fos per trobar restes arqueològiques sinó més aviat suposen que es tracta de trobar un tresor amb joies i diners robats i que van enfonsar-se amb un vaixell, el tresor prové de l’espoli dels  jueus grecs abans de deportar-los als camps de concentració. Ara tracten de recuperar els bens per comprar armes i vendre-les al egipcis que tenen els primers contenciosos amb els israelians. Tot s’embolica i van sortint personatges secundaris de prou interès, una jove i bella advocada que fa renéixer una certa passió a Gunter, els serveis secrets israelians, i també algun nazi que va tenir responsabilitats en la mort de molts jues que firmava els assassinats amb un tret als ulls, talment com va ser assassinat el bussejador.

En fi tot els ingredients per estructurar una magnífica novel·la on a més de posar la trama al servei de la investigació també ho fa en la recuperació d’una certa memòria del que va passar a Grècia amb l’ocupació nazi i el que passa en aquells moments amb la dictadura militar.

Els protagonistes es mouen en un entorn molt ben ambientat fins a uns diàlegs vius i molt en tot plegat conforma una exquisida narració.

Com sempre Kerr combina la tensió amb moments distesos, sap encaixar perfectament a cada personatge en el seu entorn i en la narració global i també combina perfectament la ficció i part de la realitat que es viu en el moment en que ubica la investigació.

Laberinto Griego
Philip Kerr
Serie negra
RBA, libros
Barcelona 2019

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!