Plataforma provegueria

Congrés ProVegueria Penedès: Satisfacció i compromisos

Congrés ProVegueria Penedès: Satisfacció i compromisos. EIX

Congrés ProVegueria Penedès: Satisfacció i compromisos. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Divendres passat dia 21 va tenir lloc al castell de Castellet l’anunciat Congrés ProVegueria Penedès, l’objectiu del qual era debatre el model de vegueria que volem, centrat en quatre àmbits que havien ja estat abordats en unes jornades prèvies sectorials. Des de la nostra entitat que en va ser l’organitzadora no podem fer altra cosa que mostrar la nostra grandíssima satisfacció, tant per l’assistència, com pel desenvolupament del Congrés.

Comencem per dir que el nombre d’assistents va superar l’aforament de la sala de sessions del castell que és de 80 persones, i va caldre habilitar cadires supletòries per encabir els 103 inscrits representants d’un ampli espectre de la societat penedesenca: institucions i entitats culturals, agents econòmics, sindicats, professionals liberals, associats de la PVP, etc. I remarcar d’una manera especial la presència de 35 alcaldes i regidors dels ajuntaments de la Vegueria, prova fefaent de l’interès que l’esdeveniment havia suscitat entre els electes de les quatre comarques. Recordem que un dels grans arguments, segurament el més important, per reclamar al Parlament la creació de la Vegueria Penedès va ser el fet d’haver estat demanada pel 92% de municipis que n’havien de formar part així com pels Consells Comarcals de les quatre comarques concernides.

Pel que fa al desenvolupament, el Congrés es va iniciar amb l ponència marc a càrrec del Dr. Martí Boada amb el títol Biodiversitat, sostenibilitat i territori, amb un contingut profundíssim però exposat amb l’estil planer i encisador tan propi de l‘esmentat científic. Seguidament va tenir lloc la presentació de les ponències i comunicacions dels quatre àmbits de treball a càrrec de diferents experts.

1.Territori. Infraestructures i regió alimentària.
Ponència:
Jordi Cuyàs. El full de ruta del pla territorial del Penedès
Comunicacions:
Ton Salvadó. Per una vegueria porosa i permeable
Pep Solé. Des de l’Anoia: una nova manera de pensar el territori
Pau Batlle. La Regió penedesenca: Una oportunitat col·lectiva de país
Mireia Torres. El paisatge com a identitat
Isabel Vidal. “Endreçar”, paraula màgica, tan clara i alhora tan complexa

2.Empresa i coneixement.
Ponència:
Pere Prat. Sobre empresa i coneixement
Comunicacions:
Josep Ametller. El grup Ametller Origen
Montse Duch. Nova Mevir S.L.
Neus Lloberas. AKO: 40 anys cuidant-se de la cadena de fred
Ramon Novell. Cafès Novell

3. Cultura i Patrimoni.
Ponència:
Joan Tarrada. Cultura al Penedès. Continguts i aspectes concrets
Comunicacions:
Josep Arasa. Salvem el Foix!
Alba Gràcia. Cultura i Patrimoni: imperar, governar, liderar
Dolors Garcia. L’Institut d’Estudis Penedesencs
Gemma Sivill. Sales d’Estudi: una necessitat dels nostres estudiants

4. El model turístic
Ponència:
Jaume Casañas. Per un futur turístic del Penedès
Comunicacions:
Dani López. Arqueologia del vi i enoturisme
Daniel Gutiérrez. El futur i els reptes del turisme a l’àmbit del Penedès
Jordi Guillem. El Col·lectiu Terra i taula

Tant les ponències com les comunicacions van ser d’un elevat nivell i acuradament presentades, i és un deure inexcusable agrair l’interès i la feina de les persones que van intervenir i sobretot haver-ho fet de manera absolutament desinteressada.

Satisfacció doncs, i també compromís. Perquè el moment culminant de la Jornada va ser la Declaració del Congrés Pro Vegueria Penedès 2020. Aquesta Declaració conté una part expositiva que desglossa el llarg camí recorregut per arribar a la consecució de la Vegueria Penedès i una part pròpiament declarativa de tres punts que resumim així:

1. Fa gairebé deu anys (22-7-2010) que es va crear l'Àmbit de planificació territorial del Penedès que comportava l’elaboració del Pla territorial del Penedès. Considerem que el Pla Territorial del Penedès ja hauria d’estar vigent des de fa temps, i la seva lentitud ha provocat diversos conflictes territorials. Reclamem del Govern i en especial del Departament de Territori i Sostenibilitat una resposta clara i compromesa, que ens garanteixi la seva resolució i la tramitació posterior fins a la seva aprovació definitiva.

2. Fa just tres anys (15-2-2017) que el Parlament de Catalunya va aprovar la llei de creació de la Vegueria del Penedès i en la seva Disposició final, es determinava que en el termini de tres anys l’organització dels serveis territorials de la Generalitat i l’exercici de les funcions dels diversos departaments de s’havien d’adequar a l’àmbit territorial de les demarcacions veguerials. Finalitzat justament aquests dies el termini previst per la Llei, no s’ha procedit a l’organització i consegüent descentralització dels serveis territorials. Reclamem al Govern i en especial a la Vicepresidència, que convoqui en el termini màxim d’un mes als alcaldes/esses de les quatre capitals penedesenques, així com els presidents del quatre Consells per procedir a consensuar la distribució dels diversos departaments entre les quatre capitals, i aprovar un calendari que el faci viable en el mínim temps possible.

3. A fi d'aplicar de forma efectiva l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, els Ajuntaments i els Consells Comarcals de l’àmbit de la Vegueria Penedès, han d’assumir el compromís d’esdevenir-ne actors actius per tal de construir col·lectivament les bases de com el Penedès ha d’afrontar els reptes i oportunitats de la propera dècada.

Finalment, i davant l’atzucac de la situació actua, mentre no es constitueixi el Consell de la Vegueria Penedès, es fa necessària la constitució d’ un organisme autònom i representatiu que expressi les demandes del Penedès davant la Generalitat, el Govern i el Parlament.

Aquesta Declaració va ser signada pels alcaldes i alcaldesses de les quatre capitals penedesenques, així com els presidents/presidentes dels quatre consells comarcals. És doncs una reiteració solemne del seu compromís a favor de la Vegueria Penedès. El compromís de la ciutadania ha estat, de fa més de 15 anys, insubornable. Congrés i Declaració han ser servir per coercir el Govern de Catalunya que és l’únic que no ha esta a l’altura. La Consellera d’Empresa i Coneixement, l’anoienca Àngels Chacón que va cloure l’acte, no va poder fer menys que mostrar l’acord amb les propostes del Congrés i es va comprometre a traslladar-les al Consell de Govern i al President de la Generalitat que lamentablement no va (poder) assistir a la cloenda del Congrés tal com en principi s’havia compromès.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local