Mirada indiscreta

Prevenir millor que curar

Ferran Savall

Ferran Savall

Mística Font de l'aigua de la vida,
rageu del Cel al cor de mon país;
dons i virtuts deixeu-li per florida;
feu-ne, si us plau, el vostre paradís.

Aquesta estrofa del Virolai s’escau en el moment en que els advertiment de les autoritats ens recorden que no bevem aigua d’aquesta font si no és d’extrema necessitat, si no estem assedegats.

L’estrofa ens parla d’una “Mística font” o sigui d’una font misteriosa de raons ocultes que ens pot portar a camins que ens menen cap el paradís.

Si això fos així no caldrien avisos ben intencionats de l’autoritat competent, ens amorraríem a la font desesperadament per trobar el paradís o almenys el seu camí que emprendríem amb càntics alegres.

Semblaria que la imatge de la Moreneta ens ajudaria a que l’aigua de les fonts fos una aigua guaridora o almenys que no ajudés -millor que evités- a expandir la pandèmia emprenyadora.

Perquè ja sabem que estan sota el “mantell blau” hom està molt més segur que sens cap mena de protecció.

I ara en temps de preus elevats, espoliadors, indecents, immorals, de les elèctriques que bé que allò de “il·lumineu la catalana terra” fos una realitat tangible i evident i no una figura poètica de gran bellesa però de poca efectivitat.

No sols ens estalviaríem quatre euros -que ja és prou- sinó que hi hauria un reguitzell imparable de conversions davant el gest generós i miraculós de la nostra “reina de cel” i també alhora ”princesa” del país. Tant de bo la Moreneta doncs fos la principal accionista d’Endesa o de Naturgy (la Fecsa ja fa temps que es va apagar i cria malves) i així ben segur que l’electre no ens feriria mortalment a cada rebut que ens envien. I a més, repartiria els beneficis molts més justament.

Però aquí, a la foto, el tema és l’aigua i la font. Amb una lloable previsió l’ajuntament va col·locat a la font un avís clar, contundent i amb tota la voluntat de fer veritat allò de “qui avisa no és traïdor”.

L‘advertiment és clar, diàfan nomes cal veure si és d’extrema necessitat i fer-ho amb molta prudència.

Potser el millor és portar-se un got o una ampolla i no amorrar-se a la font.

Perquè és a la font on rau el perill.

La font mística de la moreneta s’ha convertit en una font racional i sembla que el contacte estret és necessari evitar-lo.

Tot i que en això de la difusió i contagi del virus de la COvid-19 hi ha hagut evolucions sobre maneres i formes de contagiar-se.

Ens feien sortir amb guants.

Es recomanava canviar-se roba quan arribaven a casa del carrer i dutxar-nos amb hidrogel.

Però després això dels guants ja no calia, semblava que la transmissió era només a través d’aerosols i que el virus no aguantava massa sobre superfícies.

Si que quan veus obre molt la boca i xucles aerosols, però vaja tampoc tant.

No volem, només faltaria, minimitzar l’anunci de precaució però potser espanta una mica més del que cal. El canal salut ens tranquil·litzava: D'altra banda, beure aigua de l'aixeta o fer-ne qualsevol altre ús habitual, no suposa risc de contagi, ja que el coronavirus és un tipus de virus particularment susceptible als mètodes convencionals de tractament i desinfecció.

Que diguin el que vulguin sempre és millor prevenir que curar.

I l’autoritat municipal ha fet això i és d’agrair que tinguin cura de la situació i d’evitar conseqüències no desitjades.

I ja se sap que en matèria de precaució sempre és millor pecar per excés que  per defecte.

Ara una font presidida per la nostra patrona haurà de ser sempre un refugi i un indret de repòs pels assedegats.

El que convé és no que hi hagi massa gent junta i s’evitin les tertúlies sense mascareta.

I segur que si complim les normes de les autoritats la Patrona celestial ens ajudarà una mica més i la cosa anirà millor.

Ja se sap que la gent d’ordre tenen més protecció celestial.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!