Espiritualitat

Tanca el passat i avança

María Damiani 24-08-2017 10:35 Lectures 2589
Tanca el passat i avança. @Glow Images

Tanca el passat i avança. @Glow Images

Moltes persones viuen lligades a records del passat, moments dolorosos de les seves vides i això els impedeix avançar. Aferrar-se a pensaments passats impedeix enfocar la mirada cap endavant.

 

Però es pot tornar enrere?

Resulta més saludable viure el present que aprofundir en el passat, i focalitzar-se en els grans aprenentatges que resulten de les experiències viscudes. El present és l'únic moment que existeix per actuar, per construir i per amar.

En moltes ocasions es presenta una connexió entre el passat i el perdó.

Per precisar aquestes idees experts com el Dr. José Luis Lillo Espinosa, metge-psiquiatre, psicoanalista i membre de la Societat Espanyola de Psicoanàlisi, sosté que el perdó, en la mesura que suposa la superació del ressentiment, consolida el sentit de la dignitat i allibera els lligams amb el passat.

El perdó millora el benestar.

Les investigacions realitzades per la Universitat de l'Institut de Michigan per a la Investigació Social van informar que "Les persones que perdonen tendeixen a experimentar sentiments reduïts d'inquietud, nerviosisme i falta d'esperança".

Això em porta a reflexionar en què el nostre estat mental influeix en el propi benestar i sentir-se en pau amb nosaltres mateixos és part d'aquest procés de comprensió i de perdó.

Hi ha diferents punts de vista, gustos, afectes o opinions humanes que es presenten a la feina, a les institucions, a les esglésies i de vegades les discrepàncies ens porten a sentir-nos ofesos. Però en tots els casos, i a l'església de manera més rellevant, podem superar les ofenses sabent que el progrés està subjecte només a les qualitats espirituals que expressem cadascun, i reconeixent que el cor i el centre de tot és l'amor.

Jesús posava en pràctica el que ensenyava i així va estendre la llei del perdó a tots els homes davant de qualsevol ofensa, va demostrar que el mal és vençut pel bé infinit, que es manifesta en el perdó, i ens va deixar la oració, com la nostra arma principal per superar el mal; una oració silenciosa i afirmativa que ens ensenya a perdonar i a estimar als qui ens ofenen.

En el capítol "Ameu els vostres enemics" del llibre Escritos Misceláneos [Escrits Miscel·lanis], la seva autora Mary Baker Eddy, qui es va enfrontar freqüentment a crítiques injustes, expressa: "'Ama als teus enemics' és idèntic a 'No tens enemics'. En què es relaciona aquesta conclusió amb aquells que t'han odiat sense causa? Simplement en que aquests infortunats individus són virtualment els teus millors amics. En primer i últim cas, t'estan fent bé en mesura molt superior al concepte que ara puguis tenir del bé".

Perdonar no prové d'un sentir humà, sinó que prové de Déu i de comprendre que la nostra autèntica naturalesa reflecteix puresa i innocència. Aquest perdó, que no admet ni coneix greuges perquè l'amor no els coneix, és el primer pas per a la curació en la nostra consciència i en el nostre cor.

Vaig poder comprovar això en una experiència personal amb una companya de feina. Érem molt unides en complir les nostres obligacions i també en gaudir dels moments laborals amb molta alegria. Fins que es va incorporar nou personal i les coses van canviar. Tot d'una, vaig notar cert distanciament i agressivitat cap a mi. Em sentia dolguda i ofesa amb les seves actituds, i la relació cada dia es tornava més difícil. Em provocava malestar i inquietud i vaig comprovar que aquest estat de ressentiment m'estava afectant mentalment.

Fins que un dia vaig comprendre que la clau estava en espiritualitzar el meu estat mental, és a dir, abandonar els mals conceptes i observar-la d'una manera diferent, més elevada, reconeixent-la a ella i a mi mateixa com a idees espirituals de l'Amor.

Aquest canvi en la meva manera de pensar em va permetre aquietar aquells pensaments negatius que pretenien envair la meva consciència, la situació va millorar notablement i vam tornar a ser les mateixes de sempre.

"L'amor no passarà mai". (1 Corintis 13). Aquesta cita bíblica amplia la nostra comprensió del veritable amor, aquest amor espiritual que ens allibera de l'egoisme i de la rancúnia, i ens absorbeix per complet. Aquest Amor és identificat com una qualitat de la naturalesa de Déu, un Amor perfecte i infalible.

No és possible dirigir el que esdevindrà en la nostra vida en el futur, però es pot avançar valorant el dia a dia que se'ns presenta, l'aquí i ara, ocupant-nos en comptes de preocupant-nos, i acceptant cada dia com el desenvolupament de noves oportunitats i possibilitats.

Pots tancar ja el teu passat perdonant i avançant cap a la plenitud de l'Amor diví!

Espiritualitat i Salut

Maria Damiani

Maria Damiani

L'efecte guaridor d'un bon pensament

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Després de la inhabilitació de president Quim Torra i el rebuig del ple als pressupostos del Parlament, es pot donar per esgotada la legislatura?

Creu que s'haurien de convocar ja les eleccions al Parlament de Catalunya?


No