Dia mundial del Càncer de Mama

Autoexamen de les mames per a confirmar que tot segueix bé

1 de cada 8 dones a tot el món pateixen càncer de mama almenys una vegada

www.bellezaactiva.com / AMIC 19-10-2017 11:37 Lectures 2950
Autoexamen de les mames per a confirmar que tot segueix bé. AMIC

Autoexamen de les mames per a confirmar que tot segueix bé. AMIC

Cada vegada que anem a la revisió ginecològica anual la majoria de dones ho fem amb un nus a l'estómac, i és que 1 de cada 8 dones a tot el món pateixen càncer de mama almenys una vegada. A més aquesta patologia causa el 16% de totes les morts de dones. Precisament per reduir considerablement aquest terrible percentatge és importantíssim l'autoexamen de les mames, però com diu el meu ginecòleg: "no has de buscar res, només confirmar que tot segueix bé".

I és precisament aquest punt de vista el que volem donar a la nostra entrada d'avui, dia en què se celebra el Dia Mundial de la Lluita Contra el Càncer de Mama.

No hem de posar-nos sempre en el pitjor, només estar alerta per si es produeix algun canvi en les nostres mames i, si es produís, consultar immediatament amb l'especialista perquè és possible que no sigui res, però si fos, molt millor detectar-lo en els primers estadis.

Com dèiem, un dels passos més senzills és l'autoexploració de les mames. Així és com has de fer-la:

-Davant del mirall, amb els braços als costats, observa els pits i comprova que no hi ha diferències entre ells de simetria, mida, contorn, color i morfologia ni a la mama ni al mugró i l'aurèola.
-Amb les mans a la cintura, s'observa que no s'han produït canvis. Has de fer la mateixa comprovació amb els braços enlaire.
-Observa si hi ha zones vermelles, bultos, depressions, clotets o qualsevol irregularitat en la pell.
-Amb la mà contrària al pit explora, palpa la mama. Pots fer-ho de peu o estesa al llit. Si ho fas així, estira't cap per amunt perquè la mama descansi sense pressions. Posa els tres dits mitjans de la mà esquerra sobre la mama dreta, començant des de la part superior, per sobre del mugró, i seguint el cercle d'aquesta cap a l'aixella i cap avall.
-Agafa el mugró entre els dits índex i polze i pressiona. Comprova si surt algun líquid i quin aspecte té (transparent, lletós, ​​sanguinolent).
-Palpa també la zona de l'aixella i comprova que no existeixen bultos.
-Fes el mateix amb l'altra mama.

L'objectiu és confirmar que tot està bé, de manera que has de seguir aquest protocol tranquil·la, sense presses i sempre de la mateixa forma. No t'espantis si notes algun bony. En les primeres exploracions sempre es noten, perquè la glàndula mamària té forma de raïm. No obstant això, a mesura que es realitzen les exploracions aprendràs a reconèixer quin és el seu aspecte habitual. Si observes qualsevol anomalia o surt líquid del mugró, és imprescindible consultar amb el ginecòleg.

Mamografies i ecografies

Un altre dels passos imprescindibles, a partir dels 30 anys són les mamografies, amb les quals -com informen des de la Clínica Planas- es detecta el 90% dels casos. Si estàs embarassada o tens les mames molt fibroses poden substituir o complementar la mamografia amb una ecografia mamària. La programació d'aquestes proves està íntimament relacionada amb els antecedents familiars i amb l'edat:
si ets menor de 30 anys però comptes amb antecedents familiar de càncer de mama, pots sol·licitar mamografies de control.
si tens entre 30 i 40 anys es recomanen cada dos anys.
si tens més de 40 anys, el millor és programar-la cada any.

Salut i Bellesa

Eix Diari - ACPG

Eix Diari - ACPG

Trucs per saber com podem cuidar-nos amb salut i els millors consells de bellesa

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La campanya electoral del 10-N durarà només una setmana i els partits cobraran un 30% menys en subvencions

ELECCIONS GENERALS. A qui votaràs el proper 10 de novembre del 2019?

Esquerra Republica
Partit dels Socialistes
En Comú Podem
Junts per Catalunya
Ciutadans
Partit Popular
Vox
Altres
No votaré