Política

En ésser negre, botifarra

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Expressant quelcom tan gruixut i negatiu, poso al mateix cistell tant els que s’hi dediquen a Madrid com els que pul·lulen pel principat. És en aquest sentit que la dita que he triat per títol em sembla summament escaient. Ens fan beure a galet i ens enreden constantment.

Estic tip de compareixences públiques i/o rodes de premsa ben inútils i buides de contingut. Se les poden estalviar. Solen parlar amb tanta prepotència i desimboltura que no mereixen cap credibilitat. Ens amaguen tantes cartes que un té ja tot el dret a no creure’s ni la meitat del què vomiten. Des de l’esclat de la COVID19, el grau de recargolament maquiavèl·lic en declaracions irrisòries dels dirigents ha crescut exponencialment. No cal detallar noms de personatges concrets per a il·lustrar aquesta percepció. Tots els tenim "in mente". Es retraten sols. Em ve de gust titllar-los gairebé de "bocamolls" que creuen parlar "ex cathedra".

Prenent qualsevol tema de l’actualitat periodística, tot és un desgavell autèntic: Comissions aclaridores del món de les mascaretes / Cabrioles dialèctiques per a "justificar" la posició de l´executiu espanyol en la guerra de Gaza (mentre que, paral·lelament, van venent armes a l’estat jueu) / Manipulació absoluta i canvi de criteri cínic en punts com el tràmit de la llei d’amnistia (quan, abans, era una "línia vermella" que van perjurar mai no traspassarien) / Desvergonyiment per maquillar i o camuflar les xifres reals de l’atur (en carregar-se els contractes temporals, la modalitat del fix continu és ara el contracte estel·lar... i al llarg dels períodes que estan inactius, tot i cobrar la prestació, no figurem com aturats) / Requeriment i crida a la població catalana per a "fer pinya" en temes com la sequera o la mala gestió de tot allò que penja de l’informe PISA (el poble en té la culpa? Au va! / Creixement desproporcionat i injustificat de les xifres reals en les llistes d’espera quirúrgiques / Enganyifes soterrades per a calcular el preu de la llum, etcètera.

Hi ha alguna cosa que funcioni realment? L’eslògan "aznarista" del "España va bien" esdevé l’equivalent "sanchista" que la nostra economia passa la mà per la cara al conjunt de països de la U.E. Quanta fal·làcia! Tant se val esquerra com dreta! No es pot ésser contundent a l’hora de fer certes afirmacions, quan tan sols hi ha indicis sense gaire importància. Fa falta disposar i contrastar moltes més dades. En el món hi ha moltes coses negres i no pas totes són botifarres. Tot i així, et pots equivocar. 

Botifarra ve de "botir". Del llatí "buttis" (d’on vénen embotir i embotit)... i "farro", del llatí farris (una mena de blat), inclosos els derivats aferrissar, esbotifarrar, botifarrenc, abotifarrat i botifarró. "En ésser negre, botifarra" equivaldria, en certa manera, a una crida al "sigues prudent"! No pas perquè una cosa sigui negra, has de deduir precipitadament que és una botifarra... Amb molt menys motiu quan, cada dos per tres, aquest tipus de gent ha convertit el país en una eterna consulta electoral (Galícia, Euskadi, eleccions europees i Catalunya). En aquest entorn, tan sols els preocupa una única cosa: repetir "trona". Dit altrament, tornar a ésser reelegits. Al preu que sigui. Si us plau, que s’ho facin mirar! A tall d’exemple, recordaré el cas del "camaleònic" Joan Carles Girauta: durant la seva permanència a l’era política, ha format part de Ciutadans, PSC, PP i VOX. Algú dóna més? Un gran embaucador..., com tants d’altres. Per tant, com cantava La Trinca, "un, dos, tres, botifarra de pagès!" Els inútils, que se’n vagin a pastar fang!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local