Gastronomia

Cuina Frankenstein

Francesc Murgadas 28-02-2019 11:42 Lectures 457

L'argumentació és impecable. Oferir carn i peix lliures de pesticides, hormones, antibiòtics i contaminants, acabant al mateix temps amb el maltractament animal i permetent la regeneració de les espècies marines en vies d'extinció. Qui pot refusar una oferta com aquesta?

La pregunta és: Com pot aconseguir-se aquest miracle? La resposta és: Amb el cultiu de cèl·lules en laboratoris transformats en les piscifactories i granges del futur. Ja no es tracta de criar vaques o gambes. Es tracta de "produir" filets o cues de llagostí que puguin anar directament de la "fàbrica" a la cassola.

Tot sembla indicar, a més, que ja no hauríem de parlar en futur. La companyia nord-americana Just, havia deixat entreveure que, a finals del 2018, comercialitzaria nuggets de carn de pollastre obtinguts amb aquesta tecnologia. Sembrar una cèl·lula en un medi de cultiu i deixar que es multipliqui fent un teixit i fins i tot un òrgan.

Sembla, però, que la cosa està en "stand by" per un problema semàntic. Els legisladors nord-americans dubten si un producte com aquest pot ser considerat "carn" o cal buscar-li una altra denominació específica que no pugui confondre al consumidor.

I, mentrestant, les empreses del sector segueixen investigant. Del sud-est asiàtic arriben notícies d'avenços importants en la producció de carn de peix generada per cultiu cel·lular. En concret, en l'àmbit de la tonyina, tan valorada i preuada al Japó.

Acoll.. (perdó, espanta) el pensar com pot alterar això els nostres hàbits culinaris i gastronòmics. Perquè els conillets d'índies que s'han prestat a tastar aquests productes, parlen d'una carn de pollastre saborosa i amb una textura més suau del que és habitual. A més, les companyies ja han deixat clar que la via de divulgació que pensen utilitzar és la dels grans restaurants i la cuina experimental, ja que, de moment, el preu d'aquest producte és més alt que el del natural.

Natural? He dit natural? Potser haurem d'anar-li buscant un altre adjectiu per diferenciar-lo dels productes Frankenstein que ens amenacen.

Si sou servits

Francesc Murgadas

Francesc Murgadas

ACPG

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans