OPINIÓ

Gaterapia

El gat és un dels animals més recomanats com a teràpia, especialment per persones que estan o es senten molt soles i no poden dedicar molt de temps a l’atenció de la seva mascota. Hi ha estudis suficients per confirmar que tenir un gat és beneficiós per la salut. El contacte amigable amb el felí redueix l’estrès en els seus amos, es distenen i es tranquil•litzen. També s’ha verificat que les persones amb problemes psicològics milloren quan tenen la companyia d’un gat.

El gat basa la seva relació amb els seus amos en un vertader pacte de tolerància recíproca, sense que existeixi una figura dominant. Ha estat comprovada la seva acció beneficiosa en persones discapacitades així com en les que pateixen trastorns mentals o emocionals:

□ L’autisme, el Síndrome de Down, la hiperactivitat infantil, els desordre en la conducta, la depressió i fins i tot la violència domèstica, ja que hem descobert que els homes que maltracten a les seves dones solen comptar amb antecedents de crueltat amb els animals en la seva infància. És per això que ara, als Estats Units, ens estem concentrant en la utilització de gats en teràpies per millorar la relació amb ells des de la infantesa i així prevenir aquests episodis.

□ Físics. D’entre aquests, la disminució dels nivells de la pressió sanguínia, l’augment de l’índex de supervivència dels pacients que ja han tingut algun episodi cardíac, el descens dels nivells del colesterol i de l’estrès. Diguem que, en general, una persona està molt més saludable quan té un gat a casa.

L’amigable contacte amb el felí redueix l’estrès en els seus amos, es distenen i es tranquil•litzen. S’ha verificat també que persones amb problemes psicològics milloren quan tenen la companyia d’un gat. Als Estats Units, una investigació va confirmà que gent amb problemes de cor progressaven cap a la millora amb més promptitud. “Sube más alto tarifas de supervivencia de un año después enfermedad coronaria” (Friedmann et Al-, 1980; Friedmann y Thomas, 1995).

“Els propietaris de gats tenen menys probabilitats de morir a conseqüència d’un infart”.


Així ho ha posat en relleu un estudi realitzat per investigadors de la Universitat de Minnesota. “En el cas dels gossos no es va descobrir cap efecte protector”, senyala l’estudi, presentat aquest dijous en la Conferència Internacional a Nova Orleans.

Ens ensenyen a relaxar-nos sense perdre contacte amb la realitat. Pot ser beneficiós el seu contacte amb persones molt nervioses, ja que ajuden a relaxar-se.

En la medicina s’estan convertint en coterapeutes capaços d’ajudar als malalts convalescents pel mer fet d’estar presents.

En Espanya, la Fundació Purina disposa de varis programes de teràpia. Aquesta fundació també promou la teràpia per nens autistes o amb problemes de comportament patològic.

Els gats no poden curar-los, però s’ha comprovat que fan milloren, als deprimits els torna el somriure, calmen i enforteixen als malalts, ajuden a persones amb cardiopaties, a malalts de sida, a persones marginades per l’edat, la justícia o la solitud.

La família també n’obté de beneficis terapèutics i psicològics amb els gats:

• Impulsen i reforcen la comunicació entre els membres de la família.
• Fomenten la responsabilitat en persones grans i en nens.
• No demanden tanta atenció i cures com el gos.
• Reforcen actituds serenes, relaxades i exemptes d’estrès.
• Baixen les nostres constants vitals en els moments d’afecte i carícies, donant-nos seguretat i confiança.
• La companyia d’un gat ajuda a acceptar-se a un mateix tal i com és, perquè els animals no fan judicis de valor, ni diferencien entre guapos, lletjos, grossos, rics o pobres.

 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!