Pensions

Innocentada del PSOE als pensionistes?

Llorenç Guasch 23-01-2019 18:44 Lectures 2201

El passat dia 28 de desembre es publicà al Butlletí Oficial de l'Estat, el Reial Decret llei 28/2018, que afecta a la revaloració de les pensions públiques i altres mesures urgents en matèria social, laboral i d'ocupació.

Com si fos una innocentada, aquest Reial Decret altera dues qüestions que no podem deixar passar com a pensionistes. És evident que el Govern actual ens ha mentit i, sembla, que han cregut que l’engany passaria desapercebut. És cert que aquest RD té coses bones, però no podem passar per alt dos punts de transcendental importància per a moltes persones pensionistes.

La Llei General de Seguretat Social (article 196.2 LGSS) recollia, que la quantia mínima per a les Incapacitats Permanents Totals (IPT) derivades d'una malaltia comuna, no podia ser inferior al 55% de la base mínima de cotització per majors de divuit anys; la base mínima estava referida al salari mínim interprofessional (SMI). Per això l'any 2018 la pensió mínima es va fixar en  404.77 € mensuals. Aquest any 2019, amb la pujada de l'SMI, suposaria una quantia de 495 € cada mes.

En el redactat del RD esmentat (2018/2018) desapareix aquest mínim marcat en la LGSS i estableix que, cada any, es determinarà la quantia mínima mitjançant la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat. Aquest canvi afecta de manera substancial als ingressos dels treballadors que reben aquesta prestació i per als futurs que puguin accedir-hi. Cobraran 417 € mensuals en lloc dels 495 que els correspondrien, és adir que perdran cada mes 78 € i es mutilaran els drets recollits a la LGSS.

Aquesta mesura ja va ser proposada pel PP quan estava al Govern Mariano Rajoy. Aleshores el PSOE, llavors a l'oposició, s’hi va oposar rotundament. Però ara, al govern, ha aprovat la mateixa mesura que havia rebutjar el maig de 2018.

A 1 de desembre del 2018, hi havia 568.037 persones que percebien una pensió per incapacitat permanent total. La pensió mitjana era de 771.14 €. El Govern podria haver optat per augmentar la quantia mínima de totes les pensions per incapacitat total, però no, opta per realitzar una retallada encoberta.

Aquesta mesura és injusta i crea una gran desigualtat entre prestacions socials. No es pot donar per una banda, apujant el SMI, i treure de l'altra, fent desaparèixer el referencial de l'SMI.

Aquesta decisió deixa la porta oberta a una possible retallada d'aquestes pensions per incapacitat permanent, en funció del partit polític que governi en cada moment.

Hi ha un segon aspecte que resulta inadmissible: el RD Llei preveu la revalorització de les pensions públiques segons l’IPC per l’any 2019, però no estableix per llei que aquesta revalorització s’hagi de fer segons l’IPC real. D’això en parlarem en un futur escrit.

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

El Departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens

Salut vol prohibir fumar a totes les terrasses. Què et sembla la mesura?

Molt bé
Malament