Nadal

Nadal és compartir...

ACN / Laura Busquets

ACN / Laura Busquets

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El record d’aquelles nits de Nadal,

un any més, recordant que no hi ets.

Em creia fer-ho tan bé, em creia tan diferent.

I ara no hi ets i sense tu fa tant fred.

 

El record d’aquell llit, el record d’un petó,

el record d’aquelles nits de Nadal.

On tot era especial, on el temps m’era igual,

cada instant era un regal de Nadal.

Cada instant era un regal.

 

I ara tot sol recordant que no hi ets,

i aquelles nits que mai més tornaran.

He perdut tant de temps intentant-te trobar,

però ja no hi ets, i sense tu fa tant fred.

 

El record d’aquell llit, el record d’un petó,

el record d’aquelles nits de Nadal.

On tot era especial, on el temps m’era igual,

cada instant era un regal de Nadal.

Cada instant era un regal de Nadal.

 

Com han canviat les coses,

com ha canviat el món.

No perdo l’esperança d’un dia com avui,

que no estem sols: en un dia com Nadal.

 

El record d’aquell llit, el record d’un petó,

el record d’aquelles nits de Nadal.

On tot era especial, on el temps m’era igual,

cada instant era un regal de Nadal.

 

El record d’aquell llit, el record d’un petó,

el record d’aquelles nits de Nadal.

On tot era especial, on el temps m’era igual,

cada instant era un regal de Nadal.

Cada instant era un regal de Nadal.

Cada instant era un regal de Nadal.

 

https://www.youtube.com/watch?v=PN5ZhnGjUKo

Les persones vivim en societat i la nostra naturalesa ens porta a compartir amb els altres, i és que compartir ens fa més humans, ens permet preocupar-nos pels altres i no solament per nosaltres mateixos. Quan compartim desenvolupem habilitats socials com l'empatia i l'assertivitat.

Cal tornar a reivindicar que podem compartir entre tots i totes, la il·lusió de Nadal. Cal recordar que el Nadal és per compartir, també cal compartir el temps i fer-ho amb la família, alguns i algunes fins i tot, faran molts quilòmetres per poder-se veure.

Avui compartim cotxes, bicicletes, motocicletes, eines, llibres, cases, àpats, vacances, feines, fotografies, missatges a les xarxes socials, les noves tecnologies i els nous dispositius mòbils fan que compartir sigui realment fàcil i que es pugui convertir fins i tot en una nova moda. Però el més divertit és poder explicar les coses que ens han passat al llarg de l’any, o recordar aquella anècdota tan bona amb la qual tothom acaba rient, sobretot quan escoltem als més grans amb les seves grans històries.

Cal anar deixant de banda les coses materials i remenar una mica endins, en la recerca del veritable esperit de les festes, retrobar-nos amb els amics i amigues, compartir moments amb la família, omplir de màgia cada dia per veure el somriure dels més petits, en les tradicions, en la cultura i en tot allò que en aquests dies esdevé dins de les nostres vides.

Ja ha passat quasi un any sencer, hem viscut plegats tota mena d’esdeveniments. Ha estat un any ple de notícies, algunes de bones i d’altres no tant.  Però ha arribat el Nadal i les llums, els aparadors de les botigues en els carrers de les nostres viles o els guarniments que hem penjat per tots els racons de la casa, ens recorden que estem de festa. És el moment per fer balanç, per pensar en allò que hem aconseguit, en aquells moments en què ens hem sentit satisfets amb nosaltres mateixos i amb la gent que ens envolta, amb les il·lusions i la força que ens encoratja per seguir endavant.

Fer cagar el Tió, cantar nadales, la Revetlla de Cap d’Any o la visita dels Reis Mags d’Orient són algunes de les fites que ens esperen en aquests propers dies. S’apropa el dia de Nadal i amb ell les trobades amb familiars i amics al voltant de la taula. Uns dies pel gaudi dels amants de la cuina tradicional i per aquells i aquelles als qui els agrada innovar. Pels catalans i catalanes les nostres receptes estan elaborades amb productes de qualitat que han estat creats amb passió pel productor i elaborades per les nostres cuineres i cuiners.

