Exposició

Paraula i dibuix en harmonia

Imatge exposició Paraula i Dibuix en harmonia - Artemisia. Eix

Imatge exposició Paraula i Dibuix en harmonia - Artemisia. Eix

Les meves obres parlaran per mi, va dir Artemisia Gentileschi (1593-1653),
la gran pintora de figures bíbliques i mítiques que dóna nom a la Galeria Artemisia. 

Aquest passat divendres dia 7 de juny de 2019 es va inaugurar a la Galeria Artemisia, amb seu a Les Franqueses del Vallès, i dirigida amb sensibilitat per Cristina Requena, l’exposició Paraula i Dibuix en Harmonia. Les autores d’aquesta mostra en la qual es combinen l’expressió plàstica i la paraula, són la pintora Adelaida Murillo i qui signa aquest comentari, Teresa Costa-Gramunt. L’exposició es podrà visitar fins al 27 de juliol de 2019.

L’any 2013, amb la pintora Adelaida Murillo vam exposar per primera vegada, si bé modestament en les sales d’una biblioteca, una mostra d’una fecunda i continuada relació creativa que relliga en harmonia paraula i dibuix, o dibuix i pintura, convençudes, tan aleshores com ara mateix, que com més avancen els mètodes mecànics i les tècniques digitals, més relleu prenen, i prendran, els mètodes tradicionals en l’àmbit de la publicació de llibres. Un llibre il·lustrat per la mà d’un creador de nivell adquireix valor i, perquè no dir-ho, es converteix en un objecte del desig.

Paraula i Dibuix en harmonia és el títol que expressa ben gràficament el diàleg que entre text i dibuix hem volgut establir, pintora i escriptora, des dels nostres primers treballs en conjunt, tot fent èmfasi en què en el nostre itinerari de col·laboracions creatives cal parlar tant de la il·lustració d’un text com, sobretot, de la interpretació i de la conversa que s’estableix amb el text a través d’imatges dibuixades. Si bé, i fent una mica història, cal fer notar, per excepcional, que en la primera col·laboració o intersecció entre les dues creadores les imatges van precedir el text. La lletra, doncs, va seguir a la imatge a la vista d’unes pintures que Adelaida Murillo tenia exposades al seu taller en les quals hi destacaven una sèrie d’objectes com ara un barret, un fruiter, una tetera, una escala, una ampolla, etc. L’escriptora, seduïda pel poder evocatiu d’aquelles imatges que apareixien ingràvides en un mar de colors, es va sentir cridada a escriure un conte que s’hi inspirés.

Així es va iniciar la primera col·laboració artística entre les dues autores que data de l’any 1992, amb la publicació de D’un sol traç. L’han seguit els dibuixos que il·lustren els llibres: Alfa és Omega (1993), Noviluni a Washington (2001), Santuari grec (2004), El saber del cor (2008) i El Carnaval i les seves figures (2016).    

Ara, després de vint-i-set anys de treballs en conjunt en els quals paraules i imatges s’han constituït en fruits saborosos que han donat moltes alegries personals i ha refermat l’amistat entre les autores, s’exposen en una galeria de prestigi com és la Galeria Artemisia, una selecta tria dels dibuixos originals realitzats per Adelaida Murillo i publicats en diversos llibres de Teresa Costa-Gramunt. L’objectiu d’aquest passeig artístic per l’espai lluminós i acollidor de la Galeria Artemisia és situar i fer més visible un treball dibuixístic inspirat i d’execució excel·lent. Un treball artístic que forma part de la trajectòria creativa i estètica d’una artista d’un currículum tan ampli i consolidat com és el de la pintora Adelaida Murillo.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!