Vegueria Penedès

Baix Penedès, on som realment?

De moment en el mateix lloc, al Sud el mar Mediterrani, al Nord l’Alt Camp, a l’Est el Garraf i l’Alt Penedès i a l’Oest el Tarragonès. Som a la província de Tarragona però a l’Est limitem amb la província de Barcelona.

En el període democràtic des de la C78, en el seu Art.2 ….es garanteix al dret a la autonomia de les nacionalitats…. . Al 1936 es va aprovar la divisió comarcal de Catalunya amb vigència fins a 1939, suprimida pel franquisme. Al 1987 la Generalitat adoptà de nou la divisió territorial i avui son 42 les comarques de Catalunya amb la singularitat del Consell General d’Aran.

La comarca del Baix Penedès està situada en un extrem de la província de Tarragona límit amb la província de Barcelona, és un fet que es coneix com a comarca ròtula, li passa el mateix al territori del Tordera al límit del Maresme amb La Selva. Aquesta posició perifèrica pateix i molt de desafecció de comandament de les dues àrees metropolitanes de Tarragona-Barcelona (Baix Penedès) i Barcelona-Girona (Maresme), es a dir estan lluny del poder de decisió política.

El Baix Penedès

Amb la recuperació de les Vegueries, llei aprovada el 27 de juliol de 2010, el Baix Penedès es situa en la Vegueria del Camp de Tarragona. Però en el territori del Penedès es recupera la voluntat de tenir una Vegueria pròpia que aglutini les 4 comarques següents: una part de l’Anoia (sud), l’Alt Penedès, Baix Penedès i el Garraf. Aquesta vegueria denominada Penedès es aprovada per el Parlament de Catalunya el 8 de febrer de 2017. S’ha aconseguit gràcies a la gent del territori i la constància de la Plataforma per una Vegueria pròpia, presidida per Félix Simón i la seva junta, una constància de 12 anys de treball en el territori. Es publiquen titulars com “el Penedès deixa de ser perifèria per ser el centre d’una Catalunya descentralitzada i vertebrada”.

Superposició de correspondència de capes territorials

En el lèxic del planejament urbanístic s’utilitzen capes superposades una sobre l’altre. En el Baix Penedès hi tenim:

Capa Comarcal  14 municipis, però també som una de les 10 comarques de la província de Tarragona, Capa provincial formada per 183 municipis i la Diputació.

Capa de la Vegueria Penedès 4 comarques i 72 municipis, a cavall de dues províncies.

Jurídica i electoralment formem part de la demarcació de Tarragona.

Ampliació de la Àrea Metropolitana de Barcelona AMB ?

Darrerament hi ha el debat de si s’ha d’ampliar l’AMB. A les darreres publicacions que he pogut seguir sembla que va per aquí:

Es tracta d’ampliar la corona amb l’epicentre de Barcelona fins a Mataró, per girar cap a Granollers, Sabadell, Terrassa, Martorell, Sant Sadurní, Vilafranca i, oh! Sorpresa, cap a Vilanova i la Geltrú.

I el Baix Penedès? ja tornem a quedar en terra de ningú?

Urgeix el Pla Territorial Parcial del Penedès que entre altres qüestions aclareixi on som. I, si pot ser, que es descarregui de capes i despeses innecessàries.

Així ho veig.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!