Política

10 Anys de Federalistes d’Esquerres i de l’Eix Diari

Dissabte, 19 de novembre, Eix Diari va celebrar el seus primers 10 anys, en què s’ha convertit en un referent, l’únic, de la premsa de les nostres comarques, donant veu a molts col·lectius, entre els quals el nostre. Els felicitem i els desitgem molts èxits en aquesta nova etapa.

El mateix dia i a la mateixa hora Federalistes d’Esquerres celebràvem el nostre desè aniversari. Un grup d’homes i dones progressistes van fer aquest pas endavant en un moment particularment difícil de la nostra història recent. En un país severament colpit per la recessió de l’economia mundial, el trasbals i els temors de tota una part de la societat van propiciar el sorgiment d’un moviment secessionista, encoratjat pel mateix govern nacionalista de la Generalitat.

L’any 2013, un grup de de companys pertanyents a partits polítics, sindicats i d’altres moviments socials, preocupats davant l’avançament de la dreta que governava pràcticament totes les institucions (l’anomenat “Procès”, que estava produint una trencadissa dins de la nostra societat), vam decidir mobilitzar-nos. En aquest moment vam conèixer Federalistes d’Esquerres, vam trobar que les nostres creences i els nostres objectius eren comuns, i ens hi vam integrar sense dubtes; des d’aleshores hem fet aquest camí plegats.

És mèrit de FED-UEF Catalunya haver alçat la bandera del diàleg, el pacte i la fraternitat quan la febrada identitària escarnia aquests valors. I també és mèrit de FED  haver reivindicat el federalisme com a via per acomodar la singularitat de Catalunya al marc d’un projecte democràtic, social, fraternal i de clara vocació europea.

Però FED no es va constituir per acontentar-se a fer pronòstics encertats, ni menys encara per rebre reconeixements, sinó per a ser útil a la ciutadania. Així doncs, en aquest desè aniversari de la nostra associació fem balanç d’aquesta etapa, però volem sobretot dibuixar perspectives. Per això ho afirmem amb rotunditat: el combat federalista roman més vigent i és més necessari que mai.

Les crisis provocades per la pandèmia i la guerra contra Ucraïna ens ha ensenyat el valor de la cooperació a tots els nivells, dels esforços mancomunats i de la lleialtat institucional. Les mesures empreses per pal·liar els seus efectes, tant pel govern d’Espanya com la Unió Europea, tenen un innegable biaix federal.

S’atansen temps difícils, marcats per les tensions geoestratègiques i els impactes de la crisi climàtica. Les democràcies corren el risc de ser buidades sota l’embranzida dels partits populistes.

Els constructors de ponts, els organitzadors de la solidaritat, els promotors del diàleg i dels pactes seran més necessaris que mai. Seguim volent una Catalunya en pau amb ella mateixa; una Espanya orgullosa de la seva riquesa lingüística i cultural, acollidora dels seus diferents sentiments d’arrelament; una Europa federal, socialment avançada i oberta al món. L’horitzó federal es revelarà com el més adient per a orientar-nos enfront dels enormes desafiaments del segle. Amb aquesta convicció us convidem a fer camí plegats.

 

Robert Sanahuja

Federalistes d’Esquerres del Penedès-Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local