Reconeixements

Mossos no sou benvinguts ni aquí ni enlloc!

Potser el titular d’aquest article us haurà causat sorpresa i enuig però no és pas obra meva…

Xavier Canalis 22-08-2017 10:49 Lectures 9809
Mossos no sou benvinguts ni aquí ni enlloc!. Eix

Mossos no sou benvinguts ni aquí ni enlloc!. Eix

I és que aquests darrers dies -quan la policia catalana ha rebut aplaudiments espontanis de la gent per la seva actuació arran dels atacs terroristes a Barcelona i Cambrils- he recordat una curiosa anècdota que va tenir lloc al novembre de l’any 2007, em sembla recordar, quan els Mossos d’Esquadra van desplegar-se per primer cop a Vilanova i la Geltrú.
En aquelles dates, la ciutat va omplir-se de cartells on es veien agents dels Mossos i el lema “No sou benvinguts. Ni aquí ni enlloc!”.

Aquella campanya de rebuig a la policia catalana estava organitzada per una entitat anomenada “Coordinadora Antirepressiva del Garraf”. A més de cartells, també van organitzar actes, rodes de premsa i un concerts musicals “anti-repressius” a Vilanova, Ribes i Sitges.

Podreu llegir comunicats de premsa d’aquesta entitat i similars, de l’any 2007, en aquest link o també aquí

Potser tinc mala memòria, però no recordo cap altre entitat o associació que en aquell moment sortís públicament en defensa dels Mossos d’Esquadra que estaven a punt d’arribar a la nostra comarca. Alguna veu autoritzada que digués en veu alta: “Nosaltres sí que volem que arribin els Mossos!”.

L’1 de novembre de l’any 2007, el primer dia del desplegament efectiu dels Mossos a Vilanova i la Geltrú, vaig baixar al carrer per passejar el gos. Era ja negra nit i quan tornava cap a casa, vaig veure al meu carrer un cotxe policia que no havia vist mai a la ciutat. De color blau i amb franjes vermelles i blanques, anava de patrulla a poc a poc. A bord anaven dos Mossos.

El vehicle policial es va apropar a mi i l’agent de policia em va preguntar: “Bona nit. Heu vist una persona que duia una caputxa posada?”. Vaig imaginar que havien rebut un avís d’una persona sospitosa i que estaven mirant pel barri. Jo no havia vist ningú i així els hi vaig dir.  

Just en el moment que el cotxe dels Mossos girava per marxar, vaig dir-lis en veu alta de manera espontània: “Sou benvinguts”. Un dels agents va dir “Gràcies…” i va assentir amb el cap.

Per què vaig tenir aquella reacció? M’imagino que, atès que sóc una persona a qui li agrada l’ordre, era la meva obligació moral donar la benvinguda a unes agents de policia que arrisquen la seva vida per protegir-nos i que les setmanes anteriors havien estat sotmesos a una dura campanya de rebuig i desprestigi.

El dubte que tinc ara mateix és si, com a societat, serem capaços de mantenir aquesta admiració envers la policia que hem mostrat aquests darrers dies. Ara tothom té a la memòria els atemptats de Barcelona i Cambrils. El temps passarà, però, i tinc la sensació que als països mediterranis tenim una tendència molt llatina a menystenir -i fins i tot a riure’ns- de la tasca policial, sigui del cos que sigui, Mossos, Policia Local, Guàrdia Civil o CNP. Tant de bo m’equivoqui.

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

L'escola està matant la creativitat. La creativitat està matant l'escola

Jordi Larregola

Jo, des de la meva sala de professors al Baix Penedès, només puc pensar amb tota sinceritat que la mala escola potser mata la creativitat, però que només una escola exigent, amb alts nivells d'excel·lència, pot alimentar-la

ENQUESTA WEB

Per continuar reduint la taxa de tabaquisme a Catalunya, que el 2017 va arribar al mínim històric del 24%, Salut Pública busca noves accions que es puguin realitzar tant en la via pública com en l'àmbit privat

Et sembla bé que es vulgui prohibir fumar dins del cotxe?


No