Estiu 2022

Nova temporada turística: Paguin més!

Comença una nova temporada turística, a un dels sectors més dinàmics i creixents del Garraf. Actualment més de 5.742 persones treballen al sector a la comarca amb més de 747 empreses dedicades. Les dades de persones afectades per ERTEs, que van ser molt dures durant la pandemia, començen a recuperar-se. Tenim 32.973 places turístiques per ofertar. L’any 2021 vàrem, rebre 464.762 turistes, que van fer 1.357.248 pernoctacions.. Som una de les comarques més potents de la demarcació de Barcelona, i la 3ª en quan a recaptació de la taxa turística de la provincia.

Tanmateix, estem davant un sector marcat per una precarietat estructural (inestabilitat, temporalitat, parcialitat, càrregues de treball excessives, infracotització o economia submergida) però amb un gran valor econòmic i amb força generació d’ocupació. Durant massa temps ha estat desprestigiat socialment per certes pràctiques patronals poc edificants, com la d’incomplir els acords del conveni d'hostaleria de Catalunya. 
L‘entrada en vigor de les mesures de la reforma laboral ha provocat canvis substancials a nivel de contractació (contractes indefinits, limitació i causalització de la temporalitat, potenciació del contracte fix-discontinu, recuperació d’equilibris a la negociació col·lectiva, enduriment del marc sancionador). Però també ha significat que emergeixi una nova manera de fer empresa més innovadora, avançada i rigorosa.

Les últimes xifres de visitants a la comarca i la seva projecció a futur són molt positives, amb un pes molt rellevant del turisme de negocis, de festivals i gastronomic. Aquestes dades ens refermen en que és el moment de fer apostes valentes i d’ample perspectiva. Cal desenvolupar la potencialitat del diàleg social a nivell de Catalunya fent realitat un Pacte Nacional pel Turisme o utilizar les eines de concertació comarcal que disposem, donant nou impuls econòmic i social del Garraf per acordar mesures concretes i tenir un horitzó compartit.

Des de CCOO considerem que hem d’incrementar mobilitzacions per exigir mesures contra la precarietat, posar l’èmfasi en els increments salarials i en la limitació de jornada. S’ha de desbloquejar la negociació col·lectiva i avançar en la sensibilització de la necessària innovació i qualitat del sector turístic a través de la campanya “FAIR HOTELS - Hotels Justos laboralment responsables ”, apel·lant directament a la ciutadania, en tant que consumidors amb responsabilitat, i al sector empresarial i als poders públics, per caminar plegats cap a un model turístic motor de creació d’ocupació de qualitat. No hi haurà un turisme socialment o ambientalment responsable si no partim d‘empreses que apostin per la professionalitat, la qualitat, el respecte a l’entorn social, cultural i ambiental, a través de condicions de treball dignes.

Reforçar el prestigi professional també significa apostar per la formació i la qualificació com a vectors estratègics que exigeixen la col·laboració entre els agents implicats i, sobretot, l’increment la inversió. S’ha d’ampliar l‘oferta de places d’FP a les famílies professionals associades i facilitar l'accés per tal de que no quedin places sense omplir,  reforçar els gremis i escoles de turisme, per fer un pla de desenvolupament laboral i fer atractiva la posterior inserció de joves que s’hi volen dedicar.

La polèmica real sobre la manca de personal i vocacions, amplificada aquests dies pels mitjans de comunicació, té una base multicausal, on destaquen el desprestigi social, els baixos salaris, unes dures condicions laborals o les dificultats de conciliar vida laboral i personal. En el cas concret dels hotels i càmpings del Garraf es trobem, a més, amb una connotació addicional: la dificultat que tenen les persones treballadores per arribar als centres de treball. Es tracta d’un problema que repercuteix sobre la seguretat o l’economia de les plantilles, però que també afecta a usuaris i usuàries i a l’entorn, el que impacta sobre la competitivitat dels establiments.  Necessitem una transformació de fons i ara ens hi hem de posar amb urgència.

Els fons europeus Next Generation són una gran oportunitat per fer-ho possible i caminar cap a un model més sostenible i de més valor afegit, basat en la proximitat, la digitalització com a motor per augmentar la mida de les empreses i l’equilibri social, econòmic i medioambiental. La generació de nous llocs de treball passa per transformar-los afegint qualitat, estabilitat, formació i relleu generacional.


Albert Rodríguez Mihí
Coordinador territorial CCOO Alt Penedès i Garraf

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!