Obituari

Maria Isabel Roig Santacana

Foto d'esquerra a dreta: Maria Neus de Cabanyes Ricart i Maria Isabel Roig Santacana. Agost 1943. Eix

Foto d'esquerra a dreta: Maria Neus de Cabanyes Ricart i Maria Isabel Roig Santacana. Agost 1943. Eix

El passat dia 14 d’abril, jornada de gran significació històrica per als republicans romàntics, i que en aquest any 2022 s’esqueia en Dijous Sant, va morir en una residència a Barcelona Maria Isabel Roig Santacana, que havia nascut a Vilanova i la Geltrú el dia 27 de novembre de l’any 1922. Per pocs mesos no va arribar a complir el centenari de vida.

Atesa la seva edat venerable, i al precari estat de salut dels últims anys que van allunyar Maria Isabel de la seva Vilanova natal, potser ja siguin pocs els ciutadans que puguin recordar la mestressa de Can Dimes, una casa que és al carrer de Sant Gervasi, als baixos de la qual s’hi va allotjar la llibreria La Mulassa en la seva primera època.

En aquesta casa senyorial, ben parada i ben conservada per tots els que hi han viscut, hi va viure i morir l’any 2004 l’advocat Joan-Enric Roig Santacana. Roig Santacana, advocat durant molts anys de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, va ser un important bibliòfil. Segons va reportar Francesc-Xavier Puig Rovira al seu Diccionari Biogràfic de Vilanova i la Geltrú, l’any 2002 Joan-Enric Roig Santacana aplegava a la seva casa del carrer de Sant Gervasi una biblioteca més de 25.000 títols catalogats de manera modèlica. A la seva mort, la seva germana Maria Isabel va donar una gran part d’aquesta biblioteca fabulosa a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

El casal de Can Dimes ha passat per diverses mans. Recordarem aquí que hi va néixer la mare de l’artista modernista Alexandre de Riquer Ynglada: Elisea Ynglada Moragas, germana d’Antònia Ynglada Moragas, mare del també artista modernista Modest Urgell Ynglada. La jove Antònia va inspirar els poemes amorosos del poeta Manuel de Cabanyes.

En la fotografia que acompanya aquesta nota, una imatge ben enquadrada que recull un fons d’arbres de jardí, es veuen dues noies recolzades a la vora d’un estanc, les seves efígies es reflecteixen a l’aigua. A l’esquerra de la imatge hi ha Maria Neus de Cabanyes Ricart, filla del pintor Alexandre de Cabanyes i de Pilar Ricart, germana del pintor i gravador Enric-Cristòfol Ricart. Al seu costat hi ha Maria Isabel Roig Santacana. La fotografia va ser presa l’agost de 1943. Per tant, en aquell feliç moment estival la jove Maria Isabel tenia vint-i-un anys. Parentes de lluny, les dues noies s’han tractat sempre. Recordem, doncs, Maria Isabel Roig Santacana somrient al fotògraf anònim que va saber captar aquesta radiant instantània per a la memòria.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!