Espais joves

Un quart de segle de dos referents juvenils claus per aquest segle XXI

Miquel Casellas 06-10-2019 21:31 Lectures 1386
Jove Baix Penedès. Eix

Jove Baix Penedès. Eix

És molt trist que a aquestes alçades encara no s’hagi comentat gaire a través dels mitjans de comunicació ni similars dues efemèrides prou importants al Baix Penedès vinculades principalment amb el món juvenil.

Per una banda el Jove Baix Penedès enguany celebra el seu primer quart de segle d’existència entre nosaltres. Aquesta és una representació comarcal que forma part d’una xarxa més gran que engloba tot el Principat. Avui en dia és molt fàcil accedir a moltes coses gràcies a internet i a les comunicacions amb smartphones, però fa 20 anys el panorama era totalment diferent. En aquella època el Jove Baix Penedès era una eina bàsica que t’obria moltes portes com anar a la neu en unes sortides antològiques que va servir per moltes persones per conèixer aquest esport en primera persona, viatjar per Europa amb tren a uns preus assequibles, guanyar-se uns diners a l’estiu fent de monitor de colònies per després poder pagar els estudis.  L’administració per a joves és una cosa molt a l’abast de tothom, però quan l’Hermini Mampel i l’ajudant de torn les tardes es recorria tots els mitjans de comunicació del Vendrell amb la seva tira per publica del Jove Baix Penedès la cosa era ben diferent. Hi havia un esperit, hi havia una filosofia, hi havia un molts instituts al Baix Penedès i amb aquesta excusa es feia comarca. Es portaven a terme festes organitzades i els joves d’aquells temps ens trobàvem allí comentant una mica les gestes personals de cadascú. A hores d’ara, la cosa ha fet un gir de 180 graus i ens ha de servir per tornar a trobar una lectura actual del Jove Baix Penedès. Un dels reptes més propers que han de superar aquest servei es trobar les necessitats dels joves actuals i oferir el que més necessiten. També s’ha de trobar la manera d’arribar als seus principals usuaris. Evidentment en aquesta comarca on cada localitat ha fet el que ha volgut, aquest era una de les poques coses que anaven ens sintonia tot i que actualment Albinyana i el Vendrell, com exemple, no han de compartir el mateix projecte juvenil perquè són totalment diferents i el JBP ha de donar servei a les localitats més petites perquè les grans ja s’han organitzat a la seva manera perquè la realitat ens agradi o no va a velocitat microones.

Un altre dels puntals socials d’aquesta comarca és el Centre cívic l’Estació del Vendrell que enguany també celebra el seu primer quart de segle. Aquest és un espai on es troben moltes gent amb diverses i variades excuses. Es podria dir que un per algun motiu o altre tothom del Vendrell i bona part de la comarca ha passat per aquest centre que també va suposar una revolució social en el seu moment.

Un espai que ha anat evolucionant des de que va començar amb un servei de bar fins avui en dia que acull el servei local i comarcal d’habitatge públic. Molta gent en aquestes quatre parets entre la carretera i la via del tren han après moltes coses com àrab, cosir, cuina, massatges als peus, català, informàtica, guitarra i moltes altres propostes que amb el temps s’han anat oferint en aquest espai públic.

Aquestes són dues històries que han marcat significativament la nostra vila i comarca. No hem de buscar noms propis per explicar la seva raó de ser i trajectòria i si ho fem no en trobarem gaires. Si moltes persones anònimes que en un moment o altra de la seva vida han passat per aquestos dos serveis innovadors en el seu moment.

Estem davant de dos punts físics i simbòlics que han servit per empoderar als joves i a la societat anònima que fa moltes coses i necessita un lloc on fer-ho realitat. Si fins aquell moment predominaven els teatres, auditoris i similars, ara és el torn de buscar un lloc on tothom pot fer la seva activitat segons un acord o un pacte sense que necessàriament un estigui sobre la tarima i els altres s’ho mirin des de baix. Estem parlant d’una feina de pica pedra anònima que ha jugat un paper clau en moltes persones que potser no els ha sigut inexcusable per entrar a una feina rellevant, però els ha obert moltes portes i noves amistats que segurament han aportat el seu granet de sorra. Aquest és un petit record de dos serveis que han estat molt importants per la nostra generació i per a la societat en general. Per molts anys i a seguir sent útils a la societat de segle XXI

Què t'anava a dir

Miquel Casellas

Miquel Casellas

Un garbell de les petites llavors que et trobes pel camí de la vida

http://www.miquelcasellas.blogspot.com.es/

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No