OPINIÓ

L'energia nuclear i la salut

Sense que hi hagi cap catàstrofe, les centrals nuclears també contaminen radioactivament l'entorn quan funcionen de manera rutinària

APMA 11-07-2012 22:37 Lectures 1102

Arxivat a:

VD. Aspecte plàcid de la central d’Ascó, amb el riu Ebre

VD. Aspecte plàcid de la central d’Ascó, amb el riu Ebre

Es tracta d'un volum de radiació considera- ble, com que es tracta d'elements de llarga vida, la contaminació que generaran, i els seus efectes sobre la salut i el medi ambient deixaran inevitables seqüeles. Però quines?

Cal tenir en compte que, sense que hi hagi cap catàstrofe, les centrals nuclears també contaminen radioactivament l'entorn quan funcionen de manera rutinària.

A Catalunya, els tres reactors nuclears en funcionament van emetre 60 tera becquerels (60.299.541.800.000) de radiació l'any 2009, i 75 tera becquerels (75.748.924 .120.000) l'any 2010. Una quantitat de radiació també considerable, encara que sigui inferior al que està emetent Fukushima.

Es tracta d'un procés silenciós i indetectable que s'estén en primer lloc per les comarques de Tarragona a on funcionen els reactors nuclears, però q ue desprès es dispersa per tota Catalunya i més enllà. Una de les fonts majors de contaminació radioactiva de les centrals d'Ascó i de Vandellòs és el Triti, un isòtop de l'hidrogen que es pot combinar amb oxigen formant aigua tritiada, que no es pot distingir de l'aigua natural i que, d'aquesta manera, entra als cicles biològics. El 89% de les emissions radioactives de les nuclears a Catalunya de l'any 2009 van ser de Triti, en forma líquida o coma gas; l'any 2010 van ser del 91%.

El Triti té un període de semidesintegració de 12,3 anys, el que significa que es necessiten més de 200 anys perquè deixi de representar una amenaça per a la salut. Degut que aquesta contaminació radioactiva no es pot inevita, les autoritats la consideren “normal”. És realment així? És cert que Les baixes dosis de radiació no tenen efectes? Què representen per a la nostra salut?

Per ajudar a entendre el que significa la radiació de Fukushima, Ascó, Vandellòs, o de cadascuna de les centrals nuclears en funcionament, des de l'Observatori de l'Energia de Catalunya (OEC) s'ha editat la breu guia "La radioactivitat i la salut" que intenta aclarir conceptes bàsics per a que cada persona pugui formar-se la seva opinió.

La guia es pot descarregar del Blog de l'OEC aquí. Us la recomenem.

Font: Tanquem les Nuclears – 100% Renovables.

APMA (apmavng@yahoo.es)

La nostra mascota i marca

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.


El Mussol

APMA

APMA

Blog d'opinió de l'Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient

Promoció econòmica

A la recerca del CIT del segle XXI

Miquel Casellas

Un cop més s'ha de plantejar la seva raó de ser i s'ha d'actualitzar o fer un pensament perquè sinó la crua realitat li marcarà un futur més aviat negre. Una entitat amb 67 anys d'història i que és un clar exemple de la realitat del comerç a casa nostra

ENQUESTA WEB

El Congrés dels Diputats ha frenat l'intent del PP i Cs d'endurir la presó permanent revisable. Els dos grups havien presentat dues esmenes a la totalitat a una proposició de llei del PNB que demanava reformar el Codi Penal i eliminar la presó permanent revisable, introduïda pel PP quan tenia majoria absoluta

Estàs a favor de la presó permanent revisable?


No