Ple Comarcal

En Comú Podem Cunit insta el Consell Comarcal del Baix Penedès a la creació de l’Agència Comarcal d’Energia

Carolina Burgos. En comú Podem

Carolina Burgos. En comú Podem

La societat actual s’enfronta a uns reptes sense precedents: depèn cada vegada més de la importació d’energia, al mateix temps que escassegen els recursos energètics i augmenta la necessitat d’adaptar-se al canvi climàtic, de limitar-lo i de superar la crisi pandèmica i econòmica. Davant d’aquesta situació, el grup municipal d’En Comú Podem Cunit vol fer un pas endavant, motiu pel qual va presentar, el passat dijous 23 de setembre, una moció aprovada per unanimitat al ple de l’Ajuntament que insta el Consell Comarcal del Baix Penedès a la creació de l’Agència Comarcal d’Energia.

L’actual model energètic, basat preferentment en els combustibles fòssils, té uns límits evidents: els de tipus econòmic, com els alts preus de l’energia o la limitació dels recursos existents; els de tipus social, com la desigualtat o la pobresa energètica; i els de tipus ambiental, com la contaminació de l’aire i l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle, que són els causants del canvi climàtic.

Amb el propòsit de fer front aquestes limitacions i amb una mirada estratègica, a mig i llarg termini, la coalició morada considera que ha arribat el moment que el territori del Baix Penedès aposti per desenvolupar polítiques energètiques de manera integral, eficient i coordinada, amb l’objectiu de transitar cap a la sobirania energètica dels seus pobles i de desplegar totes les actuacions contemplades en la planificació energètica. El nou organisme, d’acord amb la proposta, donaria servei mancomunat a tos els municipis de la comarca que es volguessin adherir tenint, aquesta, un paper actiu en el mercat energètic per facilitar la generació d’energia per part de la ciutadania, gestionar-ne la producció, comercialització i garantir-ne el subministrament.

Carolina Burgos, la portaveu del grup municipal d’En Comú Podem de Cunit, afirma que l’eficiència energètica i la generació a partir de l’aprofitament dels recursos renovables i locals han de ser mitjans valuosos per a superar aquests reptes: “El canvi a una economia més eficient en el consum d’energia també accelerarà la difusió de solucions tecnològiques innovadores i millorarà la competitivitat del nostre territori, impulsant un mercat entorn a l’energia que crearia llocs de treball de qualitat tot apostant per una formació específica de caràcter tècnic”. Segons la portaveu, aquest binomi de formació tècnica i llocs de treball de qualitat és, precisament, el que també necessita la comarca del Baix Penedès, amb una de les rendes per càpita mes baixes de tota Catalunya i al capdavant de l’índex d’atur més alt. “Tenim molts polígons a la nostre comarca infrautilitzats on perfectament podrien instal·lar-se les nostres plantes fotovoltaiques” assegura Burgos i afegeix: “Crec que pot ser un projecte potent que revolucionaria la comarca, la faria capdavantera i a més la convertiria en generadora de formació i llocs de treball de qualitat”.

Carolina Burgos.
Portaveu del grup municipal En Comú Podem Cunit

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!