Vegueria Penedès

Converses al Penedès. Àmbit de relacions locals?

A-. De resultes de l’article aparegut en aquest mateix digital el dia 31 del d’octubre, on s’exposava la situació actual sobre la denominació i funcions que hauria de tenir una autoritat territorial que comprengués tot el territori del Penedès històric, em sembla que podríem arribar a la conclusió que, ara per ara, la vegueria del Penedès està poc consolidada emocionalment. Poca gent a Vilanova, que és on jo visc, diu "nosaltres els penedesencs ..." Bé, no és del tot cert el que acabo de dir, la Federació Empresarial del Gran Penedès sí que ho fa.

B-. Home... però si ja tenim veguer! Doncs que en deu pensar?

A-. Bé, el que de moment tenim és un Delegat de la Generalitat, amb ben poques, o cap altra funció que la representativitat; ei, que se’n sàpiga! També tenim l’oferta de l’ajuntament de Vilanova per proporcionar-li un espai on instal·lar-se. Oferta ben oportuna, ja que si considerem que el sector del territori amb més habitants és precisament el del litoral, des de Sitges, passant per Vilanova i fins Comarruga, sembla que fora ben lògic de considerar-la, oi?

C-. Ara, en broma: per veguer, et deus referir al de la torre del Veguer, oi? Per cert que la Torre del Veguer, deu ser l’únic topònim penedesenc que recorda aquesta institució, i és a Ribes, al litoral i no a l'interior.

B-. Però el terme penedensencs, encara causa certa confusió -sobretot per l'ús quasi en exclusivitat que sovint se'n fan a la subcomarca de l'interior.

C-. Jo adverteixo que a la comarca litoral, el terme penedesencs es fa servir sobretot en dos àmbits, en el món de la cultura, on s'usa en abundància i certa contumàcia militant, i, sembla -pel que tu has dit abans-, que també l'usa la Federació Empresarial del Gran Penedès.

B-. D’entrada caldria considerar que, que siguin aquests dos sectors de la societat, la economia i la cultura, els qui hi vegin futur, hauria de ser comptat com una bona notícia, ja que són, sens dubte, dues bones puntes de llança de la dinàmica social. Ara potser caldria que en prengués bona nota el món de la política i es decidís a donar les seves raons i opinions sobre la qüestió: la cultura i el món empresarial sembla que estiguin disposats a adherir-s’hi.

A-. He llegit en algun lloc, referent a qüestió d’identitats (de la europea en concret), que l’afecció a una o altra, fora més cosa de la cultura (la literatura), que no pas tant de l’economia. La identitat britànica (o anglesa), deia l’autor, vindria més donada per l’obra de Shakespeare, abans que per altres raons d’orde material.

C-. Doncs si és així, ho tenim pelut; al Penedès, pocs autors han escrit sobre nosaltres mateixos.

A-. Home, jo conec una publicació prou interessant de l’ajuntament de Vilanova on s’exposen quatre àmbits de reflexió i actuació sobre l’àmbit de la dinàmica cultural: Institucions, Difusió, Patrimoni, i acció festiva. Un quadernet, que, per cert, i de moment, hauria quedat emmagatzemat,

B-. I també hi ha un extens volum sobre la qüestió editat per “Plataforma per una Vegueria pròpia”. Amb un llarg llistat de col·laboradors.

A- Encara que el terme penedesencs per auto denominar-se, no ha fet gaire fortuna entre els habitants de la subcomarca del Garraf.

B-. Sí, però tampoc sento a gaire gent reivindicar-se com "garrafencs". Per tant, posats a fer, potser fora intel·ligent prendre el que té més consens i renom.

C- De moment, d'entitats d'àmbit de la “vegueria” només conec l'FEGP (Federació Empresarial del Gran Penedès), el digital EixDiari, el gratuït La Fura, l’Institut d'Estudis Penedesencs, i potser alguna més en l'àmbit sanitari. Però també és cert, posats a ser optimista, que s'està construint una teranyina de relacions individuals/laborals com a conseqüència de la C-15, i que alguns partits tenen l’estructura organitzativa basada en aquest àmbit.

A-. De totes maneres, com que les vegueries, que han de substituir les províncies i els seus òrgans administratius, no es podrien posar a la pràctica fins després d’una àmplia reforma de l’Estatut (o la independència), de moment són estructures sense verdadera funció real ni incidència electoral.

B- Però és que encara no parlem de Vegueria, de moment parlem de Delegació Territorial, com les que ja existeixen: Terres de l’Ebre, Barcelona, Girona, Catalunya Central, Alt Pirineu... i Penedès.

A- Bé, sí, de Moment tenim Delegat territorial... el Veguer, com tu deies mig en conya! Però res més. I no sembla que el Delegat hagi dit res fins avui, o sí?

B- No, no se li coneixen gaires manifestacions sobre el cas.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!