OPINIÓ

Per un món sense especisme; l’activisme

VD. Manifestació

VD. Manifestació

Qui vol aconseguir alguna cosa, ha de lluitar per ella i en aquest cas la resta d’animals no poden lluitar com sí podem fer-ho nosaltres en el seu nom. Per aquest motiu volem animar-vos a tots a treballar d'una manera activa pel respecte a la vida i a la llibertat de tots els individus, sense discriminar la resta d’animals només per no ser de la espècie humana (sense especisme).

Anar a manifestacions, ajudar a recollir signatures, fer desfilades de gossos de refugis per tal que siguin adoptats, difondre gats, fer concentracions pacífiques davant les ambaixades dels països per tal de fer-nos i fer-los sentir, etc., és una bona manera de lluitar per la causa, però des de la UPAG considerem que l’activisme és molt més que tot això. Nosaltres creiem que ser activista és un tret més de la personalitat de les persones que no es conformen i resignen davant les injustícies que veuen a diari. L’activista neix i es fa dia a dia.

L’activisme no passa per assistir a determinats actes, si no per fer arribar a diari i en qualsevol entorn i àmbit el coneixement del que significa ser especista i tot el que això implica. Vivim en una societat que és especista generalment sense saber-ho. No podem oblidar que tots (o gairebé tots) els que avui dia lluitem per acabar amb aquesta discriminació, en algun moment varem ser també especistes i alguna cosa va haver de passar per que deixéssim de ser-ho. Doncs la feina de l’activista és fer arribar a tothom el coneixement del que passa, com passa i per què passa i, sobre tot, què pot fer un mateix per que deixi de passar.

Tothom té dret a ser informat i els activistes tenim la obligació d’informar a tothom. Seguint aquesta màxima, l’impacte que tindrà la nostra lluita a la societat serà sempre major que si ens limitem a fer manifestacions i recollides de signatures. Tot és necessari, però sense l’activisme diari i espontani, mai arribarem a tot el públic. Si tots informéssim a familiars, amics, companys de feina... imagineu-vos quina quantitat d’humans ja sabrien el que implica l’especisme.

Si vols ajudar a la resta d’animals d’una manera efectiva, has de treballar els fonaments: l’educació. Educa els menors que tinguis a prop vers el respecte a tots els animals, els humans i els no humans. Educa els adults fent-los arribar informació veraç i explicant-los en tot moment el per que de tot. Documenta totes les situacions que no consideris justes i fes-les públiques; la majoria de la població desconeix fins a quin punt disposem de la vida de la resta d’animals i tu, com activista, tens la obligació moral de fer-los coneixedors de la realitat. Parla de les conseqüències directes del no especisme, com és per exemple el veganisme. Explica’l sense por a que no t’entenguin, si ningú els hi explica, mai ho entendran. Qui millor que tu per fer-ho? Parla d’alimentació, de vestimenta, d’experimentació, d’espectacles, de sometiment, de disposició, de possessió i propietat... No et centris amb les condiciones en les que la resta dels animals són explotats, perquè no és el que realment importa. Centra’t en la injustícia d’explotar-los i la manca de dret a fer-ho que tenim els humans.

Mai parlis de culpabilitat, sinó, en tot cas, de responsabilitat. Mai cometis l’error de sentir-te superior a d’altres humans per haver arribat a les conclusions que has arribat i que ells encara no veuen ni de lluny: necessiten que els hi expliquis per poder arribar-hi també.

En definitiva, defensa el que creus, expressa’t sempre, no perdis mai l’oportunitat d’educar i informar... però fes-ho sempre des del respecte i la tolerància, ja que és el que tu demanes per aquells als qui defenses. Tots els animals tenim el mateix dret a la vida i a escollir com viure-la. Això és el que cal fer arribar a la resta de la població que no està involucrada en la causa. Ser humans no ens dona dret a disposar de la vida de la resta d’animals perquè ells no han vingut al món per a servir-nos.

Gràcies a tots aquells que ja sou activistes, sigui de la causa que sigui. El món millora cada dia gràcies a vosaltres.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!