Guàrdia Urbana

"El mal gratuït existeix" i els acusats ploraran "si cal" segons el fiscal i l'acusació del crim del Foix

La defensa de Peral demana prescindir de la seva vida sexual i la de López lamenta que se'l vegi com un monstre

ACN/ Xavi Toscano/ Miquel Codolar Vilanova i la Geltrú 03-02-2020 21:54 Lectures 2743

"Encara que sembli mentida, el mal gratuït existeix" ha advertit la fiscalia durant la primera sessió pública del judici pel crim de la Guàrdia Urbana a l'Audiència de Barcelona. Els agents Rosa Peral i Albert López s’enfronten a una pena de fins a 25 anys de presó acusats d'haver assassinat el també agent del cos Pedro Rodríguez, que en el moment dels fets era parella de Peral. L'acusació particular, que sosté que van cometre el crim conjuntament, ha advertit al jurat popular que els acusats estan preparats "per plorar una mica si cal". La defensa de Peral ha demanat que es prescindeixi de la seva vida sexual i que "no tenia cap motiu sentimental ni econòmic per matar". La defensa de López ha criticat que s'hagi creat una imatge d'ell "com un monstre" i ha assegurat que tenia la ruptura "assumida" i per tant no tenia enveja.

El fiscal Félix Martin González s'ha adreçat als nou membres del tribunat popular per demanar-los que "abandonin tots els prejudicis" que puguin tenir davant dels fets i els ha recordat que Rosa Peral i Albert López "són innocents fins que no es demostri el contrari". Per això els ha dit que assumeixin amb "valentia i responsabilitat" la funció de jutjar. En una clara estratègia de buscar la complicitat del jurat popular, el fiscal ha manifestat que encara que costi de creure "el mal gratuït existeix". I ha reforçat l'argument posant l'exemple d'un persona que mata la parella i els fills la nit de Reis.

El representant del ministeri públic també ha recordat que no hi ha testimonis directes del crim i que per conèixer els motius i la causa de la mort de Pedro Rodríguez caldrà que el jurat popular ho dedueixi en base a les proves que se'ls presenti i a les declaracions que es facin durant el procés judicial. En aquest sentit els ha demanat que les deduccions que facin siguin "raonades, lògiques i connectades amb la probabilitat de la prova".

"No tinguin en compte com vesteixin, actuïn i plorin els acusats", adverteix l'acusació particular

L'advocat de l'acusació particular del Crim de la Guàrdia Urbana, Juan Carlos Zayas, ha advertit als membres del jurat que no creguin "cegament" amb el que vegin durant el judici i que no tinguin en compte com "vesteixin, actuïn i plorin" els acusats, en clara referència a Rosa Peral, que a la primera sessió pública del judici s'ha emocionat durant el relat dels fets. "Pensin el més fredament possible", els ha demanat.

Zayas ha defensat que Rosa Peral i Albert Lopez tenien "un perquè molt concret" per "matar conscientment" Pedro Rodríguez. Ha demanat cal tenir en compte "com actuava habitualment Rosa Peral amb les persones del seu voltant". En aquest sentit, ha advertit que durant el judici la defensa de Peral argumentarà que se l'està jutjant per el "masclisme ambiental". Ha dit que la relació amb el masclisme és "al revés" perquè "és això mateix el que va fer Rosa Peral amb Rodríguez però al revés. Va reaccionar amb la mateixa brutalitat."

"Pedro era una persona forta, estava en forma, feia gimnàstica", ha exposat Zayas. Per això ha dit que Peral hauria demanat l'ajuda a Albert López. "El va trucar a les 10 de la nit perquè l'ajudés. I Albert López va acceptar", ha afegit, perquè l'estimava. Ha criticat també les versions "contradictòries" d'aquest darrer. Ha afegit que abans de matar a Rodríguez "es van assegurar que estava drogat, sedat o tranquil·litzat" perquè no es pogués defensar i per poder concloure que el que va passar va ser un assassinat.

La defensa de Peral argumenta que "en aquest país les parelles es poden separar i no cal matar"

En el torn de les defenses, els advocats dels dos acusats han negat la implicació del seus respectius representats en la mort de Pedro Rodríguez. L'advocada de Rosa Peral, Olga Arderiu, ha explicat que cap dels possibles mòbils que es va traçar durant la investigació "tenen sentit" per acusar Peral d'assassinat. Per això, sobre la possibilitat que els acusats matessin a Rodríguez perquè volien reprendre una antiga relació, ha comentat que Peral gaudia d'una vida feliç amb Pedro Rodríguez i que no tenia cap motiu "ni sentimental ni econòmic" per matar-lo.

"Es volien casar, volien tenir un fill, i el dia dels fets van passar-lo amb la família", ha dit. Arderiu ha demanat al jurat popular que facin servir el "sentit comú" perquè "en aquest país les parelles es poden separar i no cal matar si es vol tenir una altra relació" i que no se jutgi per la seva vida sexual. "Rosa Peral no és una santa, però tampoc una assassina", ha sentenciat.

En canvi, ha assegurat Arderiu que "només Albert López tenia motius per matar Pedro Rodríguez" perquè estava obsessionat en Rosa Peral "fins al punt de comprar-se la mateixa moto i deixar-se la mateixa barba que Pedro". L'ha acusat de matar-lo per "treure's del mig la persona que obstruïa la seva relació amb Rosa".

La defensa de López diu que acceptar ajudar Peral va ser "el pitjor error de la seva vida"

Per la seva banda, l'advocat d'Albert Lopez, Jose Luis Bravo, ha defensat que "l'absolució és el resultat lògic en funció de les proves" que hi haurà. Ha criticat que Peral ha volgut crear una imatge d'ell "com un monstre" i ha assegurat que "l'única prova" en contra del seu client "és la declaració" de Peral. En canvi, ha destacat que tenia la ruptura "assumida" i per tant no tenia enveja de Pedro Rodríguez.

Els "canvis de versió" de Peral durant la investigació ha estat un altre dels seus arguments. També ha posat en dubte la tesi segons la qual l'assassinat va ser planificat perquè "els dos acusats son policies i saben les tècniques d'investigació que s'utilitzen". En canvi, sí que ha admès la participació de López després de la mort de Rodríguez per haver acceptat la petició d'ajuda de Peral. Ha estat "el pitjor error de la seva vida" ha dit.

Comencen a declarar els testimonis

El jutge ha acceptat que s'inclogui com a prova una trucada entre els dos acusats, Rosa Peral i Albert Lopez, feta el mateix dia del crim. La conversa la van mantenir a través d'un telèfon de prepagament que López va contractar amb la companyia Lycamobile dies abans dels fets. el tribunal no ha admès un telèfon trobat a la cel·la de Peral: "Aquest telèfon no ha arribat aquí ni sabem on està". El jutge ha argumentat que els continguts dels telèfons "es poden alterar", que se'n desconeixen els continguts i que seria "prospectiva", i per això ha dit que no es pot admetre.

El judici continuarà aquest dimarts amb la declaració dels primers testimonis. Ho faran, entre d'altres, el pare de l'acusada Rosa Peral i l'exmarit d'aquesta, a qui la investigació va concloure que els dos acusats van voler incriminar com a autor de la mort de Pedro Rodríguez. Qui no declararà serà la mare de Peral. La defensa de l'acusada ha demanat retirar la seva petició de testimoni argumentant que un informe mèdic descriu que pateix pèrdua de memòria. La petició ha estat acceptada pel jutge i recolzada per la resta de les parts.

Més informació

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres