Bossa d'aire calent

Inici de maig càlid al Penedès

Pere Almendárez. Mapa de distribució de les temperatures màximes durant el dia 3 de maig de 2015

Pere Almendárez. Mapa de distribució de les temperatures màximes durant el dia 3 de maig de 2015

Des de pràcticament inicis d’aquest mes de maig i en especial des del passat cap de setmana que notem unes temperatures molt càlides a bona part del Penedès tot i que no a tot el territori. Diumenge passat les temperatures es van disparar per sobre dels 30 graus a bona part de l’interior i prelitoral penedesenc en alguns punts amb temperatures més pròpies del mes de juny.

Una glopada d’aire càlid ens ha afectat durant aquests primers dies de maig procedent del nord d’Àfrica tal i com si es tractes d’una entrada càlida d’estiu. Les temperatures a 850 hPa (1.500 metres d’alçada) que són les que agafem per valorar els canvis de temperatura de l’atmosfera van arribar durant el cap de setmana entre els 20 i 22ºC en aquesta capa de l’atmosfera. Si a més d’aquestes altes temperatures en alçada afegim els vents de component oest o sud oest que ens arriben sempre càlids i eixuts de ponent la sensació i els registres de temperatures encara es van disparar més. Tot i així com comentàvem no a tot el Penedès hem tingut la mateixa situació ja que el vent i el mar Mediterrani juguen un paper molt important.

Si a l’interior i prelitoral, llocs on l’efecte d’aquests vents aponentats es deixava sentir disparant les temperatures per sobre dels 30ºC diumenge, al litoral amb vents que durant bona part del dia bufàvem de component marítim provocaven un efecte totalment contrari frenant la temperatura a valors que amb prou feines superaven els 20ºC-22ºC. A més i degut a que la temperatura del mar encara es troba força fresca, al voltant de 16-17ºC, el contrast amb aquesta capa càlida que ens afectava va provocar que a punts pròxims de la mateixa línia del litoral apareguessin boires que en alguns casos s’endinsaven una metres cap a terra provocant un canvi ràpid en l’ambient amb un descens de la temperatura i una pujada sobtada de la humitat, especialment la jornada d’ahir dilluns.

Els mapes a mitjà termini ens indiquen que aquesta bossa d’aire més càlid afectarà els propers dies Itàlia especialment i per tant ens deixaria d’afectar de forma plena. Amb aquest fet esperem una normalització progressiva de les temperatures amb ambient agradable però sense ser tant càlid com el d’aquests primers dies de mes.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!