Gastronomia

Tapes, quines tapes?

Francesc Murgadas 21-02-2019 16:38 Lectures 784
Tapes. Eix

Tapes. Eix

Crec recordar que era el mític i gadità Doctor Thebussem, el primer gastrònom de l'estat espanyol que gosava fins i tot esmenar-li la plana al cuiner de la casa reial, que explicava l'origen de les "tapas" en el prosaic costum de cobrir, a les tavernes andaluses de finals del XIX, les copes de fino servides als clients, amb una rodella d'embotit o un tall de pernil per evitar que les mosques del vinagre s'abraonessin cap al vi. Una etimologia que Maria Moliner dóna per bona en el seu "Diccionario de uso del español", tot limitant-lo, també, a la regió andalusa.

Explico això perquè veig, amb certa estupefacció, que el govern de l'estat espanyol està fent gestions al més alt nivell per tal que les "tapas" siguin incloses en el Catàleg de Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco, al costat del Cant de la Sibil·la de Mallorca o les Falles de València.

No serè jo qui tregui valor a aquesta mostra de convivialitat gastronòmica tan arrelada a casa nostra i que, a més, està servint per introduir la nostra cuina en ambients fins ara més partidaris del menú degustació, encotillat, formal i, si em permeteu, tan poc mediterrani.

Però crec que les coses s'han de fer ben fetes. I, per tant, no es poden donar l'específic "pincho" (amb l'escuradents recomptable inclòs) o el genèric "aperitivo" com a sinònims de "tapa". Com tampoc es pot, com fa l'argumentari oficial de la petició del govern, donar al "tapeo" o al "irse de pinchos" la finalitat única de "consumir bebidas, bàsicament vino y cerveza". Cert que Maria Moliner dóna a les "tapas" la funció de "acompañar las bebidas". Però una cosa és acompanyar i l'altra impulsar-ne el consum. O algú diria que la "tamborada", ja element d'aquest patrimoni immaterial, té com a objectiu fer el màxim soroll possible?

Per tant, potser convindria revisar aquesta proposta sorgida de la Real Academia de Gastronomia de l'ínclit Rafael Ansón, per ajustar-la més a la realitat. No fos que, en el fons, la maniobra busqui subsumir el "pintxo" en un concepte més genèric que inclouria les bosses de patates i similars que, en els "botellons", ajuden a "consumir bebidas, bàsicament vino y cerveza".

Si sou servits

Francesc Murgadas

Francesc Murgadas

ACPG

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La campanya electoral del 10-N durarà només una setmana i els partits cobraran un 30% menys en subvencions

ELECCIONS GENERALS. A qui votaràs el proper 10 de novembre del 2019?

Esquerra Republica
Partit dels Socialistes
En Comú Podem
Junts per Catalunya
Ciutadans
Partit Popular
Vox
Altres
No votaré