Administracions públiques

Bones notícies pels ajuntaments i els municipis

El programa de l’acord de govern progressista entre el POSE i Unidas Podemos conté diversos punts que beneficiaran als Ajuntaments i als Municipis i ajudaran a millorar la vida de les persones: gratuïtat real i efectiva de l’educació obligatòria, universalització de l’accés a l’Educació Infantil 0-3 anys a través de la xarxa pública en condiciones de equitat, implementació del Marc Estratègic d’Actualització de l’Atenció Primària, millora del finançament de l’Atenció a la Dependència, protecció integral a les persones afectades per la pobresa energètica, destinació de sòl públic per a fer habitatge de lloguer i social, ...

Aquests punts i d’altres del Programa de govern progressista, a mesura que es vagin desenvolupant, alliberaran als Ajuntaments de càrregues socials que ara han d’assumir, davant la deixadesa de l’estat i de la Generalitat, i podran dedicar aquests recursos a atendre millor les necessitats de la ciutadania.

Hi ha, però, un altre punt que al meu parer és clau: “Ampliarem les competències i capacitats dels governs locals, garantint el respecte a l’autonomia local i enfortint el paper dels municipis com a unitat territorial bàsica”. És una declaració de voluntat, és cert, però va acompanyada del compromís de derogar la Llei 27/2013 de racionalització i sostenibilitat de l’Administració Local del PP, l’anomenada Llei Montoro. Aquesta llei retallava l’autonomia municipal i imposava una cotilla conservadora i centralista als Ajuntaments, al·legant l’endeutament municipal (4%), quan qui estava veritablement endeutats eren l’Administració central (71%) i les administracions autonòmiques (25%).

Els Ajuntaments gestionen actualment el 14% de la despesa pública (Administració central i Seguretat Social 46% i la Generalitat el 40%), quan son l’administració més propera a la ciutadania i qui coneix millor els seus problemes i pot fer mes per resoldre’ls. Sortosament, l’acord diu que es dotarà als Ajuntaments de capacitat per a percebre tributs propis mínims i de disposar de recursos derivats de la participació dels ingressos de l’estat.

En resum, l’acord de progrés alliberarà i augmentarà els recursos dels Ajuntaments, alhora que en garantirà l’autonomia en la seva gestió. Autonomia que ha d’anar acompanyada de participació comunitària i d’una major cooperació intermunicipal variable (mancomunitats) que permetin teixir acords a diferents nivells per poder gestionar mes eficaçment i de forma participada els serveis municipals. I, tot plegat afavorirà la ciutadania. Tenim una oportunitat d’or i l’Ajuntament de Vilafranca i els ajuntaments penedesencs hem de saber aprofitar-la. 

Ramon Arnabat, regidor de Vilafranca en Comú
 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!