Enguany les agències de viatges tenen una previsió molt bona de cara a la campanya de Nadal, s’espera assolir un volum d'arribades de turistes igual o superior al d'abans de la pandèmia. La poca oferta en els vols i l'alta demanda suposarà que esdevinguin més cars.

Esperem que Nadal no signifiqui caure amb els tòpics de sempre, la majoria emocionals i gens autocrítics, més humanitzat i, ara també toca ser més realista amb la situació de crisi social, i econòmica que estem vivint.

Per aquest Nadal estic segur que moltes famílies aprofitaran per a integrar un nou membre a la família, i és que, Nadal és l’època de l’any on més animals es regalen. Malauradament les dades mostren com 3 de cada 10 animals regalats al Nadal acabaran abandonats abans que acabi l’any, cal ser responsable davant l’adopció d’animals de companyia.

El Nadal no és per a moltes persones com el pinten en els anuncis de TV, aquests dies hem de prioritzar la felicitat i l’amor, tot i que això no s’hagi cultivat la resta de l’any. Cal pensar que si les circumstàncies no ens agraden, les podem canviar, malgrat no sempre podem canviar el que passa en el nostre entorn.

Hem de recordar que en la vida tot passa i que podem superar qualsevol adversitat. Hem de viure un moment en el qual estem aprenent a aparcar el benefici propi per a prioritzar el benefici dels altres.

Gaudim doncs de les petites coses com si fossin úniques i no perdem mai l'esperit nadalenc. Aquest esperit que ens transforma, aquesta alegria i felicitat que ens sorgeix del cor. El Nadal és temps d'il·lusió, de pensar en els altres. Són massa les persones que ens han deixat al llarg de l'any i hem de dedicar un temps al seu record, no com un fet negatiu sinó en el gaudi d’haver compartit molts moments bons, moltes experiències i sobretot en tot el que hem rebut d’ells i d’elles.

La integració dels col·lectius més desfavorits és un dels reptes de la nostra societat, pensem en la seva integració social i cal donar el nostre suport a les iniciatives de sensibilització per fer conèixer la realitat en la que viuen aquestes persones.

El treball és la millor forma d’integració per a persones amb diversitat funcional, per les víctimes de violència de gènere, per les persones en risc d’exclusió social, pels joves i pels aturats de llarga durada, cal donar-los una oportunitat laboral que els permeti desenvolupar-se professionalment i personalment.

Hem de tractar i donar valor a les persones per les seves qualitats i capacitats i no pas perquè tenen una discapacitat determinada o visquin una situació personal excepcional. Hem de pensar en l’atenció a les persones que millori la seva qualitat de vida i l’autonomia personal, ens cal reconèixer el seu rellevant paper en la nostra societat.

La finalitat de compartir és aconseguir per a cada persona allò que considerem important, unes condicions de vida dignes que sumin benestar i el respecte pels drets humans de tothom.

Un any més us desitjo que tots els vostres somnis es facin realitat i que ajudeu a materialitzar els dels altres. Que en cada casa hi trobem un bri d’esperança i que ens mogui un projecte conjunt on gaudir de la vida en societat. Bon Nadal!

ARA QUE L’ANY S’ACABA, Miquel Martí i Pol  (Roda de Ter, Osona, 1929-2003).

Invoco els dies clars, ara que sé

que me’n desposseeix el temps.

No em vull

subjecte a cap designi que no pugui

sotmetre al ritme encès de les paraules.

 

A poc a poc, desfaig els rulls del vent.

La font degota lenta i m’acompassa

la mirada i la veu.

 

Tot se’n revela nou, però l’espera

m’adorm les mans. Només els ulls completen

el cicle tants de cops iniciat

i abandonat.

Propòsits?

Quins propòsits?

 

Joan Rodríguez i Serra és educador social

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local