Política municipal

Del carrer al ple municipal

Transformem Vilanova i la Geltrú. Eix

Transformem Vilanova i la Geltrú. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Fa tot just tres mesos d’aquella primera aparició en públic en la que el jove Marc Segarra, micròfon en mà, despertava unes quantes cares de sorpresa i gestos d’aprovació quan en deia unes quantes de ben dites a la plaça que l’havia vist créixer, al Molí de Vent. Pocs mesos abans, un grapat de gent d’àmbits diversos; membres d’Associacions de veïns, del teixit associatiu de la ciutat, i altres persones crítiques amb el rumb i el model de ciutat que s’estava desenvolupant, van determinar-se a formalitzar un partit polític municipalista, i fer-ne en Marc Segarra cap de llista. Existia el convenciment que els veïns d’aquesta vila farien lloc en el Ple de Vilanova i la Geltrú a una candidatura que lluny de defensar interessos de partit, ideologies o retenir cadires, volia portar d’una vegada per totes els problemes i mancances diaris dels veïns dins l’Ajuntament, i aquest al servei dels veïns.

En aquella primera aparició en públic, el que poc després seria el portaveu de la tercera força política del Consistori Vilanoví va exposar el model de ciutat que aquesta nova formació política sorgida del descontentament veïnal defensaria. Un model fonamentat en tres eixos: una ciutat amable, una ciutat activa i una ciutat cohesionada. Aquests serien els tres pilars sobre els que giraria l’acció política de Transformem VNG, i en aquest sentit va definir diverses accions concretes en sectors clau de la nostra Vila, d’entre les que destacaven implementació de les Regidories de barri, la defensa dels mercats municipals i promoció del comerç local de proximitat.

Un nou moviment polític desacomplexat i determinat, que no defugia les crítiques i que, tanmateix, no era ingenu, puig que coneixia perfectament la complexitat del repte: entrar amb força a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Una gesta que no va ser aliena a l’opinió pública, i les reaccions, moltes i heterogènies, no es van fer esperar. Molts ànims, suports i col·laboracions sinceres i desinteressades, que mai es podran agrair prou. Crítiques, del tot útils i constructives, i probablement necessàries, assumides i fins i tot agraïdes amb la màxima humilitat. I es sentien també algunes veus, que sigui per convenciment o per por a perdre el que creien seu, negaven qualsevol possibilitat i viabilitat d’aquest moviment, acompanyades, les més malintencionades, de descrèdits personals, riotes, menys teniments i algun somriure condescendents que en silenci titllaven a hom d’il·lús.

Aquella tarda va parlar de descentralitzar l’Ajuntament i apropar-lo als barris, mitjançant les regidories de barri, precisament per pal·liar l'escletxa entre electors i elegibles, la manca de representativitat, la política de blocs, la crisi econòmica o els interessos de les grans corporacions que disten de les problemàtiques de la ciutadania. Regidors i veïns compartint espais i intercanviant idees, mancances i necessitats per millorar els barris i la vida dels veïns.

Va abanderar una defensa a ultrança dels Mercats Municipals, no només com un element clau de l’economia local sinó com un engranatge estratègic de la vida social del nostre municipi, propiciant un espai d’arrelament i cohesió social, així com un incentiu als hàbits d’alimentació saludables, i recordant la necessitat, per ser una qüestió de consens entre els paradistes, de retornar el mercadal de roba i complements dels dissabtes a la seva ubicació tradicional, a la plaça del Mercat.

En aquest mateix sentit, va preconitzar el comerç de proximitat, reivindicant-ne el valor afegit que aporta a la ciutat i als veïns en front les gran superfícies, argumentant la necessitat que l’Ajuntament treballi de bracet amb Viu comerç i els comerços de la ciutat. En conjunt, un discurs que avui firmen i es fan seu gairebé tots els Grups Municipals del Consistori.   

El dilluns 31 de juliol de 2023, es va celebrar el primer Ple ordinari de la legislatura, protagonitzat per Transformem Vng. Es van aprovar les tres primeres mocions presentades per la formació nouvinguda. Moció per la implementació de les Regidories de barri, Moció per l’enfortiment dels mercats municipals i pel retorn del mercadal de roba a la seva ubicació tradicional, i Moció per al reforç i la projecció del comerç de proximitat. Tres mocions en coherència amb tres prioritats reiterades en campanya, que només aquells qui encara estan ennuegats pels resultats electorals van votar en contra, i que en qualsevol cas, representen una declaració política pràcticament unànime del Ple per aquesta nova legislatura; un punt de vista municipalista que aquest nou moviment polític, fresc, enèrgic, dinàmic, i tanmateix, pragmàtic ha aportat en aquest consistori.

En el torn de preguntes, no hi va faltar un record per les obres realitzades als Jardins de Francesc Macià, on Transformem VNG, va fer-se seva la reivindicació de l’AAVV de Sant Joan, qui legítimament i amb notable malestar reclama el compliment del projecte original que va guanyar els pressupostos participatius de 2021 i que tant dista de l’execució final, situació que des del nou govern es confirma que serà difícil de pal·liar. I finalment, una pregunta en relació a l’aprofitament de l’aigua, atesa a la situació d’extrema sequera que patim, on es va preguntar al govern municipal per les mesures concretes i urgents previstes per l’aprofitament, estalvi i recursos per l’aprovisionament d’aigua. 

Fa tot just tres mesos Transformem VNG demanava un vot de confiança per entrar amb força a l’Ajuntament. Avui el municipalisme ha arribat al Consistori de Vilanova i la Geltrú per quedar-s’hi. És el moment de retornar la confiança amb feina. Transformem hi serà. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local