Pensions

Tot s’hi val a l’assemblea de CCOO?

Eix

Eix

El text enunciant l’assemblea és explícit en quant al contingut que se li vol donar. El comento. Malgrat ser un tema interessant no hi aniré per dues raons: no formo part de “la seva afiliació i l’actiu sindical” ni crec que pogués expressar els meus arguments contraposats. Tinc molt present un 1 de maig a la plaça de l’ajuntament...    Anem poc a poc, argumentant els desacords.

Els sindicats majoritaris (CCOO i UGT), les principals patronals (CEOE i CEPYME) i el Govern central van arribar durant el mes de juliol a un important acord per assegurar el futur del sistema públic de pensions”.  Dues qüestions. Els moviments pensionistes tenen els seus representants, van poder intervenir en aquest “acord”? No, vosaltres, UGT i CCOO no sou els seus representants. Quan dieu assegurar el futur voleu dir assegurar unes pensions que no seran públiques, que tindran un clar component privat que beneficia la banca i els dos grans sindicats: un 40%, sis milions anuals, a repartir entre els sindicats; el 60% pel banc BBVA. Estic parlant dels Plans Privats d’Empresa, us sonen, suposo... Això és assegurar el futur de la banca i dels seus col·laboradors.

Deroga la reforma de pensions del PP de l’any 2013”. Si derogar vol dir que li renta la cara per seguir fent el mateix sense que es noti tan clar, d’acord. Si significa que elimina allò que la reforma, basada en la que va fer anteriorment el PSOE, té de lesiva i obstruccionista del bon funcionament dels sistema públic de pensions, en absolut desacord.

Elimina el factor de sostenibilitat, que significava una reducció directa de les pensions”. Sou dels que creieu que canviant el nom de les coses aquestes canvien? El nom de factor de sostenibilitat desapareix i apareix el de solidaritat intergeneracional, és a dir una reducció directa de les pensions. Ho va dir Escrivá: o treballen més temps o cobraran menys de pensió. Sembla prou clar.

“Assegura la revalorització de les pensions amb l’IPC”. Sí, s’actualitzaran amb l’IPC, com ho deia la llei quan Rajoy s’ho va saltar sense cap problema. Fins que la pensió no passi a ser un dret fonamental, la seva actualització s’actualitzarà segons vulgui el gobierno de torn, digui el que digui la llei de pensions i l’article 50 de la Constitució. Fins i tot el Pacto de Toledo contempla alternatives a l’IPC.

“Destinarà anualment un 2% del PIB a pensions mitjançant els pressupostos generals de l’Estat, garantint d’aquesta manera una part del finançament addicional que necessitarà el sistema”. Aquest 2% és un incipient retorn dels molts milions que s’han desviat dels comptes de la Seguretat Social, via despeses impròpies. Són cotitzacions socials de les persones treballadores destinades a despeses que el mateix govern reconeix com a impròpies, o diners destinats a pagar despeses alienes a la Seguretat Social o mesures aprovades per afavorir les polítiques d’ocupació que alliberen del pagament empresarial a la Seguretat Social. Totes aquestes despeses pertocava fer-les a l’estat i les va costejar la SS. Ara es diu que són 120.000M, però no és aquesta la quantitat ni molt menys: el mateix Escrivá, quan governava el PP, parlava d’una quantitat molt superior, i Economistas Frente la Crisis calcula que està al voltant de 500.000M. Hem de donar les gràcies? Gràcies per la propina...

“Igualment s’actua sobre la jubilació anticipada ... a través d’un nou sistema d’incentius per als treballadors i les treballadores que allarguin la vida laboral”.  Escrivá vol allargar la vida laboral dels treballadors donant incentius econòmics a les persones que segueixin treballant més enllà de l’edat legal de jubilació. El taló anual que promet Escrivá oscil·la entre els 12.060 euros, per als perceptors d’una pensió màxima, 37.567 euros, i els 4.786 euros per als que cobrin una pensió mínima, 9.569 euros.

Mirem si és realment beneficiós i per a qui ho és? Fem quatre números orientatius: si una persona jubilada rep 12.000€, pagarà d'IRPF 7.200€. L'estat recupera 5.800€.

Amb una renda baixa, ara no has de fer la Declaració de Renda. Com que cobraries de la Seguretat Social i de l'empresa, serien dos pagadors... et tocarà fer la Declaració de Renda i possiblement pagar.

Resumint: l'estat s'estalvia quasi la meitat de l’increment de la jubilació.

És beneficiósa la jubilació activa? SÍ, però per l'estat.  

Parlareu de la voluntat encara amagada d’acabar aplicant la Motxilla Austríaca? No, oi? Se’n diu transparència.

Iai@flautes Garraf i Unitat Pensionista.cat del Baix Penedès

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!