Literatura

Las trampas del afecto

Coberta de 'Las trampas del afecto' de Mari Jungstedt. Eix

Coberta de 'Las trampas del afecto' de Mari Jungstedt. Eix

Nou lliurament de la sèrie policíaca del comissari Anders Knutas que aquest cop s’ha d’enfrontar a un seguit de misterioses morts que giren al voltant de la venda d’una granja considerada un element patrimonial de primer ordre a la zona de Gotland.

Els assassinats que es produeixen es focalitzen en persones molt estretament lligades a la granja i a la seva història i genera que les sospites recaiguin sobre diversos dels protagonistes però una investigació més profunda va descobrint el perquè dels mateixos  i finalment comporta la seva resolució.

Autora sueca, Mari Jungstedt, va començar la seva carrera com a periodista en la televisió i la ràdio públiques del seu país, a més d'aconseguir una gran popularitat en presentar el magazine diari Förkväll. En el literari, Jungstedt va fer el salt a la fama amb la seva sèrie de novel·les negres i criminals ambientades a l'illa de Gotland, un enclavament habitual com a destinació vacacional a Suècia, on ella mateixa passa els estius ja que el seu marit procedeix de la seva capital.

La major part de les seves novel·les estan protagonitzades per l'inspector Anders Knutas i el periodista Johan Berg. Jungstedt ha estat traduïda a diversos idiomes, com l'anglès, el francès, el grec, el polonès, el portuguès o el castellà, i quatre dels seus llibres han estat portats a la televisió en format de TV-movie i ja hi ha en projecte una sèrie de 13 capítols.

D'entre la seva obra caldria destacar títols com Ningú ho ha vist -que va suposar el seu debut- o L'art de l'assassí. La seva sèrie Gotland s'ha publicat en molts països i Els paranys de l'afecte és el seu últim lliurament.

Una herència comporta moltes vegades l’enfrontament entre els hereus. En la novel·la Las trampas del afecto també és així l’herència és una granja d’un gran valor patrimonial ja que és un dels exemplars de construcció que encara resta dempeus i construïda al segle XVII.

El propietari el senyor Ramberg mor i deixa al seus fills Julia, Maria i Daniel la propietat en herència. A la família encara hi havia un altre fill, l’Elias que va desaparèixer a Xile mentre escalava i que se’l va donar per mort, malgrat no hagin trobat mai el seu cos.

La Júlia és la germana que ha mantingut la granja en bon estat de conservació ja que viu allà i, a més, explota els camps i el ramats que té. Si la granja es ven segurament haurà de deixar-la i perdre també la seva activitat i per tant es contrària a fer la transacció. Els altres dos germans si que volen vendre per raons ben diverses, El Daniel té un gran deute de joc que ha de saldar com més aviat millor i per tant veu en la venda de la propietat com l’oportunitat d’alliberar-se del deute i encara poder recollir alguns diners, per la Maria tot i que amb dubtes sobre la venda està farta del seu matrimoni amb un marit alcohòlic i per tant amb la necessitat de tenir uns recursos per poder-se divorciar i començar de nou la seva vida amb els fills lluny del marit.

Aquest interessos fan que els dos germans facin pinya davant la Júlia que es contrària a la venda però també sap que les seves pretensions són rebutjades pel seus dos germans.  

Decidida la venda posen l’execució en mans dels serveis d’una  agència immobiliària on treballa Sanna Widding que fa poc ha retornat a Godland després d’haver estat treballant a la península però li plau tornar-hi ja que hi va viure durant part de la infantesa. Mentre la Sanna s’acosta a la granja per donar-hi una ullada perquè ja té alguns possibles compradors té una mala topada i és assassinada. El cos de l’agent immobiliària es trobat sense vida l'endemà en un pantà.

Dos excursionistes troben el seu cos surant en les fredes aigües d'un pantà. El cas recau en l'inspector Anders Knutas que comença a investigar el cas al costat de la seva col·lega, Karin Jacobsson amb qui fa poc ha iniciat una relació després del divorci de la seva esposa amb qui havia viscut més de vint anys. Aquesta troballa desconcerta els policies i començaran a investigar a la Sanna i el seu entorn familiars ja que creuen que podria tractar-se d’un cas de violència domèstica. Però es succeeixen altres morts pel mateix procediment -una pistola per matar animals grans- i això ja fa pensar que no es possible que sigui una casualitat i per tan cal tractar els assassinats conjuntament i també vinculats a la venda de la granja ja que les altres víctimes tenen també alguna relació amb els germans i la seva herència.   

Com en totes les investigacions es van descobrint secrets del protagonistes, secrets amagats i que sense sortir a la llum podrien desembocar en tragèdies.

A Las trampas del afecto es van lligant diverses històries dels personatges, així trobem al comissari Knutas que vol enfrontar-se a l’home que el va intentar assassinar com a venjança per la mort accidental de la seva família. La Karin Jacobsson també intenta recuperar la relació amb la seva filla que va donar en adopció fa molts anys i ara ja és una jove.

Paral·lelament la història també fa referència a la relació de la Júlia amb el seu germà Elias desaparegut, tenien una estreta relació i la Júlia mai ha abandonat la idea de que el germà torni algun dia.

Les relacions dels altres germans amb unes vides tèrboles i amb relacions tòxiques que els fan trontollar.

És una obra que com a rerefons té una història familiar i ens mostra la fina línia que separa l'amor de l'odi i que masses vegades aquestes línies es superposen generant successos imprevistos, També és una història de superació i de trencament amb els fantasmes del passat i de la infantesa d’alguns dels germans

El llibre constitueix un thiller sòlid escrit amb convicció i amb una ambientació molt ben descrita, una bona trama amb forces històries col·laterals que enroqueixen el relat.

Estil directe i llenguatge planer confegeixin una història que no decebrà els lectors que segueixen habitualment a l’escriptora sueca i plaurà, ben segur, els que al llegeixen per primera vegada.

Las trampas del afecto
Mari Jungstedt
Serie: Gotland 12
Ediciones Maeva.
Madrid. Novembre 2019
  

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


També et pot interessar