Mitjans comunicació públics

Onze anys sense aplicar el reglament de participació de regidors

Verónica Moreno 09-11-2016 10:41 Lectures 839

El grup municipal de Si se puede/ si es pot el Vendrell vam portar al Ple municipal del mes d’octubre un reglament de participació dels regidors i grups municipals en els òrgans d’informació i difusió municipal. Aquest reglament que vam presentar era només una base sobre la que es podria treballar entre tots el grups municipals fins establir un reglament definitiu.

L’existència d’uns mitjans de comunicació de titularitat pública és una part essencial de l’acció dels Ajuntaments per a fomentar la participació i la cohesió social, per a donar a conèixer l’activitat municipal i els elements de gestió, així com per facilitar l’accés de la ciutadania als serveis. Un dels objectius prioritaris d’aquests mitjans és promoure la participació ciutadana i l’interès en els afers públics més propers.

El Vendrell té com a mitjans de comunicació públics la pàgina web del Vendrell, La ràdio El Vendrell i la televisió El Vendrell. Actualment, també té previst tornar a incloure el butlletí municipal Plaça Vella que està en període de licitació per un import de 32.884,62€. Des del nostre grup municipal, ens qüestionem si és necessari gastar diners en un butlletí mentre el poble té necessitats més urgents per cobrir.

El grup municipal de Si se puede/ Si es pot el Vendrell creiem en la gran importància d’establir un reglament en aquest sentit, ja que l’ús que han fet tots els governs municipals del Vendrell dels mitjans de comunicació públics, és totalment partidista. No s’ha treballat mai, per la igualtat entre partits ni s’ha assegurat el pluralisme polític. Els medis locals públics s’han fet servir per la promoció dels dos partits majoritaris.

I podem fer aquesta afirmació perquè hi ha un reglament regulador de la participació de regidors aprovat des de l’any 2005 del qual ningú tenia constància, tan sols la secretària de l’ajuntament, que és qui ens va informar de la seva existència.

En aquest reglament del 2005, es garantitzava la participació dels regidors i dels grups polítics als mitjans de comunicació públics tant a la radio, com a la tv, la web i al butlletí.

El que més ens ha sorprès del reglament ho trobem a la seva disposició final on s’estableix que s’ha de constituir un grup de treball que integrarà un representat de cada grup municipal per a que vetlli per l’acompliment de les normes contingudes en el reglament.

Fins aquest moment, el nostre grup municipal no té cap constància de que s’hagi celebrat ni una sola reunió d’aquest grup de treball des del 2005 fins ara.

Del que sí tenim constància és de que s’ha incomplert totalment, des del principi fins el final, ja que actualment els grups a l’oposició a l’ajuntament del Vendrell no tenen cap dret a la participació en programes d’opinió a tv, ni a ràdio Vendrell, ni tampoc disposem de cap espai a la web municipal.

És a dir, que des del 2005, amb un govern presidit per la sra. Helena Arribes, del PSC, ja es té un reglament de participació per a regidors al que cap dels partits que han estat en el govern municipal, ni PSC ni Convergència, en aquests onze anys, no els hi ha interessat posar en marxa.

Per aquest motiu, al Ple municipal d’Octubre, vam proposar a tots el grups municipals que formen part del consistori treballar la millora del reglament i establir les mesures necessàries per què hi hagi un control real sobre el seguiment dels seus acords.

I com que el reglament aprovat al 2005 és vigent també vam demanar que es constitueixi, amb urgència, el grup de treball al que fa referència en la seva disposició final.

Amb aquest fet, queda palès la falta de transparència i la manipulació que fan partits com PSC i Convergents dels mitjans de comunicació al seu interès. Ni els importa, ni els hi agrada la transparència ni la pluralitat.

 

Verónica Moreno

En representació del Grup Municipal Si Se Puede / Si Es Pot El Vendrell

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

El Penedès i Garraf en ple arriba a la segona fase del desconfinament. A les portes de l'estiu i amb un futur incert, segurament ja heu començat a fer plans per a les vostres vacances

Heu començat a fer plans per aquest estiu?


No