Justícia

El jurat popular recorre els escenaris clau del crim del Foix

Els acusats també assisteixen a la inspecció ocular, una diligència excepcional demanada per totes les parts

ACN/ Roger Segura/ Àlex Recolons Vilanova i la Geltrú 24-02-2020 17:42 Lectures 2354
L'acusada Rosa Peral arribant a la pista forestal on es va trobar al vehicle de la víctima, amb l'altre acusat, Alberto Lopez, a l'esquerra. ACN

L'acusada Rosa Peral arribant a la pista forestal on es va trobar al vehicle de la víctima, amb l'altre acusat, Alberto Lopez, a l'esquerra. ACN

Els membres del jurat popular han recorregut aquest dilluns al matí els escenaris més significatius del crim de la Guàrdia Urbana per fer-se una idea, en primera persona, de la complexitat dels fets. Juntament amb la comitiva judicial i els acusats, que han anat emmanillats en tot moment, el jurat ha visitat el domicili de Rosa Peral a Vilanova i la Geltrú -el lloc on els Mossos situen el crim de Pedro Rodríguez-, la urbanització de la Bisbal del Penedès on vivia l'exmarit de Rosa Peral i, finalment, la pista forestal propera al pantà de Foix on van localitzar el cotxe de la víctima, completament calcinat, amb el seu cadàver al maleter. El judici es reprendrà dimarts a l'Audiència de Barcelona amb l'inici de les proves pericials.

La inspecció ocular del jurat popular és una diligència excepcional, però no inèdita, ja que durant els darrers deu anys se n'han fet vuit més a Catalunya, segons fonts del TSJC. La d'aquest dilluns es va acordar a petició de totes les parts, per tal que els nou membres del jurat popular -i els dos suplents- puguin adquirir el context i l'experiència en primera persona necessàries per tal d'encarar la fase de les pericials i, finalment, el veredicte.

Tenint en compte que aquesta ha estat una sessió més del judici, també hi ha participat el magistrat president, el fiscal, l'acusació particular, les defenses, la lletrada de l'administració de Justícia i dos funcionaris. Diversos agents d'investigació dels Mossos d'Esquadra també han format part del dispositiu.

Una caravana de vehicles ha sortit de l'Audiència de Barcelona passades les 10 del matí i ha arribat al número 16 del carrer dels Llorers de Vilanova cinc minuts després de les 11. El jurat ha pogut visitar les dues plantes de l'immoble on es creu que va tenir lloc el crim del també agent Pedro Rodríguez, que en el moment dels fets era parella de Peral. En tot moment han anat guiats pel cap d'investigació dels Mossos d'Esquadra.

Durant la inspecció, que ha durat 35 minuts, s'han sentit cops que haurien servit per contrastar la versió de Peral, qui va dir que, estant a la segona planta, va sentir forts cops provinents de la primera. Els acusats, Rosa Peral i Albert López, ha entrat emmanillats i per separat a l'immoble, però no han arribat a accedir a la planta superior. Feia dos anys i mig que hi havien estat per darrer cop, amb motiu de la reconstrucció del crim.

En segon lloc, la comitiva s'ha desplaçat fins al domicili de l'exmarit de Peral, en una urbanització de la Bisbal del Penedès. Segons la investigació, un cop havien acabat amb la vida de Rodríguez, els acusats van anar amb el mòbil de la víctima fins a aquell punt amb la intenció que els Mossos l'ubiquessin allà i sospitessin de l'exparella de l'acusada.

Finalment, poc després de les dues de la tarda, s'han desplaçat fins a la pista forestal on uns ciclistes van trobar el vehicle calcinat de la víctima, el 4 de maig del 2017. Els Mossos han situat els dos acusats a escassos metres del lloc concret, on actualment tres rams de flors i una figura d'una calavera recorden el crim. Peral no s'ha tret en cap moment les ulleres de sol.

Posteriorment, l'investigador ha explicat al jurat popular en quin punt i en quines condicions van trobar el vehicle de Rodríguez. Després que el jurat demanés algun detall sobre al ubicació del cotxe, cap a un quart de tres de la tarda la comitiva ha donat la inspecció per acabada.

Després de dues setmanes de declaracions testificals i un cop practicada la inspecció ocular, a partir de dimarts començaran les declaracions dels perits. El judici es tancarà amb les declaracions dels dos acusats. Albert López ho farà l'11 de març i Rosa Peral, el 12 de març. S'enfronten a penes de fins a 25 anys de presó per assassinat. El 16 de març es faran les conclusions i, un cop lliurat l'objecte del veredicte, el jurat haurà de començar a deliberar.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No