Decebedora aprovació inicial del pla director urbanístic de la Generalitat

Des de la Plataforma Verda de l’Autòdrom volem mostrar la nostra decepció en relació a la revisió del Pla Director Urbanístic de tot el litoral català que va donar a conèixer la Generalitat als mitjans de comunicació el passat dia 4 d’agost. Sense més informació que una simple nota de premsa, la Generalitat va anunciar que el resultat d’aquesta revisió és posar “el fre a la construcció de 46.800 nous habitatges a la costa catalana”. 

Si bé és cert que el nombre d’habitatges desclassificats sembla important, es queda lluny de les expectatives que havia generat entre aquells que desitjàvem una autèntica reversió de la pressió urbanística sobre el litoral i forçar un reequilibri territorial llargament demandat. Encara més, la proposta no compleix moltes de les directrius que el mateix pla prescriu. 

Pel que fa al Garraf, volem expressar la nostra decepció en relació al Macroprojecte de l’Autòdrom, ja que es renuncia a la seva revisió i es dona via lliure a l’especulació sobre el sòl, un sòl fins fa quatre dies protegit durant anys i per diferents governs municipals. La Generalitat ha renunciat a posar fre, en el cas que ens ocupa, al negoci de sempre, el del totxo, que tant mal ha fet a la natura, al paisatge i, en el fons, al país.

Així mateix, és important posar de manifest que el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va manifestar el passat mes de març en el seu document d'abast per a "l'Avaluació ambiental estratègica del Pla Director Urbanístic de revisió dels sectors no sostenibles del litoral", que el sector de l'Autòdrom de Terramar és un "punt crític" per al Pla Territorial Metropolità de Barcelona. Tant per la seva proximitat a un espai d'interès natural (PEIN), com per ser un connector terrestre inclòs en el Pla Sectorial i en el Pla Territorial, com per la seva adjacència i proximitat a un connector fluvial, a més de per la seva inclusió de tram fluvial en perímetre urbà, com per ser una zona òptima d'espècies ZEC i amenaçades. Per tant, això ens porta a una gran contradicció, i és que el departament tècnic de la Generalitat ens dona la raó a la Plataforma en Defensa de l'Autòdrom ens els nostres arguments per preservar l’espai. Però, en canvi, la direcció política els ignora i rebutja, amb un Pla que no presenta cap mesura per protegir un connector natural clau del nostre territori.

Encara s’han de publicar els detalls de la decisió i queda temps per formular les al·legacions al que és una aprovació inicial i no definitiva i, a més, el tema està pendent d’una decisió judicial que el podria resituar de nou a la casella de sortida però no podem deixar de valorar això com una mala notícia.

Malgrat tot, ens mantenim esperançats a poder revertir aquesta greu errada urbanística que és un atemptat mediambiental de primer ordre. 

Plataforma Verda de l’Autòdrom

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!