Generalitat

Pressupost 2023 de la generalitat: un acord pel progrés

Aragonès i Illa rubriquen l'acord que permetrà l'aprovació dels pressupostos del Govern per al 2023. ACN

Aragonès i Illa rubriquen l'acord que permetrà l'aprovació dels pressupostos del Govern per al 2023. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquesta setmana s’ha fet públic l’acord entre el PSC i el govern de la Generalitat de Catalunya que permetrà al país tenir un pressupost per al 2023. Una eina bàsica per a qualsevol administració, que permet impulsar noves polítiques i fer front als reptes socials i econòmics actuals, especialment important en el cas de Catalunya on l’empitjorament, a partir del 2016, d’indicadors econòmics com el pes de l’economia catalana sobre el PIB, les exportacions a altres CCAA o la creació de llocs de treball. Era urgent, doncs, disposar d’un pressupost que permetés sortir de la paràlisi econòmica, certament vinculada a la paràlisi institucional, en què ens trobàvem immersos; alhora que s’impulsen polítiques per a la generació de prosperitat i nous llocs de treball tot afavorint la igualtat d’oportunitats.

El PSC ha estat i és un partit amb vocació de govern. Un partit que defensa les seves idees i propostes, no com una finalitat en si mateixes, sinó com un mitjà per fer avançar i millorar la vida dels nostres conciutadans i conciutadanes. I aquest esperit és el que practiquem tant quan governem com quan estem a l’oposició, el que practiquem tant al Parlament com al conjunt del territori. Tant a Catalunya com a Vilanova i la Geltrú.

El pacte per al pressupostari a Catalunya permetrà avenços en àmbits clau per a la vida de la ciutadania. Així, s’incrementa en 56 milions d’euros el programa destinat a l suport a la indústria que posa un èmfasi especial en la reindustrialització. Una política clau per a territoris com el nostre que, en els darrers anys, ha viscut un degoteig de tancament de grans indústries que generaven centenars de llocs de treball tant directes com indirectes. I s’incrementa en 15 milions d’euros el programa de suport a la agroindústria, essencial, també, en l’àmbit territorial del Penedès.

En l’àmbit de la cohesió social es centra bona part del gruix de l’acord de pressupostos. Així, es produeix un increment de més de 1.200 milions d’euros del pressupost de Salut, que es concreta en un creixement del 24% del pressupost d’atenció primària i 500 milions per a la reducció de les llistes d’espera. Pel que fa els drets socials es destinen 56 milions d’euros a la creació de 2.000 noves places residencials, 30 milions per a la millora de les prestacions més 10.500 cuidadores no professionals, i es destinen recursos per a la reducció d’un 50% de la llista d’espera en dependència. Respecte les polítiques inclusives, s’incrementa en 30 milions d’euros el pressupost destinat a salut mental; es destinen recursos per a la reducció d’un 50% en el temps d’espera per rebre un grau de discapacitat; i es destinen 100 milions d’euros a la incorporació al sistema educatiu de mestres d’educació especial, orientadors, TIS i psicopedagogs. I, en l’àmbit educatiu, s’incrementa en 52 milions d’euros els recursos per a escoles bressol, es destinen 138 milions d’euros a un Pla d’Equipaments Educatius i es posa en marxa un Pla d’Inversions Universitàries amb una aportació mínima de 125 milions d’euros en els propers quatre anys.

Als pobles i ciutats també s’aposta per una millora dels entorns urbans destinant 54 milions d’euros al Programa «Barris» per a la rehabilitació d’edificis en entorns vulnerables i es reforcen les polítiques de seguretat amb el compromís de la convocatòria de 840 noves places anuals de Mossos d’Esquadra.

Aquestes són només algunes de les xifres més significatives d’un acord que ha de servir per impulsar Catalunya i millorar la vida del conjunt dels catalans i les catalanes, també al Penedès, on es preveu un 20% més d’inversions que hauran de servir per a la generació de riquesa i noves oportunitats i per fer front a la crisi social i econòmica provocada per la pandèmia de la COVID-19 i la guerra d’Ucraïna.

Segurament, aquest no hagués estat el pressupost si el PSC governés i és evident, també, que aquesta no és la decisió més fàcil però sí que és la més responsable i, sense cap mena de dubte, la millor per a Catalunya. Perquè qui millor política fa no és aquell que crida més sinó aquell capaç de fer certes renúncies per assolir un objectiu més important: el benestar i la qualitat de vida del conjunt de la ciutadania.
Continuarem treballant incansablement amb aquest únic objectiu tant a Catalunya, com al Penedès, com a Vilanova i la Geltrú.

Juan Luis Ruiz
Diputat al Parlament de Catalunya PSC – Units per Avançar

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local