Comptes municipals

La situació econòmica de l’Ajuntament de VNG

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una de les primeres accions del nou govern de Vilanova i la Geltrú -per actuar amb la màxima transparència- va ser demanar un informe sobre l’estat de la situació econòmica de l’Ajuntament. Aquests dies, molta gent ens pregunta i es preocupa per com es troba internament la institució i quina situació ens hem trobat. Doncs bé, aquest informe es va elaborar a principis de juliol i, per tant, respon a la situació de la gestió econòmica del govern sortint d’ERC i Junts. 

L’informe es va presentar fa 15 dies a tots els grups polítics perquè tinguin un coneixement exacte de la situació i per evitar afirmacions que no siguin certes, ho expliquem a la ciutadania. 

Ras i curt, l’anterior equip de govern ha deixat l’Ajuntament sense un euro. L’informe conclou que l’Ajuntament es troba en una situació d’insolvència i, per tant, el nou govern ens veurem obligats a fer un pla d’ajustament. 

I per quin motiu cal fer un pla d’ajustament? 

L’any 2022, el pressupost de l’Ajuntament va tancar negativament. Això vol dir que es va gastar més del que es va ingressar, amb una xifra aproximada d'1,2 milions d’euros que, sumada amb tots els ens dependents, ascendeix a més de 2,5 milions d’euros. I aquest any 2023, i només a mitjan any, ja es preveu tornar a tancar en negatiu. 

Per què el 2023 es torna a preveure tancar negativament? 

D’una banda, perquè l’anterior govern va preveure uns ingressos que no arribaran i, de l’altra, perquè no va ajustar la despesa a la realitat de l’Ajuntament. Per exemple, en l’apartat relatiu al personal, falten entre 1,2 i 1,4 milions d’euros, cosa que comporta que el nou govern hagi de prendre decisions de correcció. En altres grans xifres, es troben a faltar també 1,5 milions d’euros en altres partides de serveis bàsics, com la neteja o la recollida d’escombraries. I pel que fa als ingressos, l’anterior govern va preveure, per exemple, fins a 900.000 euros per finançar actuacions, uns ingressos que ningú sap si arribaran, ja que no hi ha cap compromís econòmic. Per no parlar dels compromisos assumits, per exemple, sobre els pressupostos participatius. Encara avui estem esbrinant on es troben els recursos que s’havien compromès amb entitats o associacions, o bé hem trobat un desviament del finançament d’actuacions consensuades amb el veïnat i la resta de partits, com el carril bici de l’avinguda de Vilafranca i altres actuacions. 

Tot això sense esmentar allò que hem trobat que provocarà una despesa extra per a la ciutat, com és la celebració de la Copa Amèrica, que suposarà a l’Ajuntament assumir diverses actuacions i serveis que es van acordar sense preveure el cost. L’anterior govern es va apuntar a la festa, però és el nou govern i la ciutat qui acabarà pagant-la a costa de deixar de fer altres actuacions més urgents, i amb una despesa directa aproximada de 215.000 euros que no consta enlloc. 

A això, hem d’afegir els darrers fiascos, com el de les rotondes que encara avui ERC i Junts defensen, quan s’ha demostrat que han generat un autèntic col·lapse a les entrades de la ciutat, o bé l’execució de les obres dels jardins de Francesc Macià, fetes un mes abans de les eleccions i que, un cop finalitzades, caldrà refer, o replantar tot l’arbrat, i així un llarg etcètera en una herència rebuda que costarà reconduir. Com també els serveis de recollida d’escombraries, en una situació lamentable, o la retallada de serveis de neteja i el dèficit econòmic d’aquest servei, a què també hem de fer front. 

Malgrat com s’ha deixat la ciutat, el govern treballa per redreçar la situació, abordant la necessitat d’aprovar el pla d’ajustament amb correccions, per tal de revertir la gestió de l’anterior govern, amb rigor i amb planificació, i evitant que això afecti, encara més, la situació  dels serveis més bàsics i necessaris. I això també ho fem amb una proposta de reorganització que, curiosament, van tenir en el passat tant ERC com Junts, que van gaudir d’elevats salaris de dedicació política que els permetien en alguns casos complementar-los amb l’activitat  privada, a diferència d’ara, quan els regidors només percebran un únic salari i una dedicació exclusiva a la ciutat. 

Des de fa un mes treballem per recuperar el diàleg amb associacions i entitats de la ciutat, absolutament trencades per l’anterior govern, desencallant situacions bloquejades o paralitzades, iniciant noves actuacions i reforçant serveis bàsics. Perquè tenim molt clar que cal  trencar amb la desídia i perquè sembla que alguns encara no han entès el missatge clar i evident que la ciutadania va manifestar a les eleccions del mes de maig. Per això, no acceptem cap mena de lliçó per part d’aquells que han de retre comptes de com han deixat la ciutat. 

Com a govern de Vilanova i la Geltrú, considerem que és important treballar amb tota la informació i transparència possible per tal que la ciutadania conegui les xifres més enllà de discursos buits de contingut. Demanem que tothom assumeixi la seva responsabilitat i ajudi a  col·laborar per redreçar i millorar la gestió de l’Ajuntament i de la ciutat. 

Govern de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local